Brittiläinen vodkavalmistaja Ghost Vodka voitti oikeusjutun, jonka Ghostin Tobias Forge pisti aluilleen: vetoaminen tavaramerkkiin ei mennyt läpi

Aikaisemmin tänä vuonna olimme ottaneet yhteyttä brittiläiseen vodkavalmistaja Vodkaan. Kyseinen firma oli saanut ruotsalaisen rock-yhtye Ghostin johtohahmo Tobias Forgelta uhkauskirjeen, jossa heidän vaadittiin muuttavan nimeään, tai muuten luvassa olisi haaste oikeuteen. Niinhän siinä lopulta kävikin, että Svensk Drama Pop [yritys, jonka hallitukseen Tobias Forge kuuluu] haastoi Ghost Vodkan oikeuteen vedoten Ghostin tavaramerkin loukkaamiseen.

oli yhteydessä Kaaoszineen ensimmäisen oikeusistunnon aikoihin kesäkuussa ja vielä uudelleen syyskuussa, mutta asialle on saatu tuomarin päätös vasta nyt. Kaaoszine on saanut kokonaisuudessaan nähtäväksi kopiot oikeuden asiakirjoista mukaan lukien yhtiön itsensä tekemän tiivistelmän.

Asiakirjojen mukaan Ghostilla on ollut vuodesta 2013 tekijänoikeudet mustavalkoiseen ”Ghost” -logoon, joka on rekisteröity esimerkiksi alkoholijuomien käyttöön. Asiakirjoissa kerrotaan, että SDP (Svensk Drama Pop) oli heinäkuussa 2019 lähestynyt Ghost Vodkaa kirjeitse väittäen, että he rikkovat Ghostin eksklusiivista EU-tavaramerkkiä vastaan. SDP oli oikeudessa vaatinut 500 000 euron korvauksia tavaramerkin rikkomisesta, sekä nimen ”Ghost” alla kulkevien alkoholituotteiden myymisen lopettamista.

Oikeudessa SDP oli vedonnut siihen, että Ghost Vodkan tuotteet menisivät sekaisin kuluttajilla Ghost-yhtyeen omien alkoholituotteiden kanssa, josta koituisi heille haittaa niin taloudellisesti kuin mahdollisesti myös esimerkiksi yhtyeen maineen kannalta. Ghost Vodka oli oikeudessa puolestaan vedonnut siihen, että sana ”ghost” on yleinen, joten se on vapaasti kaikkien käytettävissä. Tämän lisäksi Ghost Vodka huomauttaa, että kyseinen sana on esiintynyt eri alkoholituotteissa jo paljon heitä aikaisemmin, ja että lisäksi heidän tuotteidensa etiketissä sana ”ghost” muodostuu vasta tulkinnan kautta yhdessä etiketin pääkallon kanssa; muutoin etiketissä oikeastaan lukee vain ”GH-ST”.

Asiakirjoissa lukee myös, että Ghost Vodka nosti esille sen seikan, että he ovat aloittaneet liiketoimintansa vuonna 2015 – samoihin aikoihin kun SDP oli rekisteröinyt tavaramerkkinsä. SDP ei kuitenkaan heti aloittanut alkoholituotteiden valmistamista, joten Ghost Vodka esitti argumentin siitä, että oikeastaan heidän voi tulkita aloittaneen alkoholituotteiden valmistamisen ”ghost”-sanan alla ennen syyttävää osapuolta. Lisäksi Ghost Vodka on tällä hetkellä ainut taho, joka myy vodkaa kyseisen sanan alla.

Oikeudessa huomioitiin, että syyttäjän käyttämässä Ghost-logossa tekstin ulkoasu on huomattavasti erilainen kuin Ghost Vodkalla johtuen Ghost-yhtyeen logon tyylitellystä kirjoitustavasta. Tavallisen kuluttajan katsottiin erottavan tuotteet toisistaan ilman sen suurempia ongelmia selkeästi toisistaan eriävien ulkoasujen ansiosta. Niinpä tuomari päätti, että Ghost Vodka ei ole rikkonut SDP:n ja samalla Ghost-yhtyeen omistamaa tavaramerkkiä vastaan, ja että Ghost Vodka saa jatkaa alkoholituotteidensa myymistä. SDP ei ole myöskään saamassa korvauksia oikeudenkäynnistä. Päätös annettiin 22. joulukuuta.

Ghost Vodkan edustaja Ry Leon antaa kommenttinsa Kaaoszinelle:

”Olemme iloisia, että tuomari huomasi Tobiaksen egon tarvinneen vain pientä öljyämistä, ja päätös tehtiin vastoin hänen absurdeja väitteitään. Hyvä vodka ja hyvät ajat jatkukoon!”

 

 

Kommentoi julkaisua