Sadat soinnut Suomesta – Toimituksemme äänesti 100 kovinta suomalaista rock-/ metallikappaletta

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 6.12.2020

Rakkaat lukijat, vaikka sen itse sanonkin, silmienne edessä avautuu suorastaan nerokas lista. Lista, joka esittelee teille suomalaisen rockin ja metallin historian sekä nykypäivän sadalla kappaleella, jotka Kaaoszinen toimitus on listalle lähes demokraattisesti valinnut. Miksi lähes? Saadessani alun perin tämän idean äänestää toimituksen sisällä 100 kovinta suomalaista kappaletta kautta aikojen, huomasin hyvin pian ehdokaslistan muodostuvan jättiläismäiseksi ja liki kaatuvan omaan mahdottomuuteensa. Toisekseen huomasin hyvin pian listan muodostuvan etenkin kärkipäästään kovin tylsäksi, isoimpien yhtyeiden valloittaen kärkisijat lukuisilla kappaleillaan. Siksi lukuisten alkukarsintojen jälkeen tein päätöksen, että jokaiselta yhtyeeltä listalle kelpuutetaan ainoastaan eniten ääniä saanut kappale.

Tämän artikkelin työstämiseen kaikkine karsintoineen ja kirjoittamisineen kului aikaa liki kaksi kuukautta, mutta sinä aikana olen tullut entistä vakuuttuneemmaksi, että lista on silkkaa mahtavuutta. Joiltain kohdin se hämmentää, sillä lukuisat isot nimet jäivät suhteellisen alhaisille sijoille tai jopa listan ulkopuolelle, mutta loppupeleissä se on juuri niin vaihteleva ja mielenkiintoinen, kuin sen tahdoinkin olevan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koska artikkelista muodostui luonnollisesti suhteellisen massiivinen paketti, suosittelen ottamaan rennon asennon sohvalla ja varaamaan hiukan aikaa. Sillä pidemmittä puheitta, onnea Suomi 100 vuotta! Kaaoszine ylpeänä esittelee teille juhlapäivän kunniaksi sadat soinnut Suomesta.

  1. Pää Kii – Nyt Skipataan Kahvit

Listasijoitus 100 ei ole olleenkaan niin paha, miltä se aluksi kuulostaa, kun ottaa huomioon kuinka suuria artisteja jäi täysin listan ulkopuolelle. Viimeisenä listalle pääsi punk-yhtye Pää Kii sen omaa nimeä ”Pää Kii” kantavalta vuoden 2012 albumilta lohkaistulla rallilla ”Nyt Skipataan Kahvit”. Biisiä ei kannata skipata.

  1. Pariisin Kevät – Tämän Kylän Poikii

Helsinkiläinen pop-yhtye Pariisin Kevät ponkaisi viimeisten joukossa sadan parhaan listalle ehkä sillä tunnetuimmalla kappaleellaan ”Tämän Kylän Poikii”, joka löytyy yhtyeen vuonna 2010 julkaistulta toiselta studioalbumilta ”Astronautti”. Muistakaa lääkkeet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
  1. Oranssi Pazuzu – Olen Aukaissut Uuden Silmän

”Olen Aukaissut Uuden Silmän” tarjoilee puolisuoraviivaisimman bläkkistelyhetken, missä tyhjyys ja pohjattomuus ovat käsinkosketeltavaa antimateriaa.”, kertoo Kaaoszinen toimittaja Kristian Kankare arvostelussaan Oranssi Pazuzun kolmannesta albumista ”Valonielu” (2013), jolta kyseinen kappale löytyy.

  1. Olavi Uusivirta – On Niin Helppoo Olla Onnellinen

Helsinkiläinen pop rock-muusikko Olavi Uusivirta harvemmin Kaaoszinen sivuilla esiintyy, mutta tälle listalle mies joka tapauksessa pomppaa kappaleellaan ”On Niin Helppoo Olla Onnellinen”, joka löytyy miehen toiselta studioalbumilta ”Me Ei Kuolla Koskaan” (2005).

  1. Nicole – Kauas

Seinäjokelainen vaihtoehtometallia tarjoileva Nicole on ehtinyt julkaista jo viisi studioalbumia, mutta ilmeisesti Kaaoszinen toimittajien mukaan se kuuluisa eka levy oli paras, sillä kyseiseltä vuonna 2002 julkaistulta ”Odotus” albumilta löytyy myös yhtyeen kappale ”Kauas”, jolla se listalle itsensä kampesi.

