NWOBHM:n juhlaa, punkkia ja hard rockin helmiä: nämä albumit täyttävät tänä vuonna 40 vuotta

Kirjoittanut Tia Salmela - 9.1.2022

Vuosi 1982 toi mukanaan NWOBHM:n huippuvuodet ja punkista tuli poppimaisempaa, kevyempää ja (mikä pahinta) kaupallista. Listasimme jo aikaisemmin 10 , 20 ja 30 vuotta täyttäviä albumeita, ja nyt seuraavana on vuorossa 40-vuotispäiviään juhlivat albumit:

1. Iron Maiden – ”The Number of the Beast”:

Kun Paul Di’Annon tilalle tuli Bruce Dickinson, Iron Maidenin ura lähti huimaan nousukiitoon, joka jatkuu vielä tänä päivänäkin. ”The Number of the Beast” on Dickinsonin ensimmäinen albumi Maidenin rivissä ja se sisältää Maiden-klassikoita, kuten albumin nimikkobiisi, ”Run to the Hills” ja ”Hallowed Be Thy Name”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

2. Judas Priest – ”Screaming for Vengeance”:

”Screaming for Vengeance” tarjosi raskasta Judas Priestiä sitten ”British Steelen”. Tältä albumilta jäi elämään singlenä julkaistu ”You´ve Got Another Thing Coming” ja ”Electric Eye”.

3. The Clash – ”Combat Rock”:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Brittiläisen punk-yhtyeen The Clashin ”Combat Rock” jatkoi ”London Calling” -albumillaan aloittamaa menestysputkea. Tältä albumilta julkaistiin singleinä kappaleet ”Should I Stay or Should I Go”, ”Rock the Casbah” sekä ”Straight to Hell”.

4. Scorpions – ”Blackout”:

Kun puhutaan Scorpionsin menestyneimmistä albumeista, ”Blackout” nostetaan todella usein tässä yhteydessä esiin. Yhtyeen herkät rokkiballadit, kuten ”No One Like you”, iskevät niin romantiikannälkäisiin kuin myös hard rock -faneihin.

5. Hanoi Rocks – ”Oriental Beat”:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Railakasta rokkia sisältävä ”Oriental Beat” on Hanoi Rocksin toinen albumi, joka sisältää melkoisia Hanoi-klassikoita, kuten Motorvatin’, ”No Law Or Order” ja tietenkin ”Oriental Beat”. Pian albumin ilmestymisen jälkeen rumpali Gyp Casino potkittiin bändistä ja tilalle saapui Razzle.

6. Billy Idol – ”Billy Idol”:

Billy Idolin omaa nimeään kantava ”Billy Idol” on tämän Englannista Amerikkaan lähteneen punkkarin debyyttipitkäsoitto. Tältä albumilta löytyvät Idolin hitit ”White Wedding” ja ”Hot in the City”.

7. Van Halen – ”Diver Down”:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

”Diver Down” sisältää kahdestatoista kappaleesta David Lee Rothin valitsemat viisi coveria, joista Eddie Van Halen ei oikein tykännyt. Historian kirjoihin jäi tältä albumilta Van Halenin versio Roy Orbisonin ”Pretty Womanista”.

8. Queen – ”Hot Space”:

Yllättävän poppimainen ”Hot Space” aiheutti kolauksen Queenin imagoon julkaisunsa jälkeen. Albumin singlejulkaisu Under Pressure”, jossa Freddie Mercuryn ääntä täydentää David Bowie, on bassokuvionsa ansiosta jättänyt oman jälkensä musiikinhistoriaan.

9. Rush – ”Signals”:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kanadalaisen progressiivisen rockin suurnimen Rushin edellinen albumi ”Moving Pictures” on yhtyeen menestynein albumi tähän mennessä, mikä aiheutti aikanaan paineita ”Signalsille”. Jo ”Moving Picturesilla” syntetisaattori oli käytössä, mutta ”Signalissa” syntetisaattorin roolia vietiin entistäkin pidemmälle.

