Festariennakko: Hellsinki Metal Festival syöksyy Suomen festivaalikentälle loistavan ohjelmiston siivittämänä
Suomen festarikentälle nousee kirkkaana roihuava uusi tulokas, kun Hellsinki Metal Festival tuo Nordikselle laadukkaan kattauksen raskaampaa metallimusiikkia elokuun 11.-12. päivinä. Kahden päivän aikana tehdään kattava läpileikkaus tunnetumpiin ja vähemmän tunnettuihin nimiin aina power metalista ja thrashista black ja death metalin eri muotoihin, muita raskaan musiikin alalajeja unohtamatta. Moni festarikävijä varmasti ilahtuu kaivatuista kulttiyhtyeistä ja löytää mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia!
Perjantai 11.8.2023
Ensimmäisenä festaripäivänä on luvassa sellainen harvinaisuus, että piti ihan nipistää itseään sen varmistamiseksi, että tämä ei ole unta. Totta se on, hyvät lukijat: kanadalainen, monessa liemessä uitettu ja peräti neljäkymmentä vuotta scifi-sävytteistä metallia työstänyt Voivod saapuu Suomeen! Yhtye näytti aikanaan kyntensä mm. sellaisilla teknisemmän ja progressiivisemman thrash metalin teoksilla kuin ”Killing Technology” ja avant-gardempi ”Dimension Hatröss”, mutta yhtä lailla suitsutusta ovat saaneet tuoreemmatkin tuotokset, kuten viime vuonna ilmestynyt ”Synchro Anarchy” -albumi. Omaperäisempää yhtyettä saa tässä genressä hakea.
Suoraviivaisempaa thrash metal -paahtoa tarjoaa saksalainen Sodom, joka sekin on ehtinyt kunnioitettavaan yli neljänkymmenen vuoden ikään. Iän ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä Sodom on edelleen väkevä live-esiintyjä, ja viimeisin albumi ”Genesis XIX” (2020) on ihmeellisen räväkkä taidonnäyte. ”Agent Orangen” ja ”In the Sign of Evilin” kaltaiset klassikkojulkaisut eivät varmistaneet ainoastaan Sodomin paikkaa thrash metalin kärkiliigassa, vaan olivat mukana muovaamassa metallia entistä äärimmäisempiin suuntiin. Innolla odottaen, millaisen myrskyn Tom Angelripper ja kumppanit tällä kertaa nostattavat.
Jos Sodom on omalta osaltaan edesauttanut black metalin kehittymistä, päästään Hellsinki Metal Festivalissa nauttimaan myös tästä omaksi genrekseen jalostuneesta pikimustasta rienasta. Ja laadukasta black metalia perjantaina riittääkin. Ruotsista oman pimeän messunsa tuo legendaarinen Dark Funeral, joka julkaisi viime vuonna kunnianhimoisesti nimetyn seitsemännen albuminsa ”We Are The Apocalypse.” Hollantilainen Asagraum puolestaan loihtii perinteistä black metalia psykedeelisillä vivahteilla niin taidokkaasti, että yhtyeen edellinen Suomen-keikka vuonna 2018 on edelleen parhaita, mitä olen tässä genressä nähnyt. Kotimaista black metalia edustavat pioneeriyhtye Impaled Nazarene sekä genren sinfonisempaan päätyyn kuuluva Chamber of Unlight, joilta kummaltakin on kokemukseni mukaan lupa odottaa erinomaista keikkaa. Mainittakoon, että jälkimmäisen soittajilla on taustaa mm. sellaisista yhtyeistä kuin Ajattara ja Horna.
Perjantaina vedetään myös kovaa ja korkealta, kun saksalainen power metal -lippulaiva Helloween nousee pääesiintyjän paikalle. Vuonna 1982 taipaleensa aloittaneelle yhtyeelle on kertynyt uransa aikana 14 kulta- ja 6 platinalevyä, eivätkä edes miehistönvaihdokset ole onnistuneet estämään nousukiitoa. Ilmeisen kovassa vedossa on myös Suomen power metal -ylpeys Stratovarius, jonka uusin albumi ”Survive” (2022) on kerännyt kovia ylistyssanoja jopa ihmisiltä, jotka normaalisti power metalia vierastavat. Genren vannoutuneemmille faneille perjantailta löytyy toinen saksalaisveteraani Blind Guardian sekä kotimainen 2011 perustettu Arion, joka on ahkeran keikkailunsa lomassa esiintnyt mm. progemetallijätti Dream Theaterin kanssa.
Jos korkea kiekuminen ei ole sinun juttusi, ranskalainen brutaalia death metalia ja grindcorea esittävä Benighted mylvii niin matalalta, että mannerlaatatkin saattavat halkeilla. Kylmäksi ei varmasti jätä myöskään teknistä death metalia soittava Omnivortex, joka voitti vastikää Wacken Metal Battle Finlandin ja nähdään kesällä myös Saksassa Wacken Open Airissa.