  1. Musta Paraati – Romanssi

Listan ensimmäinen kappale viime vuosituhannen puolelta löytyy niinkin kaukaa, kuin vuodelta 1982 ja kulttiyhtyeen Musta Paraatin esikoissingeltä. ”Romanssi” löytyy myös seuraavana vuonna julkaistulta yhtyeen esikoisalbumilta ”Peilitalossa” (1983). Yhtyeen ura 80-luvulla jäi lyhyehköksi ja kahden levyn mittaiseksi, mutta viime vuosina se on tehnyt uutta paluuta muuan Herra Ylppö nykyisenä laulajanaan. Ja kolmas levy yhtyeeltä on kuulemma tulossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
  1. Lapko – Killer Whales

Vaihtoehtorockia soittavan Lapkon ”Killer Whales” kappaleen pitäisi päästä mihin tahansa listalle jo pelkästään nimensä ansiosta. Kaaoszinen kaikkien aikojen kotimaisissa kappaleissa yhtyeen kolmannelta albumilta ”Young Desire” (2007) löytyvä ”Tappajavalaat” yltää sijalle 94.

  1. Kuolemanlaakso – Me Vaellamme Yössä

Kuopiolaisen death/doom metal-yhtyeen Kuolemanlaakson vuonna 2014 julkaistu kakkosalbumi ”Tulijoutsen” sai mm. Kaaoszinen arviossa 9,5/10 pistettä. Albumilta löytyvä kappale ”Me Vaellamme Yössä” vaeltaakin kaikessa synkkyydessään genren kärkipäässä.

  1. Kilpi – Sielut Iskee Tulta

Suomenkielistä heavy metallia soittava Kilpi tuli suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään tällä vuonna 2004 julkaistulla singellä, olkoonkin että yhtyeen edellisenä vuonna julkaistu debyyttialbumi ”Sähkönsinistä Sinfoniaa” jo hiukan menestystä poiki. ”Sielut Iskee Tulta” single sekä yhtyeen kakkosalbumi ”II taso”, jolta kyseinen kappale myös löytyy, nousivat kuitenkin Suomen virallisilla listoilla huomattavasti korkeammalle. ”II Taso” on yhtyeen kaikkiaan kuudesta täyspitkästä parhaiten myynyt albumi.

  1. Kaunis Kuolematon – En Ole Mitään

Muun muassa Black Sun Aeon ja Routasielu yhtyeistä tutun Mikko Heikkilän uusi yhtye Kaunis Kuolematon julkaisi debyyttialbuminsa ”Kaunis Kylmä Maailma” kolmisen vuotta sitten. Albumilta löytyy myös tämä kappale ”En Ole Mitään”, josta on tehty myös musiikkivideo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
  1. Impaled Nazarene – Vitutuksen Multihuipennus

Legendaarisen Impaled Nazarenen huikea ura nuclear metallin sanansaattajana lähestyy jo uhkaavasti kolmenkymmenen vuoden ikää. Silti yhtyeen kenties se tunnetuin yksittäinen kappale löytyy yhtyeen vuonna 1994 julkaistulta kolmosalbumilta ”Suomi Finland Perkele”. ”Vitutuksen Multihuipennus” on ennen kaikkea lyriikoiltaan sitä tasoa, että kyllähän siinä tuolloin julkaisuaikaan 14-vuotiaan teinin korvista lähti viimeisetkin vaikut, kun kappale ensimmäistä kertaa radiosta soi Klaus Flamingin luotsaamassa Metalliliitossa. ”Vittu, minä olen jumala”, sano Sluti.

  1. Haloo Helsinki! – Beibi

”Beibi” on helsinkiläisen pop rock-yhtyeen Haloo Helsinki! viidenneltä studioalbumilta ”Kiitos Ei Ole Kirosana” julkaistu ensimmäinen single. Kappale menestyi julkaisunsa jälkeen erinomaisesti, nousten mm. radiolistojen soitetuimmaksi kappaleeksi. Vuoden 2015 Emma-gaalassa ”Kiitos Ei Ole Kirosana” albumi palkittiin vuoden albumina. Myös Haloo Helsinki! palkittiin samaisessa gaalassa vuoden yhtyeenä.

