Mustaschin Ralf Gyllenhammar: tuleva albumi on hard rockeinta, mitä olemme tehneet

Ruotsalainen hard rock -yhtye Mustasch on vuosien saatossa vieraillut ahkerasti Suomen kamaralla. Tänä syksynä yhtye tekee Suomessa vierailun huomattavasti kattavammin kuin aikaisemmin: Mustasch soittaa kahdeksan keikkaa lokakuussa ja esiintyy yhtä monella paikkakunnalla. Kaaoszine tavoitti puhelimen päästä yhtyeen vokalisti-kitaristi Ralf Gyllenhammarin. Puhelun aikana Ralf kertoi tulevasta albumista ja sen todennäköisestä julkaisuajankohdasta. Ralf paljasti myös uuden levy-yhtiön tarjoamista mahdollisuuksista sekä Drömriket-yhtyeen tulevaisuudesta.

Moro Ralf! Kuinka Mustaschin vuosi on sujunut?

Ralf: Vuosi on ollut erittäin hyvä. Meillä on levytyssopimus Sony Musicin kanssa, ja toivottavasti kaikki sujuu hyvin. Aiomme julkaista upean ”Lawbreaker”-singlen perjantaina 13. päivänä lokakuuta. Päivästähän käytetään nimitystä ”pahan onnen päivä”, mutta sehän on oikeastaan heavy metalin päivä, sillä myös Black Sabbath julkaisi debyyttinsä perjantaina 13. päivä vuonna 1970. Meidän täytyy ylläpitää heavy metalin perinnettä. Aioimme soittaa kappaleen ensimmäistä kertaa kiertueella, joten suomalaiset ovat ensimmäisiä, jotka kuulevat sen.

Oho, eli suomalaiset ovat erityisessä asemassa.

Ralf: Kyllä! Suomalaiset ovat aina olleet tärkeitä Mustaschille.

Uudesta albumista puheen olleen, muistaakseni Lamb Of Godin rumpalin Chris Adlerin piti tuottaa se. Toteutuiko suunnitelma?

Ralf: Ei valitettavasti. Menimme kyllä Davidin kanssa tapaamaan häntä, mutta kun saimme samoihin aikoihin uuden levytyssopimuksen, Sony ilmoitti Adlerin kanssa työskentelyn olevan liian kallista, joten äänitimme levyn Ruotsissa. Musiikkiteollisuudessa ei ole nykyisin rahaa samalla lailla kuin ennen. Kaikki on nykyään kallista heidän puheidensa mukaan. Onneksi Sonylla on kuitenkin samanlainen visio Mustaschista kuin Chris Adlerilla – teemme perusteellista, biletettävää heavy metal -musiikkia. Uusin albumimme tulee olemaan hard rockeinta, mitä olemme tehneet. Uudella levyllä on runsaasti tuplabasaria, josta aiemmat tuottajat eivät innostuneet. Sonylla kuitenkin näytettiin vihreää valoa, yeah!

Kerroitte aiemmin antaneessa haastattelussanne, että Robban Bäck on opettanut teitä rakastamaan rumpusooloja. Tulemmeko kuulemaan uudella levyllä rumpusooloja?

Ralf: Valitettavasti ette, sillä meillä ei ollut tarpeeksi aikaa. Mutta kun soitamme livenä, meillä on aina rumpusooloja!

Pystytkö sanomaan uuden albumin julkaisuaikataulusta mitään?

Ralf: Luulen, että se julkaistaan 26. tammikuuta. Aiomme julkaista kaksi tai kolme singleä ennen levyä, joten saatte esimakua tulevasta tajunnanräjähdyksestä. Koko albumi tulee olemaan tiukka paketti hard rockia, ja yhdellä kappaleella pääsen näyttämään kunnolla ääneni rajoja – en edes tiennyt mihin pystyn ennen kuin äänitimme kappaleen. Jaloviina-shotin ja hyvän musiikin avulla mikään ei ole mahdotonta.

Julkaisitte tänä keväänä ”Änglahund”-nimisen kappaleen, joka on alun perin Hasse Anderssonin esittämä. Mistä ajatus coveroida kappale syntyi?

