Ill Nino – Enigma

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 13.3.2008

Ill ninon edellisestä levystä ”One Nation Underground” on vierähtänyt jo kolmisen vuotta, joten yhtyeen uutta albumia on odoteltu jo tovin. Eilen, maaliskuun 12. päivä se odotus vihdoin loppui, kun yhtyeen uusi ”Enigma” albumi näki päivänvalon. Ei muuta kuin levy pyörimään ja arvostelua kirjoittamaan.

Albumi lähtee käyntiin kappaleella nimeltä ”The Alibi Of Tyrants”, josta huomaa heti, että yhtye jatkaa jo tutuksi tulleella kaavallaan. Kappale on muuten raskas, mutta kertosäkeet tekevät siitä taattua Ill Nino tavaraa. Kuunneltuani raidat ”Pieces Of The Sun” ja ”Finger Painting (With The Enemy)” huomaan, että sama jatkuu ja rupean ajattelemaan, että eikö levy tosiaan tarjoile mitään uutta? ”March On Me” kappale sen sijaan on hidas tempoisempi ja kuulostaa yllättävän hyvältä verrattuna edellisiin ralleihin. Älkää ymmärtäkö väärin, pidän ehdottomasti raskaista ralleista mutta kun kaikki alkaa kuulostamaan samalta rauhallisemmat kappaleet ovat hyvää vaihtelua. Muita saman tyylisiä kappaleita ovat ”Hot Summer’s Tragedy”, ”2012”, ”Guerilla Carnival” ja Espanjaksi lauletut ”Me Gusta La Soledad”, ”Estoy Perdino” ja ”De Sangre Hermosa”.

Levy on oikeastaan puolet raskasta ja puolet kevyempää musiikkia. Raskainta materiaalia edustaa ehdottomasti rallit ”Formal Obsession” ja ”Compulsion Of Virus And Fever”. Albumin ainut kappale, jossa minun mielestäni on jotain uutta edellisiin levyihin verrattuna on ”Kellog’s Bombs & Cracker Jacks”. Kappaleessa on erittäin hienot rummut, jotka saavat temmollansa jokaisen raajan heilumaan ja tämän vuoksi kappale onkin oma suosikkini ”Enigma” albumilta.

Tämä on varmasti ihan hyvä levy ostettavaksi vielä yhtyeeseen tutustumattomille, mutta niille joilla jo yhtyeen levyjä hyllyssä on tämä ei tarjoile mitään uutta ja jää hieman vaisuksi kokemukseksi edelliseen albumiin verrattuna. Albumin ostoa miettiessä kannattaa miettiä, että haluaako tosiaan hyllyynsä yhden samankuuloisen Ill Nino levyn lisää. Jos haluat, niin onhan tämä varmasti pakko hankinta. Mitään uutta levy ei pöytään kanna ja sen vuoksi kuuntelu kokemus jäi hieman vaisuksi, mitään sanomattomaksi ja huomasin jääväni ilman sitä ”wow” fiilistä.

1 The Alibi of Tyrants – 3:51

2 Pieces of the Sun – 4:17

3 Finger Painting (With the Enemy) – 4:06

4 March Against Me – 3:30

5 Compulsion of Virus and Fever – 4:24

6 Formal Obsession – 4:17

7 Hot Summer’s Tragedy – 5:10

8 Me Gusta La Soledad – 4:33

9 2012 – 4:27

10 Guerrilla Carnival – 3:45

11 Estoy Perdido – 3:35

12 Kellogg’s, Bombs, & Cracker Jacks – 4:03

13 De Sangre Hermosa – 3:59

http://www.myspace.com/illnino

Kirjoittanut: Esa Rintamäenpää

One thought on “Ill Nino – Enigma

  1. Arto Mäenpää

    Aika perus kauraa kyl tää huttu. Pari ihan toimivaa rallia tällä kyllä on. :)

Comments are closed.