  1. Gloria Morti – Lex Parsimoniae

”Heti levyn aloittava ”Lex Parsimoniae” antaa kuulijalle kuvan siitä, mitä on levyllisen verran edessä – nyt soitetaan nopeasti ja samalla synkästi, melodisuudella meininkiä höystäen. Tarjolla on jymäköitä riffejä, basson matalaa möyrintää ja ripeää rummutusta.”. Näillä sanoilla kuvailee Kaaoszinen toimittaja Rudi Peltonen Gloria Mortin neljännen studioalbumin ”Lateral Constraint” (2012) avausraitaa ”Lex Parsimoniae”, joka ylsi äänestyksessämme sijalle 88. Itse albuminkin saatua arvostelussa kunnioitettavan 9/10 arvosanan.

  1. Fear Of Domination – Pandemonium

Fear Of Domination on neljällä studioalbumillaan noussut aivan kotimaisen industrial metallin kuumimpaan kärkeen. Äänestyksen sijalle 87 yltänyt ”Pandemonium” löytyy näistä albumeista toiselta, vuonna 2011 julkaistulta ”Create.Control.Exterminate.” täyspitkältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
  1. Dingo – Autiotalo

Tässäpä kappale, joka tuskin suuria esittelyjä kaipaa. Ehkä hiukan jopa yllättäen jäi yksi kaikkien aikojen suosituimpia kotimaisia yhtyeitä näinkin matalalle sijalle. ”Autiotalo” julkaistiin alun perin singlenä vuoden 1984 syksyllä ja on kaikkien aikojen menestynein Dingon single. Myös seuraavana vuonna julkaistu yhtyeen kakkosalbumi ”Kerjäläisten Valtakunta”, jolta ”Autiotalo” löytyy, on yhtyeen menestynein albumi, sekä Suomen kautta aikojen neljänneksi myydyin levy.

  1. Behexen – Rakkaudesta Saatanaan

”Rakkaudesta Saatanaan” on black metal-yhtye Behexenin viidennen ja toistaiseksi viimeisimmän studioalbumin ”The Poisonous Path” (2016) päätösraita. Raivokkaan albumin päätöksenä liki 9 minuuttinen tempoltaan rauhallisempi, mutta tunnelmaltaan sitäkin mustempi kappale on puhdasta mustaa magiaa.

  1. Andy McCoy – Strung Out

Parhaiten entisenä Hanoi Rocks-kitaristina tunnetuksi tullut Andy McCoy on rakentanut uraa myös sooloartistina. McCoy on viime vuosina julkaissut muutaman uuden kappaleen, mutta kolmas sooloalbumi antaa odottaa edelleen itseään. Herran aikaisemmat sooloalbumit ”Too Much Ain’t Enough” (1988) sekä ”Building on Tradition” (1995) sisältävät kuitenkin useita mukiinmeneviä kappaleita, kuten jälkimmäiseltä albumilta löytyvä rakkauslaulu “Strung Out”.

  1. Anal Thunder – Lifelong Hangover

Alkoholismi on sairaus, josta näyttää kärsivän ainakin osa Kaaoszinen toimituksesta. Sen verran ääniä sai punk-yhtye Anal Thunderin krapulalaulu. ”Elinikäinen krapula” löytyy yhtyeen debyyttialbumilta ”Table for One”, joka julkaistiin vuonna 2006.

  1. Amoral – Leave Your Dead Behind

Helsinkiläinen Amoral lopetti 20 vuotta ja seitsemän täyspitkää albumia kestäneen uransa tämän vuoden alussa. Jos yhtye muistetaan monesti vain siitä, että sen puhtaista lauluosuuksista uran viimeisen 9 vuoden ajan vastasi eräs Ari ”Idols” Koivunen, niin Kaaoszinen äänestyksessä Amoralin kappaleeksi valikoitui kuitenkin sitä vanhempaa tuotantoa, jossa ei Koivusesta sen paremmin kuin puhtaista lauluistakaan ollut vielä tietoa. ”Leave Your Dead Behind” toimii Amoralin kolmannen albumin ”Reptile Ride” (2007) avausraitana ja tarjoilee tähän väliin kipakan 5 minuuttisen teknistä death metallia.