10. Venom – ”Black Metal”:

Venom vei ”Welcome to Hell” -debyytillään esitellyt elementit astetta pidemmälle: yliampuva teatraalisuus yhdistettynä speed metalin tyyliseen musiikkiin. Niin, ja kyllähän tämän albumin mukaan on vielä yksi metallin alalajikin nimetty.

11. KISS – ”Creatures of the Night”:

KISS otti ”Creatures of the Night” albumillaan askeleen takaisin kohti uransa alkuaikojen rokimpaa materiaalia. Tästä loistoesimerkkinä on singlenäkin julkaistu ”I Love It Loud”. Pientä draama oli myös tämän albumin kulisseissa, kun Ace Frehley oli lähtemässä KISSistä.

12. Motörhead – ”Iron Fist”:

”Iron Fist” on Motörheadin viides ja viimeinen klassisella kokoonpanolla (Lemmy Kilmister, Eddie Clarke ja Phil Taylor) tehty levy.

13. Toto – ”Toto IV”:

Kuusi Grammyä voittanut ”Toto IV” on ehdottomasti yksi Toton legendaarisimmista albumeista. Jos ei muuta tiedä Totosta, niin ainakin tältä albumilta löytyvät kaksi biisiä ”Rosanna” ja ”Africa” kuuluvat jokaisen itseään kunnioittavan musiikkidiggarin yleissivistykseen.

14. Rainbow – ”Straight Between the Eyes”:

Joe Lynn Turner pääsi näyttämään kyntensä Rainbow´n solistina edellisellä albumilla ”Difficult to Cure” ja sama jatkui myös ”Straight Between the Eyesin” kohdalla. Singlenä tältä albumilta julkaistiin basisti Roger Gloverin avioerosta kertova ”Stone Cold”.

15. Aerosmith – ”Rock in a Hard Place”:

Aerosmith on onnistunut pitämään miehistönsä lähes samana koko 50 vuotisen uransa ajan. ”Rock in a Hard Place” onkin yhtyeen ainoa albumi, jolla kitaristit Joe Perry ja Brad Whitford eivät soita.

16. Whitesnake – ”Saints & Sinners”:

Whitesnaken miehistö laitettiin kokonaan uusiksi tämän albumin jälkeen, kun David Coverdale halusi viedä yhtyettä kaupallisemman materiaalin pariin, kun taas muut halusivat vain soittaa blues rockia, josta Whitesnake oli saanut alkunsa. ”Saints & Sinnersin” ehdottomasti tunnetuin kappale on ”Here I Go Again”.

17. The Damned – ”Strawberries”:

Brittiläistä punk rockia soittavan The Damnedin viides albumi oli etenkin aikaisemmin julkaistuihin ”Damned Damned Damnediin” tai ”Machine Gun Etiquetteen” verrattuna osittain jopa poppimainen. Tästä albumista on muuten julkaistu myös yksi pieni erä sellaisia painoksia, joissa lyriikat sisältävät arkit ovat mansikan tuoksuisia.

18. Twisted Sister – ”Under the Blade”:

”Under the Blade” on ”aloittelevien drag queenien” -näköisten miesten muodostaman Twisted Sisterin ensimmäinen pitkäsoitto. Albumi orasti jo hieman menestystä, mutta aivan lopullinen yhtyeen läpimurto tapahtui ”Stay Hungry” -albumilla.

19. Accept – ”Restless and Wild”:

Acceptin maailmanvalloitus oli jo alkanut edellisellä ”Breaker”-albumilla, ja ”Restless and Wild” on varsin luonnollinen jatkumo tälle jännitteen kasvattamiselle, joka lopulta räjähtää ”Balls to the Wallin” ilmestyessä. ”Restless and Wildin” avaava ”Fast as a Shark” sisältää yhden heavy metal -historian siisteimmistä introista!

20. Misfits – ”Walk Among Us”:

Punkkia veivaavan Mistfitsin ”Walk Among Us” yhtyeen ensimmäinen pitkäsoitto. Tältä albumilta löytyy jopa Misfits-klassikoiksi tituleerattuja biisejä, kuten ”Astro Zombies”, ”I Turned into a Martian” ja ”Skulls”.