Ralf: Esitimme kappaleen Ruotsissa euroviisujen karsintakilpailussa väliaikaesityksenä. Kappale on alun perin tyyliltään countrya, mutta toimme siihen Mustaschin tulkintaa. Ajattelimme, että koko kappale on meidän esittämänämme vitsi, mutta siitä tulikin todella suosittu Ruotsissa. Alkuperäinen kappale on Ruotsissa suuressa arvostuksessa, ja meidän käsittelyssämme kappaleesta tuli hyvin erilainen. Kappaleesta tuli niin suosittu, että jotkut yrittivät äänestää sitä, vaikka se ei ollut mukana kilpailussa!

Ruotsin kielellä laulamisesta puheen ollen: olit muutama vuosi takaperin osa Drömriket-nimistä yhtyettä, jossa lauloit ruotsiksi. Oliko Drömriket sivuprojekti sinulle, vai voimmeko tulevaisuudessa kuulla lisää ruotsinkielistä laulamistasi?

Ralf: Kyseessä on yhtye, joka koostui useamman yhtyeen jäsenistä. Siinä oli minun lisäkseni Magnus Andréasson Hardcore Superstarista ja Niclas Engelin In Flamesistä. Jokaisella heillä on omat kiireensä, mutta sitten kun kaikille tulee hyvä hiljainen hetki, voisi olla uuden albumin vuoro. En kuitenkaan osaa sanoa varmaksi milloin, koska In Flames esiintyy todella paljon, kuten mekin. Ehkä viiden vuoden sisällä! Nautin siinä yhtyeessä mukanaolosta, koska se oli täysin omanlaisensa kokemus.

Suomen kiertueenne alkaa pian ja kattaa kaikkiaan kahdeksan keikkaa. Mukananne on lämmittelijäyhtye Heavy Tiger. Oletteko olleet aiemmin heidän kanssaan tekemisissä?

Ralf: Jos minulta kysyttäisiin, olisin ottanut lämmittelijäksi suomalaisen Diablo-yhtyeen, mutta koska meillä on sopimus Live Nationin kanssa, emme voineet vaikuttaa asiaan. Ehdotimme heille kyllä Diabloa, mutta he totesivat, että heillä on jo yhtye tiedossa.

Olen nähnyt teidät esiintymässä monta kertaa, ja joka kerta olette laittaneet pystyyn todella viihdyttävän esityksen. Mistä teille kumpuaa tällainen halu olla viihdyttävä yhtye?

Ralf: Kun minulta kysytään, vastaan, että olen syntynyt tällaiseksi – olin viihdyttäjä jo 6-7-vuotiaana. En voi tehdä muuta, vaikka olen yrittänyt. Olen ollut baarimikkonakin, mutta olen aina päätynyt tietä tai toista pitkin viihdyttäjäksi. Tätä teen ja nautin siitä kovasti!

Mainitsit aiemmin, että aiotte soittaa ”Lawbreaker”-singlen kiertueellanne, mutta aiotteko soittaa myös ”Midnight Runner” -kappaleen?

Ralf: En usko, että soitamme sitä, koska kappale tehtiin alun perin Mustaschin oman liköörin mainostamista varten. Liköörihän on nimeltään ”Midnight Runner”.

Nykyisin erilaiset ilkivallanteot ja terrori-iskut ovat yleistyneet. Pelkäätkö koskaan esiintyä missään sen takia, että jotain ikävää voisi tapahtua?

Ralf: En ole oikeastaan miettinyt asiaa, se ei ole tullut mieleeni.

Minkälaisia tulevaisuudensuunnitelmia Mustaschilla on uuden albumin lisäksi?

Ralf: Etsimme parhaillaan suuren luokan yhtyettä, esimerkiksi Metallican kokoista, jonka kanssa voisimme lähteä kiertueelle Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Nyt kun olemme saaneet levytyssopimuksen Sony Musicin kaltaisen ison levy-yhtiön kanssa, on paljon helpompi sopia isoja kiertueita. Tällainen järjestely mahdollistaisi kasvun kansainväliseksi yhtyeeksi.

Kiitos ajastasi Ralf! Haluaisitko lähettää terveisiä suomalaisille lukijoille?

Ralf: Hei suomalaiset, tiedätte keitä olemme. Tulkaa keikoillemme, tiedätte mitä saatte: täydellisen heavy metal -sekasortoillan.

Mustasch Facebookissa

Mustasch Finland Facebookissa

Haastatellut: Aleksi Parkkonen

Kommentit