  1. Ajattara – Tahtomattaan Syntynyt

Ajattara perustettiin alun perin vuonna 1996 silloisen Amorphis-laulajan Pasi ”Ruoja” Koskisen sooloprojektina, mutta kuten kaikki tietävät, on Koskinen sittemmin jättänyt Amorphis-pestinsä ja keskittynyt tätä myöten pelkästään Ajattaran luotsaamiseen. Täytyy myöntää, että henkilökohtaisesti olisin tähän kohden valinnut kappaleeksi vieläkin vanhempaa tuotantoa yhtyeeltä, kenties jotain kahdelta ensimmäiseltä levyltä, mutta koska Kaaoszinen toimituksessa vallitsee jonkun sortin demokratia, jossa äänestys voittaa, niin ei tämäkään kappale hassumpi vaihtoehto ole. ”Tahtomattaan Syntynyt” löytyy yhtyeen neljänneltä albumilta ”Äpäre” (2006).

  1. Absoluuttinen Nollapiste – Eräät Tulevat Juosten

Sain juuri korvanappiini tiedon, ettei suunnittelemani lista ole kaikesta nerokkuudestaan huolimatta ainutlaatuinen, vaan YleX julkaisi jo vuonna 2003 oman top200 ”kaikkien aikojen kotimainen biisi” listansa, toki kuuntelijoiden äänestämänä. Kyseisellä listalla tämä Absoluuttisen Nollapisteen kappale sijoittui sijalle 184, joten parannusta tähän on nyt reilut 100 sijaa. ”Eräät Tulevat Juosten” on lohkaistu yhtyeen kuudennelta albumilta ”Nimi Muutettu” (2002).

  1. 22-Pistepirkko – Birdy

Taitaa olla ensimmäinen kerta myös 22-Pistepirkolle, kun se pääsee Kaaoszinen sivustolle, mutta johan se on aikakin, kun yhtyeellä on ikää yhtä paljon kuin toimittajalla, eli 37 vuotta. Täyspitkiä albumeita yhtyeelle kertyi yhteensä peräti 14 kappaletta, ennen kuin se ilmoitti vuonna 2015 jäävänsä ainakin toistaiseksi tauolle. Se kuuluisin kappale yhtyeeltä lienee kaikille jollain tavalla tuttu ”Birdy”, joka löytyy yhtyeen vuonna 1992 julkaistulta neljänneltä albumilta ”Big Lupu”.

  1. Zen Café – Todella Kaunis

Lisää harvemmin Kaaoszinen sivuilla esiintyviä yhtyeitä jyrää listalle, tällä kertaa turkulaisen Zen Cafén voimin. Myös Zen Café on tällä hetkellä määrittelemättömän pituisella tauolla, eikä sen tulevaisuudesta ole tietoa, yhtyeen keulamiehen Samuli Putron keskittyessä soolouraansa. Zen Café julkaisi ennen tauolle jäämistään kahdeksan studioalbumia ja Kaaoszinen äänestyksessä listalle noussut kappale ”Todella Kaunis” löytyy näistä toiselta, vuonna 1998 julkaistulta ”Idiootti” albumilta.

  1. Verjnuarmu – Laalavat Jouset

Listaa jälleen hiukan metallisemmille poluille palauttaa savometallin keihäänkärki Verjnuarmu. Yhtye, joka käsitykseni mukaan ensimmäisenä keksi yhdistää savon murteen sekä raskaan metallimusiikin keskenään. Toimituksen äänestyksessä on ilmeisesti käytetty vanhaa kunnon ”eka demo on paras” fraasia, olkoonkin että demoista ”Laalavat Jouset” on vasta yhtyeen kolmas. Toki kappale löytyy myös vuonna 2006 julkaistulta debyyttialbumilta ”Muanpiällinen Helevetti” ja muutenkin lienee edelleen se Verjnuarmun tunnetuin kappale.

  1. Tehosekoitin – Maailma On Sun

Punk-yhtyeenä aloittanut ja sittemmin rockimpaan materiaaliin keskittynyt Tehosekoitin niitti vuosituhannen vaihteen molemmin puolin suurta suosiota Suomessa. Yhtyeen läpimurtohitti ”C’mon Baby Yeah!” sekä kappaleet kuten ”Asfaltti Polttaa” ja vaikkapa ”Pillitä, Elli, Pillitä” lienevät kaikille tuttuja, vaikkei yhtyeestä niin välittäisi. Kuten myös yhtyeen viidenneltä albumilta ”Rock ’n’ Roll Monster Movie Show” löytyvä kappale ”Maailma On Sun”, joka toimituksen lahjomattomassa äänestyksessä äänestettiin sijalle 76.

