Ensiesityksessä Luxury Toys – Been Through The Alphabet – Matkalla Yöstä Sienimetsään

luxury_alphabet”Et sitten vittu kirjoita meidän yhteydessä mitään mistään Teslasta”. Näin loihe lausumahan lahtelaisen Luxury Toysin basisti (komeasti taiteilijanimeltään Letku) minulle edesmenneen tamperelaisen Ruma – rokkiklubin terassilla kauniina kesäiltana vuonna 2013.

Olin juuri itse nähnyt yhtyeen ensimmäistä kertaa livenä kyseisen ravintolan lavalla ja positiivisesti yllätyin kokemuksesta. Koska yritän pitää tämän artikkelin mahdollisimman lyhyenä, totean vain, että aistin tuolloin pitkästä aikaa elävänä tuoretta, ennakkoluulotonta ja aitoa kitaravetoista rock-musiikkia. Keikka ei varmasti ollut bändin parhaita, mutta silti he onnistuivat osoittamaan, että päähäni muodostunut mielikuva tyylilajin totaalisesta katoamisesta Suomen kamaralta oli virheellinen.

Tässä yhteydessä voisikin oikoa mahdollista harhaluuloa, jonka mukaan groovaava Suomessa luotu englannin kielinen rock n’ roll olisi lajina uhanalainen. Päinvastoin, pinnan alla ja kaislikossa on kyllä kuhissut aina, mutta musiikin muoto, jota vaikkapa tämä esille nostettu orkesteri edustaa, on ollut jollain tavalla pimennossa 2010-luvulla. Viime aikoina on ollut kuitenkin aistittavissa, että asetelmiin saattaa olla tulossa muutos lähitulevaisuudessa. Ilmassa on sellaista tarkemmin määrittelelemätöntä hyvää pöhinää.

Niin, miksi minua muuten ohjeistettiin artikkelin alussa mainitulla tavalla? Niinpä niin, joku yleisön edustaja oli käynyt sanomassa jätkille, että bändi kuulostaa Teslalle. No, ei se kuulostanut. Enkä ottanut nimeä esille silloisen jutun kirjoittamisen yhteydessä.

Kysyin siinä terassilla, että mistä Luxury Toys sitten ammentaa polttoainetta koneeseensa? Vastaus ei yhtyeen mukaan ollut yksiselitteinen. Jos joku idea tuntuu hyvältä, se toteutetaan. Ei ole väliä, sopiiko lopputulos välttämättä mihinkään muottiin. Ja näin asian laita tosiaan oli tuona samaisena vuonna ilmestyneellä debyyttilevyllä. ”Music Is Liquid” oli oivallinen sekoitus rock n’ rollia ja hyvin rullaavaa poppia. Laajalla mausteskaalalla rikastetusta kokonaisuudesta pystyi musadiggari kaivamaan esille makoisan detaljin jos toisenkin.

Innostuin hehkuttamaan lopputulosta ja jotkut bändin ystävät päätyivät epäilemään, että kirjoittaja olisi lahjottu bändäreillä sekä jallupullolla. Tuo kaikki olisi ollut hyvin mukavaa, mutta näin ei silti tapahtunut. Musiikki riitti. Kuuntelin levyn tämän jutun kirjoittamisen yhteydessä pitkästä aikaa uudestaan, ja kyllä. Kivaa oli. Poikamaisesta innokkuudesta kummunnut, värikäs boogie jaksaa kiehtoa edelleen.

2014 oli vuorossa Finnish Rock Tour eurooppalaisilla pelikentillä Manzanan ja Peekaboo Primaten kanssa. Yhdessä koetun railakkaan henkisen koettelemuksen jälkeen keskuuteemme astui  toinen levy ”The Rest Is Noise”, joka ilmestyi kesällä 2015. Poikamainen siloposkisuus oli kadonnut pieruina tuuleen. Tilalla oli boogie-enkeleitä ja opiaattikoomaisia viritelmiä. Yleisote oli keskitempoisempi, savuisempi ja liejumaisella tavalla paksumpi. Boogiessa alkoi miehekäs hien haju ottaa vallan. Myös muutama uneton yö ja kollektiivinen krapula oli selvästi käyty läpi. Habitus siirtyi huomattavalla tavalla räjähtäneemmälle linjalle.

Nyttemmin takana on järjestyksessään toinen Euroopan kiertue. Ulkoisen olomuodon hapottuminen jatkaa huikeaa voittokulkuaan. Saammeko nähdä tulevaisuudessa huonoja hampaita, hermoromahduksia, maksan siirtoja, räjähtäneitä haimoja, Betty Ford – klinikoita? Kenties, mutta tuollaiset juonen käänteet eivät ole tietenkään pääasia. On noilla rundeilla ollut selvä vaikutus myös yhtyeen musiikkiin. Paletti on edelleen ennakkoluulottoman laaja, mutta otteessa on tapahtunut selvää yhteen hitsautumista ja näkemys on avartunut palasten yhteen liimaamisesta oikean oivaltamisen puolelle.

Tästä mehevänä osoituksena uunituore single ”Been Through The Alphabet”, jonka savuinen groove potkii sienisumun seasta perseelle oikein mukavasti. Koukkuakin on mukana sen verran, että unohduksen suohon ei upota heti kuuntelun jälkeen. Oikein makoisa boogie on päällä. Tuosta olisi hyvä jatkaa seuraavan levyn punaisten lankojen punomista, mutta kaikki on kiinni fiiliksestä. Kolmas levy saattaa sisältää vaikka akustista  Balkan-folk -teemaista haitaripläjäyttelyä, jos tuulet ovat sopivasti noihin suuntiin. Tai sitten jotain muuta.

Katkaistaan asiapitoinen kakanjauhaminen tähän. On aika heittää eetteriin tuo edellä mainittu uusi singlebiisi kera videon, joka pyörii ja pörrää tiukassa symbioosissa musiikillisen äänimaiseman kanssa. Toni Kaukon innovatiivisessa ohjaamistavassa ei ole mitään moitittavaa. Luxury Toys vuosimallia 2016. Katsokaa. Kuunnelkaa. Nauttikaa. Tuff.

Luxury Toys Facebookissa

Aiheeseen liittyvät tekijätiedot:
Written by: Tom Hilding Wirtanen & Lester Brisco
Arranged by: Matias Kemppinen, Mikko Moon & Letku
Produced by: Henri Virsell
Recorded and mixed by: Henri Virsell at Deerhouse, Tampere 2016
Mastered by: Jaakko Viitalähde at Virtalähde Mastering, Kuhmoinen 2016

Music video by: Toni Kauko
Lady in the leading role: Ihana Sanna-Maria Mäkinen ❤

Bändikuva: Elsa Rusi
Kirjoittanut: Miikka Tuovinen