ZROCK keräsi ennätysyleisön – Perjantaina soi sekä punk että sellot

Kirjoittanut Sini Sulkakoski - 5.4.2023

Off-season-festivaaliedelläkävijänä tunnettua ZROCK:ia juhlittiin kuudetta kertaa 31.3.-1.4. Festivaalin konsepti oli pysynyt samana edellisvuosien tapaan, eikä isompia muutoksia ollut tullut myöskään tilojen käyttöön lukuun ottamatta ulkona sijainnutta erillistä tupakointiaitausta. Ruokatarjonnasta niin VIP:ssä kuin salin puolella vastasi Kauppuri 5. Murkinavaihtoehtoja oli vain burgerin muodossa liha- ja kasvisvaihtoehtoina, mikä saattoi ehkä vaikuttaa joidenkin ostopäätöksiin. Tapahtuman Facebook-palautteiden perusteella kahvia ei ollut ilmeisesti mahdollista ostaa yhdestäkään myyntipisteestä. Anniskelupisteet vetivät hyvin, ja istumapaikkoja oli riittävästi kuten aiempinakin vuosina. Lisäksi paikalla oli tutusti merkkarimyyntipiste, festaritatuointia, paitojen ja lakkien myyntiä ja erotiikkakoju. Tapahtumajärjestäjä kehotti yleisöä saapumaan paikalle ajoissa, sillä paikalle oli saapumassa ennätysyleisö. Kyseisellä ohjeistuksella olisi luvassa kunnon kemut!

Viikonlopun väliaikamusiikeista vastasi tuttuun tapaan DJ Sändi, jolle iso kiitos hyvistä virsistä! Viime hetken rivimuutoksia jouduttiin nielemään, kun Ruotsin vahvistus Dynaztyn laulaja Nils Molin oli sairastunut Japanin-keikkarundilla, eikä hän näin ollen päässyt lennolle. Dynaztya tuli pikavaroituksella paikkaamaan legendaarinen punk-yhtye Terveet Kädet.

Kuva: Sini Sulkakoski

Festivaalin sai kunnian avata Atlas Northcore, jonka tummat soundit vetivät kuvitteellisesti mielen kylmien vesien alle. Musiikista ilmeni vahvoja mielikuvia ja maisemia, mikä on positiivinen asia. Muuten metalcore-yhtye ei saanut musiikillisesti mitään isompaa läikähtelemään sisälläni, vaikkei sen soitossa tai tunnelmassa ollutkaan vikaa. Metalcoren ystäville Atlas tarjosi varmasti hienon elämyksen laulajan heittäessä fistpumpeja eturiviläisten kanssa. Faneja oli ilmaantunut jo ennen keikan alkua melko mukavasti eturiveihin bändin aikaisesta soittoajasta huolimatta. Tunnelmallista ja liikkuvaa menoa!

Kuva: Sini Sulkakoski

Perjantaipäivän ehkä odotetuin esiintyjä, ainakin bändipaidoista päätellen, oli Bloodred Hourglass. Keikan alussa ilma täyttyi nyrkeistä ja puhelimista! Jos moshpitti olisi lähtenyt pyörimään, olisi sen paikka ollut toisen biisin ”Drag Me the Rain” alussa, mikä lisäsi kierroksia koneeseen. Saimme myös nauttia ensimmäistä kertaa livenä soitetusta ”The Sun Still In Me” -kappaleesta, joka on bändin maaliskuun alussa julkaistu toinen single sen tulevalta albumilta. Uuden albumin julkaisua täytyy jäädä odottelemaan mielenkiinnolla, sillä BRHG tarjosi hienon setin, jota yleisö selvästi rakasti!

Kuva: Sini Sulkakoski

Ruotsin vahvistus Dynazty joutui perumaan esiintymisensä laulajan sairastumisen takia, joten ZROCK:in kattauksessa jäi kansainvälisyys vähiin. Pikakomennuksella paikalle saatiin kutsuttua kuitenkin punk-legenda Terveet Kädet, joka vetikin sitten aimo annoksen punk-komppia! Minuutin, kahden minuutin mittaisia pyrähdyksiä saatiin kokea monen monta kuten bändin keulamies ja laulaja Veli-Matti ”Läjä” Äijälä tokaisikin: ”Rallit on nopeita – seuraava!” Varsin erilainen sivuloikka muusta kattauksesta oli tavallaan aivan tervetullut. Toki kohtuullisen pitkän keikkaslotin aikana kappaleet alkoivat toistaa nopeasti itseään, ja homma oli niin sanotusti kuultu. Punk-nälkäisille bändi tarjosi varmasti hieno kohtaamisen, ja olihan se mielenkiintoista nähdä pala legendaarista suomipunkia.

Kuva: Sini Sulkakoski

Illan pääesiintyjä Apocalyptica oli juuri ennen ZROCK:ia saanut päätökseen mittavan Euroopan-kiertueen yhdessä Epican kanssa. Apocalyptica julkaisi viime vuoden lopulla uuden kappaleen ”Rise Again”, jossa on mukana Epican laulajana tunnettu Simone Simmons.

Keikka lähti liikkeelle ponnekkaasti ”Cell-0”-albumilta tutulla kappaleella ”Ashes of the Modern World”. Bändillä oli matkassa myös omia valoja, jotka sokaisivat yleisöä ajoittain melko rajusti, mutta jotka kokonaisuutena loivat toimivan, kauniin ja herkän vaikutelman. Bändin matkassa on sen Euroopan-kiertueella toiminut solistina Franky Perez, mutta kuten useasti Suomen-keikoilla, oli tälläkin kertaa mukana tuttu ja loistava Tipe Johnson. Tipen tulkitsemana saatiin kuulla kappaleet ”I’m Not Jesus”, ”Not Strong Enough”, ”Shadowmaker” ja ”I Don’t care”.

Kuva: Sini Sulkakoski

Iki-vihreä Metallica-cover ”Nothing Else Matters” sai yleisön valssin askelille, eikä ihme, sillä kappale oli jälleen kerran todella upeasti esitetty. Kappale nousi esille suuresti myös Netflixin katsojien ylistämässä sarjassa Wednesday. Muistan itsekin sarjaa katsoessani kokeneeni ylpeyden hetkiä Apocalyptican loistavan coverin saatua hienon hetkensä yhden jakson lopussa. Loistava keikka jälleen kerran!

Kuva: Sini Sulkakoski

Puolenyön aikaan alkanut keikka ja pienimuotoinen katsojakato toi mieleen, onko keskiyöllä alkava keikka-ajankohta jo liian myöhäinen. Siitähän käytiin jo korona-aikaan ja sen jälkeen keskustelua: pitäisikö myyty keikka alkaa sinä päivänä, jolle se on merkitty. No, ehkä katsojakatoon vaikutti myös Dynaztyn peruuntunut keikka.

Perjantai oli kuitenkin varsin onnistunut, ja porukkaa piisasi lopun pientä katoa lukuun ottamatta.

Kuva: Sini Sulkakoski

Teksti: Tanu Jänkä

Kuvat: Sini Sulkakoski

Luetuimmat

Uusimmat