  1. Shape Of Despair – Monotony Fields

”Jos surulle ja yönmustalle tunnelmalle täytyy tehdä oma soundtrack, Shape of Despairin ”Monotony Fields” olisi oikea valinta.”, tunnelmoi toimittajamme Sami Elamaa Shape Of Despairin neljättä albumia ”Monotony Fields” kaksi vuotta sitten. Tätä surua ja pimeyttä listamme sijalla 75. tarjoilee albumin nimiraita ”Monotony Fields”.

  1. Shade Empire – Ruins

”Rujonkaunis kertosäe yhdistettynä brutaaliin paahtoon nostavat kappaleen yhdeksi levyn parhaista, ja odotukset loppulevyä kohtaan kattoon.” Näin kertoi toimittajamme Lassi Hinttala arvostellessaan Shade Empiren neljännen albumin ”Omega Arcane” vuonna 2013. Albumin, jonka avausraitana ”Ruins” toimii.

  1. Reverend Bizarre – Anywhere Out Of This World

Vuosina 1997-2007 toiminut doom metal-yhtye Reverend Bizarre ei päästänyt radiolistojen suunnittelijoita helpolla, sillä yhtyeen sinkkulohkaisut kellottivat kauttaaltaan kymmeniä minuutteja. Helpolla ei päästä myöskään Kaaoszinen toimitus lukijoita, sillä Reverend Bizarren tuotannosta valikoitui listalle yhtyeen viimeisen albumin ”III: So Long Suckers” (2007) kevyt 25-minuuttinen päätösraita ”Anywhere Out Of This World”.

  1. Popeda – Tahdotko Mut Tosiaan

Yksi suomirockin kärkinimistä, Popeda, juhlistaa tänä vuonna 40-vuotisjuhlaansa. Yhtye on julkaissut mittavan uransa aikana 20 studioalbumia sekä lukuisan määrän muita julkaisuja, mutta Kaaoszinen sivustoilla ei Popeda ole ennen juhlavuottaan juurikaan juhlinut. Yhtyeen runsaasta tuotannosta listalle valikoitui hempeä ”Tahdotko Mut Tosiaan”.

  1. Peer Günt – Bad Boys Are Here

Yllättävänkin isoja nimiä tippuu listalle jo näin varhaisessa vaiheessa. Mistä se sitten kertoo? Se jääköön jokaisen itsensä päätettäväksi. Peer Güntin ”Bad Boys Are Here” on äänestetty aikoinaan Radio Rockilla yhtyeen kolmanneksi parhaaksi kappaleeksi, mutta Kaaoszinen äänestyksessä se sai yhtyeeltä eniten ääniä ja listalla kokonaissijoituksen 71.

  1. Michael Monroe – Stained Glass Heart

Rokkikukko Michael Monroe tunnetaan luonnollisestikin parhaiten entisenä Hanoi Rocks-laulajana, mutta miehellä on myös varsin mittava sooloura takana, sillä tänä vuonna Monroe juhlisti 30-vuotista taivaltaan soolouralla. Ja mikäs sitä on juhlistaessa, kun vielä ”vanhoilla päivilläkin” herralla on iskeä pöytään varsin laadukasta rockia, kuten vaikkapa vuonna 2013 julkaistulta ”Horns And Halos” albumilta löytyvä ”Stained Glass Heart”.

  1. Klamydia – Mä Lähden Himaan

Kuinkakohan monta kertaa tämä kappale on soinut tahoillaan varusmiespalvelun päättyessä? Toki jo vuonna 1988 perustetulta punk-yhtyeeltä olisi voinut valita jonkun muunkin kappaleen, sillä vaihtoehtoja mittavan uran aikana on kertynyt vaivaiset 450 kappaletta. Mutta näillä mennään, mitä on annettu. Konsta lähtee siviiliin listasijoituksella 69.