Lauantai 12.8.2023
Jälkimmäisenä festaripäivänä päästään tanssimaan syntikoiden ja sähkörumpujen tahtiin samalla, kun nahkarotsiin ja BDSM-naamioon pukeutunut pappi julistaa elektronista ilosanomaansa. Kyseessä on ei enempää eikä vähempää kuin ruotsalainen synthwave-yhtye Priest, jonka ura on lähtenyt huimaan nousukiitoon. Entisten Ghost-muusikoiden kokoonpano on hurmannut niin erinomaisilla albumeillaan kuin huikean energisillä keikoillaan, joita päästään nyt todistamaan Suomessa neljättä kertaa. Päätyipä uusimman ”Body Machine” -albumin (2022) ensisingle ”A Signal in the Noise” myös Hollywoodiin Mel Gibsonin elokuvaan, ja takana tai meneillään on kiertueita mm. Combichristin sekä Powerman 5000:n kanssa. Jos esimerkiksi Perturbatorin lauletut kappaleet tai Depeche Mode iskevät, kannattaa tulla nauttimaan Priestin keikasta.
Raskaampaa ja tummasävyisempää konepoljentoa tarjoaa harvakseltaan Suomessa keikkaileva Samael. Vuonna 1987 perustettu sveitsiläisyhtye nousi aikanaan kulttimaineeseen raskailla black metal -albumeillaan, mutta sittemmin tuotanto on ollut hyvin industrial metal -voittoista. Yhtyeen viimeisin albumi on vuonna 2017 julkaistu erinomainen ”Hegemony”, joka kuulostaa siltä, jos Rammsteinin musiikkiin sekoittaisi black metal -elementtejä. Perinteikkäämpää black metalia lauantaihin tuovat ruotsalainen Watain sekä norjalainen Emperor. Erik Danielssonin johtama Watain perustettiin vuonna 1998 ja osoitti viimevuotisella ”The Agony & Ecstasy of Watain” -albumilla olevansa edelleen genrensä kärkikastia. Parhaimmillaan Watain on kuitenkin livenä, eikä viimevuotinen keikka Abbathin, Bølzerin ja Tribulationin kanssa jättänyt juuri muuta toivomisen varaa kuin tavarameriksi muodostuneen liekki-show’n. Tällä kertaa on senkin lupailtu toteutuvan. Emperorin juuret puolestaan vievät 90-luvun Norjaan, josta se nousi sinfonisemman ja verrattain huolitellumman ilmaisun myötä yhdeksi genrensä lippulaivoista.
Pentagrammeja ja verta löytyy muualtakin kuin Watainin keikalta. Yhdysvalloista Nordikselle saapuu todellinen kulttiyhtye Pentagram, joka on veivannut perinteikästä doom metalia jo 70-luvulta lähtien. Yhtyeen edellisestä Suomen-keikasta on vierähtänyt jo yli kuusi vuotta, joten tämänkin kokoonpanon kohdalla voidaan puhua harvinaisesta herkusta. Mikkelissä vuonna 2005 perustettu Bloodred Hourglass on kasvattanut mainetta melodisen death metalin kentällä, ja noteerattiinpa yhtyeen edellinen albumi ”Your Highness” (2021) Emma-ehdokkuudella. Melodisen metallin fanien kannattaa pitää korvat höröllä myös, kun lavalle nousee paluun tehnyt Before The Dawn. Before The Dawn sai alkunsa vuonna 1999 Tuomas Saukkosen sooloprojektina ja ehti julkaista seitsemän albumia ennen kuin Saukkonen vaivutti yhtyeen horrokseen Wolfheartin tieltä. Nyt kymmenen vuoden odotuksen jälkeen yhtye on julkaissut kehutun ”Stormbringers”-nimisen paluulevyn (2023) ja saanut hyvän vastaanoton paluukeikoillaan. Tätä nykyä vokalistin paikkaa pitää Paavo Laapotti, joka esitti komeasti Before The Dawnia Voice of Finlandissa kaudella 2022.
Perinteistä rujompaa death metalia edustavat ruotsalainen vuonna 1989 perustettu Vomitory sekä Morbid Angelin entisten jäsenten I Am Morbid -yhtye. I Am Morbidin riveissä vaikuttavat mm. vokalisti David Vincent sekä Pete Sandoval, ja luvassa on tuhti annos genrensä yhtenä pioneerina pidetyn Morbid Angelin klassikkokappaleita. Oman palansa raskaan musiikin historiaa tuo kotimaisen hardcore punkin yli 40-vuotias pioneeri Terveet Kädet, jota mm. Sepulturasta tuttu Max Cavalera sekä Faith No More -solisti Mike Patton tunnetusti fanittavat. Progempaan makuun vastaa norjalainen Leprous, joka on hurmannut suomalaisyleisön useaan otteeseen. Deathcore-fanien mieliksi lavalle puolestaan nousee yhdysvaltalainen Fit For An Autopsy.
Nämä ja paljon muuta luvassa siis elokuussa Helsingin jäähallin alueella. Jos sisintä kolkuttaa festarikaipuu ja sydän sykkii tälle musiikille, otahan liput ja lisätiedot haltuun alla olevista linkeistä. Enää alle kuukausi kinkereihin!
Liput Hellsinki Metal Festivaliin