Deep Purple @ Hamina Bastioni

”Minusta se on huijaamista” – Deep Purplen Ian Gillan ei arvosta taustanauhojen käyttöä keikoilla

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 28.11.2022

Musiikkifanit keskustelevat usein siitä, onko taustanauhojen käyttö keikoilla huijaamista vai ymmärrettävää. Jonkin aikaa sitten esimerkiksi suosittu radiojuontaja Eddie Trunk kritisoi kotimaisen Santa Cruzin taustanauhojen käyttöä, ja Fozzyn laulaja Chris Jericho taas puolusti taustanauhoja.

Nyt legendaarisen Deep Purplen laulaja Ian Gillan kertoo oman näkemyksensä taustanauhoista. Gillanin mielestä niiden käyttämeinen on huijaamista.

Gillan kertoo RockFM:in haastattelussa:

”Minusta se on huijaamista. En pidä siitä. Mutta minkäs teet? Huomasin tämän ensimmäisen kerran… En aio mainita nimiä, mutta tunnen monia ihmisiä, jotka tekevät niin. Huomasin tämän ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten erään suuren amerikkalaisen bändin kanssa, joka tuli soittamaan kanssamme Englantiin. Kuuntelin soundcheckin. Ja ajattelin: ’Jessus, he kuulostavat hyvältä. He kuulostavat fantastisilta. Ja meidän monitoriteknikkomme sanoi: ’Katsokaa tuonne’ – tämä oli aikaa ennen radioyhteyksien käyttämistä – ’Katsokaa tuota asuntovaunua tuolla.’ Lavalta lähti kaapeleita pitkin maata kohti tuota ’pysykää poissa’ -kylttiä. Heillä oli siellä monitorit, miksauspöydät, toistolaitteet, taustanauhat ja korvamonitorit. He käytännössä miimikoivat. No, en sanoisi, että he miimikoivat – he lauloivat mukana, mutta ääni ei kuulunut mikrofonien kautta. Mutta huulisynkronointi oli niin taitavaa, että sitä ei huomattu.”