Control Deniedin ensimmäinen ja viimeiseksi jäänyt albumi täyttää 20 vuotta – klassikkoarviossa ”The Fragile Art of Existence”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 13.5.2019

Edesmennyt Chuck Schuldiner oli aikansa lahjakkaimpia ja nerokkaimpia muusikoita, joita planeetalla on elänyt. Death-yhtyeestä tutun miehen saavutukset ovat melkoisia taidonnäytteitä. Aina ensimmäisestä levystä ”Scream Bloody Gore” (1987) lähtien seuraava albumi oli askel kehittyneempään suuntaan.

Vuonna 1995 julkaistun ”Symbolic”-albumin jälkeen Schuldiner halusi suunnitella Deathin tilalle toisen projektin, joka olisi hieman erilainen kuin raskas ja aikanaan tekniseksi death metaliksi suuntautunut Death. Projektin uusi työnimi oli Control Denied. Ensimmäinen ongelma oli löytää uudelle projektille diili sopivan levy-yhtiön kanssa. Onnekseen saksalainen Nuclear Blast lupasi levytyssopimuksen sillä ehdolla, että Schuldiner levyttäisi vielä yhden albumin Deathin nimellä, mikä toimisi eräänlaisena turvaverkkona, mikäli Control Denied sattuisi epäonnistumaan. Näin syntyi niin ikään välimaastoksi muodostunut ”The Sound of Perseverance” (1998), joka on Deathin viimeiseksi joutsenlauluksi jäänyt albumi.

Control Denied on aivan toisenlainen nimi. Genrenä on progressiivinen metalli, ja kokoonpanoon kuului Schuldinerin lisäksi mitä mainioimpia muusikoita, kuten bassovirtuoosi Steve DiGiorgio, Deathin viimeisimmästä kokoonpanosta tulleet kannuissa soittava Richard Christy ja kitaristi Shannon Hamm sekä silloinen tuntematon, Psycho Scream -yhtyeen (nykyisin Dofka) laulaja Tim Aymar.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy

Musiikillisesti Control Denied ja sen ainoaksi jäänyt levy ”The Fragile Art of Existence” (1999) on tietenkin Schuldinerin omintakeista ja tunnistettavaa laatua ja tyyliä. Progressiivisia koukeroita ja tarttuvia melodioita kuulee jokaisessa albumin kappaleessa. Erityisesti Aymarin valinta vokalistin paikalle on ollut oikea ratkaisu. Hänen puhtaat ja melodiset laulunsa ovat tunnistettavat ja sopivat hienosti Control Deniedille ja sille suunnalle, jota Schuldiner oli lähtenyt etsimään. Joskus olen kuullut, etteivät kaikki ole välittäneet Aymarin lauluista, mutta mielestäni en osaisi valita parempaa henkilöä Control Deniedin joukkoon.

Ei ”The Fragile Art of Existence” -levyn mestarillisuus perustu pelkästään mainioiden ja oikeiden muusikoiden palkkaamiseen, vaan täytyyhän albumikokonaisuuden rakentua mitä hienoimmista teoksista. Jokainen levyn kappale kuulostaa omalta ja tunnistettavalta. On lähes mahdotonta löytää mitään huonoa sanottavaa, vaikka kuinka suurennuslasilla lähtisi etsimään, sillä Schuldinerin kirjoittamat näytteet ovat silkkaa timanttia. Albumin aloittava ”Consumed” esittää vahvasti, mistä Control Deniedissa on oikein kyse ja on samalla taianomainen ja upeasti etenevä rykelmä. ”Breaking the Broken” toimii niin ikään hengähdystaukona edellisen siivun jälkeen, mutta kappale rakentuu nerokkaista rytmityksistä. Tämä teos ei ole levyn vahvin lenkki, mutta kokonaisuuden kannalta ”Breaking the Broken” ei ole hullumpi esitys.