  1. Kingston Wall – Shine On Me

Vain seitsemänvuotinen ura ja kolme täyspitkää albumia, mutta silti Kingston Wallia pidetään yhtenä kautta aikain merkittävimmistä suomalaisista rock-yhtyeistä. Mutta kieltämättä edesmenneen Petri Wallin (1969-1995, R.I.P.) luotsaaman yhtyeen musiikissa oli jotain maagista, jopa vaikkei tämänkaltainen psykedeelinen rock omissa stereoissa muuten juurikaan soisi. ”Shine On Me” on yksi yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ja löytyy yhtyeen toiselta albumilta ”II”.

  1. Kalmah – Heroes To Us

Suolaulujaan jo ansiokkaasti vuodesta 1999 työstänyt Kalmah on usein jäänyt ”isoveljensä” Children Of Bodomin varjoon, mutta jotain on silti tehty oikein, jotta yhtye itsensä tälle listalle kampeaa. Kalmah on julkaissut urallaan seitsemän täyspitkää albumia ja listalle päätynyt kappale ”Heroes To Us” löytyy näistä kolmannelta, vuonna 2003 julkaistulta ”Swampsong” -albumilta avausraidan muodossa.

  1. Insomnium – Mortal Share

Paljon yhtäläisyyksiä löytyy Insomniumista verrattaessa listan edelliseen yhtyeeseen Kalmahiin. Molempien musiikkityyli voitaneen luokitella melodiseksi death metalliksi, molemmat on perustettu 90-luvun loppupuolella ja molemmat ovat julkaisseet seitsemän täyspitkää albumia. Tämän lisäksi molemmilta äänestyksessämme eniten ääniä sai kolmannelta albumilta löytyvä raita. Insomniumin kolmas albumi ”Above The Weeping World” julkaistiin vuonna 2006 ja sitä pidetään yhtyeen läpimurtoalbumina. Albumilta tehtiin myös musiikkivideo juurikin listalle päätyneestä ”Mortal Share” kappaleesta.

  1. Hurriganes – Get On

Vuonna 1974 julkaistiin albumi, jota on pidetty yhtenä suomalaisen rockmusiikin merkittävimmistä, Hurriganesin toinen albumi ”Roadrunner”. Legenda kertoo, että sen A-puolen päättävä kappale ”Get On” oli alun perin tarkoitettu levylle vain täyteraidaksi ja esimerkiksi Remun laulamat lyriikat kappaleessa ovat täysin studiossa improvisoituja. Oli niin tai näin, on ”Get On” klassikko vertaansa vailla.

  1. Brother Firetribe – Heart Full Of Fire

Tennishevin kärkinimi Brother Firetribe on tullut isolle yleisölle tutuksi muun muassa muutamasta televisiossa soineesta kappaleestaan ”I Am Rock” sekä ”Taste Of A Champion”. Kaaoszinen listalle yhtye kampesi itsensä kuitenkin kakkosalbuminsa ”Heart Full Of Fire” nimikappaleella, jossa vierailevana laulajana toimii entinen Nightwish-laulaja Anette Olzon.

  1. Battle Beast – King For A Day

Heavy metal-yhtye Battle Beast on ollut viimevuosina otsikoissa ennen kaikkea siksi, että se erkaantui pääasiallisen säveltäjänsä ja perustajajäsenensä Anton Kabasen kanssa. Tämä ei kuitenkaan ole hidastanut yhtyeen nousujohteista uraa vaan myös uudistuneella kokoonpanolla julkaistu neljäs studioalbumi ”Bringer Of Pain” (2017) on menestynyt myyntilistoilla ulkomaita myöden. Kuten myös levyltä lohkaistu ensimmäinen single ”King For A Day”, joka oli alkuvuonna 2017 yksi Radio Rockin soitetuimpia kappaleita.

  1. Apocalyptica – I Don’t Care

Apocalyptica nousi suuren yleisön tietoisuuteen 90-luvun puolenvälin tienoilla soittamalla covereita Metallican kappaleista pelkästään neljää selloa käyttäen, mutta jo toiselle albumilleen yhtye sisällytti myös muutaman oman kappaleen. Sen jälkeen yhtyeen kokoonpanoon on vakinaistunut myös rummut sekä laulut ja yhtyeen ura on jatkunut jo kahdeksan studioalbumin verran. Kaaoszinen listalle päätynyt ”I Don’t Care” löytyy yhtyeen kuudennelta albumilta ”Worlds Collide” (2007) ja kappaleessa laulupuolen hoitaa Adam Gontier (ex-Three Days Grace, Saint Asonia).

