Hanoi Rocks – Oriental Beat

Hanoi Rocks – yksi ensimmäisiä tai jopa juuri ensimmäinen suomalainen kansainvälisen suosion 80 -luvulla saavuttanut yhtye – joka julkaisi toisen studioalbuminsa tammikuussa vuonna 1982, julkaisee nyt 35 vuoden jälkeen kyseisen albumin uudelleen.

80-luvun Hanoi Rocksin kokoonpanolla on selkeä oma tyylinsä, joka tulee selväksi jo tämän bändin toisen albumin kohdalla. Tarttuvat rumpukompit ja koukuttavat bassolinjat ovat Hanoi-musiikin perusta, kuten jo ensimmäisestä biisistä ”Motorvatin´” tulee ilmi. Erikoisinta ja omaperäisintä on Monroen uniikki laulutyyli ja saksofoni, joka on säilynyt Monroen musiikissa nykypäivään asti. Hanoi Rocks on ollut maailmanvalloituksen esikuva monelle suomalaiselle bändille, ja vaikutteita sen musiikista on varmasti otettu myös muualla maailmalla. Noita vaikutteita kuulee paljon vielä nykypäivänäkin, mutta nuoren Monroen ääntä tai samanlaista laulutyyliä en muista kuulleeni.

Hanoi Rocksin perusvahvan menevän rock-tyylin lisäksi albumilta löytyy yllätys. Lähes kaikki albumin kappaleet ovat kitaristi McCoyn sanoittamia ja säveltämiä, niin kuin viimeinenkin kappale ”Fallen Star”, joka poikkeaa albumin muusta linjasta täysin. Sanoituksiltaan tämän albumin kappaleet eivät juurikaan kosketa, mutta kyseinen kappale antaa esimakua tulevasta. Vuonna 1984 ”Two Steps From The Move” -albumilla on julkaistu yksi yhtyeen hienoimmista balladeista ”Mllion Miles Away”. ”Fallen Star” ei vielä yllä ”Million Miles Awayn” tasolle, mutta alun pianosäestys ja Monroen tulkinta tekee siitä hienon, ja kaiken rock-räyhäämisen jälkeen kappaletta todella jää kuuntelemaan. Ensimmäisellä kuuntelukerralla oli pakko tarkistaa, kuuntelenko vielä samaa albumia vai mitä juuri tapahtui, sillä Monroekin kuulostaa kappaleessa aivan eri ihmiseltä kuin muulla levyllä: vähän samankaltaiselta kuin hänen nykyisessä tuotannossaan, mutta jokseenkin laulu on kyllä aivan erilainen.

Kontrasti muun albumin ja viimeisen laulun välillä on niin iso, että ”Fallen Star” aiheutti jonkinnäköisen vau-reaktion, mutta yksittäisenä kappaleena se ei ole ihan niin pysäyttävä. Perusvahvaa rokkia, mutta mielestäni muutama muukin edes vähän linjasta poikkeava kappale ei olisi ollut huono lisä. Albumilla on paljon hyviä biisejä ja omaleimaista tyyliä, mutta kokonaisuutena se ei ehkä kuitenkaan ole ihan paras mahdollinen.

7/10

Kappalelista:
1. Motorvatin´
2. Don´t Follow Me
3. Visitor
4. Teenangles Outsiders
5. Sweet Home Suburbia
6. M.C. Baby
7. No Law Or Order
8. Oriental Beat
9. Devil Woman
10. Lightnin´ Bar Blues
11. Fallen Star

Kirjoittanut: Terhi Skippari