Hengähdystauon jälkeen luvassa on pitkä lista todellisia korvakarkilla höystettyjä näytteitä. ”Expect the Unexpected” alkaa erinomaisella aloitusriffillä, jonka jälkeen kappale etenee sujuvasti aina tarttuvaan kertosäkeeseen asti. Seitsenminuuttinen soitto ei tunnu missään vaiheessa tylsältä, vaan aika sujahtaa nopeasti ohi, ennen kuin edes tajuaa. Teknistä taituruutta jatkaa ”What If…?”-raidan aloittava DiGiorgion tavaramerkiksi muodostunut bassokuvio, jonka jälkeen kappale etenee Schuldinerin luoman progekikkailun tapaan mallikkaasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

”When the Link Becomes Missing” osoittautuu albumin raskaimmaksi palaksi, johon on siitä huolimatta onnistuttu yhdistämään poikkeavaa akustisempaa osiota ilman, että kappale hajoaisi täysin levälleen. ”Believe” yhdistelee jälleen odottamattomia rytmikäänteitä, hieman power metal -henkisyyttä ja riffikuvioita sekä Aymarin hienoja melodisia tulkintoja. ”Cut Down” on ehkä kaikista albumin kappaleista helpoiten lähestyttävä, mikäli Control Denied sattuu olemaan entuudestaan tuntematon nimi. Cut Down” on tiivis, melodiarikas ja vahva progekappale.

Levyn viimeinen ja samalla pisin kappale ”The Fragile Art of Existence” on hyvin erilainen verrattuna kaikkiin edellisiin sävellyksiin. Normaaliin tapaan kappale etenee hienojen kikkailujen ja sovitusten avulla, mutta kappaleen kokonaisuuteen on mahdutettu hieman ambientia muistuttavaa ja samalla ehkä kokeellisempaa sovitusta. Aluksi koko paketti voi tuntua etäiseltä ja hitaasti avautuvalta, mutta ”The Fragile Art of Existence” vaatii muutaman kuuntelukerran, jotta siihen pääsee sisälle. Erityisesti kappale sopii albumin päätösraidaksi täydellisesti ja jättää taakseen mystisen tunnelman.

Chuck Schuldinerin lyhyeksi jäänyt projekti Control Denied oli onnistunut! Ainoaksi levytykseksi jäänyt ”The Fragile Art of Existence” jättää joka kuuntelun jälkeen hyvä mielen. 50 minuutin mittaiselta kiekolta löytyy pelkästään unohtumattoman upeita teoksia. Kahdenkymmenen vuoden jälkeen ”The Fragile Art of Existencen” laatu ei ole hiipunut yhtään. Levyyn palaa kerta toisensa jälkeen, kun tekee mieli kuunnella mestarillisen ja mahtipontisen hienoa progejulkaisua. Control Deniedin debyyttijulkaisu on ehdottomasti tarkastamisen arvoinen paketti, mikäli raskaampi progemusiikki on itselleen arkipäiväistä.

”The Fragile Art of Existence” -levyn jatkoksi olisi tullut keskeneräiseksi jäänyt ”When Man and Machine Collide”, mutta Chuckille diagnosoitu pahanlaatuinen aivokasvain ja siitä seurannut keuhkokuumeeseen sairastuminen koituivat kohtalokkaiksi iskuiksi. Huhut kertovat, että kakkoslevylle nauhoitetut Chuckin osuudet ovat valmiina, joten mahdollisuudet albumin työstöön ja julkaisuun voisivat olla realistiset. Harmi vain, että oikeudellisista syistä albumia tai edes Chuckin soittopätkiä ei tulla julkaisemaan. Chuckin musiikilliset omistukset, mukaan lukien julkaisemattomat materiaalit, kuuluvat hänen äidilleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Ikävistä seikoista huolimatta on silti hyvä keskittyä kaikkeen siihen hyvään, mitä on saatu kuunnella ja kokea. Yksi niistä on 20-vuotisjuhlaansa viettävä progehelmi ”The Fragile Art of Existence”. Albumi, joka on jäänyt legendaarisen muusikon Chuck Schuldinerin viimeiseksi levytykseksi.

Kappalelista:

1. Consumed
2. Breaking the Broken
3. Expect the Unexpected
4. What If…?
5. When the Link Becomes Missing
6. Believe
7. Cut Down
8. The Fragile Art of Existence

Control Denied Facebook

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kirjoittanut: Sami Elamaa