  1. Anssi Kela – Puistossa

Vuonna 1993 Anssi Kela voitti rockin Suomen mestaruuden Pekka Ja Susi-yhtyeen riveissä, mutta yhtyeen jäätyä yhden albumin tähdenlennoksi siirtyi Kela soolouralle, joka on jatkunut tähän päivään asti vaihtelevalla menestyksellä. Kelan esikoisalbumi ”Nummela” (2001) oli suuri menestys, jota on myyty yli 150 000 kappaletta, mutta esimerkiksi vuonna 2009 julkaistu neljäs albumi ”Aukio” jäi vaivaisen 4000 kappaleen myyntilukuihin. Kelan ura on saanut sittemmin uutta nostetta tällä vuosikymmenellä julkaistuilla ”Anssi Kela” (2013) sekä ”Nostalgiaa” (2015) albumeilla, mutta parhaiten mies edelleen muistettaneen alkuaikojen kappaleista, kuten tämä debyyttialbumilta löytyvä ”Puistossa”.

  1. YUP – Joutilas

Jarkko Martikaisen luotsaama YUP jäi määrittelemättömän pituiselle tauolle 22 vuoden pituisen uran jälkeen vuonna 2009. Sitä ennen YUP oli ehtinyt julkaista 11 studioalbumia ja muuttua alkuaikojen hardcore punkista perinteisemmäksi suomirockiksi. Kaaoszinen listalle noussut kappale ”Joutilas” toimii yhtyeen yhdeksännen studioalbumin ”Leppymättömät” (2003) avausraitana.

  1. The 69 Eyes – Lost Boys

Vaikka ”Helsinki Vampiresin” uran alkusoinnut on soitettu jo 80-luvun puolella ja ensimmäinen albumikin ”Bump ’n’ Grind” näki yön pimeyden jo vuonna 1992, yhtyeen varsinaiset menestysvuodet alkoivat 2000-luvun alkupuolella viidennen albumin ”Blessed Be” (2000) myötä. Tätä seurasi kahden vuoden välein myös menestyksekkäät albumit ”Paris Kills” (2002) sekä ”Devils” (2004), joista jälkimmäiseltä löytyy myös äänestyksemme kappale ”The Lost Boys”.

  1. Swallow The Sun – Cathedral Walls

Vaikkei tälle huikealle listalle kelpuutettukaan samalta artistilta tai yhtyeeltä enempää kuin yksi kappale, ei eri tahojen lukuisia projekteja tai vierailuita muiden yhtyeiden albumeilla voi millään tavalla sulkea pois ja siksipä ex-Nightwish vokalisti Anette Olzon pääsee listalla ääneen toistamiseen lyhyen ajan sisään. Tällä kertaa nainen tarjosi kauniin äänensä doom metal-yhtye Swallow The Sunin viidenneltä albumilta ”Emerald Forest And The Blackbird” (2012) löytyvään kappaleeseen ”Cathedral Walls”.

  1. Sotajumala – Kuolinjulistus

Tämän vuoden alussa menetti kotimainen death metal yhden suurista nimistään, kun jyväskyläläinen Sotajumala nousi 13. päivä toukokuuta viimeistä kertaa lavalle kotiyleisönsä edessä Jyväskylän Lutakossa. ”Sotis” ei ollut mikään maailman ahkerin levyttäjä, sillä vajaan 20 vuoden taipaleeseen mahtuu ainoastaan 4 täyspitkää albumia ja muutamia pienjulkaisuita. Mutta jos määrässä tingittiin, niin laadussa ei. Sotajumalan suomenkielinen death metal oli parhaimmillaan äärettömän tiukkaa ja armotonta murjomista, kuten vaikkapa tämä kakkosalbumilta ”Teloitus” (2007) lohkaistu kappale ”Kuolinjulistus”.

  1. Santa Cruz – Aiming high

Helsinkiläinen Santa Cruz on noussut raketin lailla aivan suomalaisen glam rockin terävimpään kärkeen, julkaisten kolmen vuoden sisään kolme menestyksekästä albumia, joista viimeisin ”Bad Blood Rising” on tosin julkaistu vasta tovi sitten, joten siitä millaiseen nousukiitoon se yhtyeen johdattaa, ei vielä osaa sanoa. Suhteellisen nuorelle yhtyeelle voi kuitenkin povata valoisaa tulevaisuutta, kun yhtyeen debyyttialbumilta ”Screaming For Adrenaline” (2013) löytyvä kappale ”Aiming High” löytyy näinkin korkealta näin kovatasoisella listalla.

  1. MyGrain – Of Immortal Aeons

Helsinkiläinen death metal-yhtye MyGrain teki lyhyehkön uran, sillä se lopetti toimintansa vuonna 2015, yhdentoista vuoden ja neljän täyspitkän albumin jälkeen. Jos ei yhtye koskaan mitään suurta maailmanlaajuista suosiota saavuttanut, niin jotain se teki kuitenkin oikein, sillä yhtyeen nimikkoalbumilta ”MyGrain” (2011) löytyvä kappale ”Of Immortal Aeons” äänestettiin sijalle 55.

  1. Leevi And The Leavings – Teuvo, Maanteiden Kuningas

Huikeaa suosiota kotimaassa sen sijaan nautti edesmenneen Gösta Sundqvistin (1957-2003, R.I.P.) luotsaama Leevi And The Leavings oikeastaan koko levytysuransa ajan. Jo yksi yhtyeen ensimmäisiä äänitettyjä kappaleita ”Mitä kuuluu, Marja-leena?” kuuluu yhtyeen tunnetuimpiin kappaleisiin, jota seurasi 16 täyspitkästä albumista ja lukuisasta hittikappaleesta koostunut ura. Kaaoszinen äänestyksessä voiton vei ehkä se yhtyeen kaikkein tunnetuin kappale ”Teuvo, Maanteiden Kuningas” joka löytyy yhtyeen myydyimmältä albumilta ”Häntä Koipien Välissä” (1988). Leevi And The Leavingsin ura päättyi sen pääasiallisen säveltäjän ja sanoittajan Gösta Sundqvistin kuoltua sydänkohtaukseen vuonna 2003.

  1. Korpiklaani – Happy Little Boozer

Kansanmusiikin ja metallin sekoituksella jo vuodesta 2003 asti yleisö tanssittanut Korpiklaani nauttii nykyään maailmanlaajuista suosiota. Sanotaan, että yhtyeen ponnahduslautana isommalle yleisölle toimi yhtyeen siirtyminen Nuclear Blastille ennen viidettä albumiaan ”Korven Kuningas” (2008). Ja vaikka yhtye onkin saanut myös uusimmille albumeilleen sisällytettyä lukuisia viihdyttäviä ralleja, ei Kaaoszinen raati ole unohtanut yhtä yhtyeen alkuaikojen tunnetuinta kappaletta. ”Happy Little Boozer” toimii Korpiklaanin kolmannen albumin ”Tales Along This Road” (2006) avausraitana.

  1. Horna – Mustan Kirkkauden Sarastus

Merkittävää uraa kotimaisen black metallin ydinjoukoissa jo vuodesta 1993 rakentanut Horna ansaitsee luonnollisesti paikkansa listalla, vaikka tähän kohdin esitänkin jälleen eriävän mielipiteeni kappalevalinnasta, omien suosikkikappaleiden löytyessä yhtyeen uran alkuaikojen tuotannosta. Toki yhtyeen seitsemänneltä täyspitkältä ”Sanojesi Äärelle” (2008) löytyvä ”Mustan Kirkkauden Sarastus” on myös varsin mainio rykäys aitoa suomalaista black metallia.

  1. Hassisen Kone – Rappiolla

Jollain tavalla tämän listan huikeuden sekä äänestyksen haastavuuden sisäistää, kun jo tässä vaiheessa listaa alkaa eteen tippua tämänkaltaisia suomirockin merkkipaaluja. Ismo Alangon luotsaama Hassisen Kone toimi aikoinaan vain kolmen vuoden ajan vuosina 1979-1982, mutta jätti sitäkin suuremmat kädenjäljet suomirockin historiaan. Kuten esimerkiksi tämä debyyttialbumin ”Täältä Tullaan Venäjä” (1980) avausraita ”Rappiolla”, joka tuskin suuria esittelyjä kaipaa.

  1. Ghost Brigade – Elämä On Tulta

Vuosina 2005-2015 toiminut jyväskyläläinen Ghost Brigade ilmoitti jäävänsä määrittelemättömän pituiselle tauolle joulukuussa 2015. Sitä ennen yhtye kuitenkin julkaisi neljä täyspitkää albumia, joista viimeisin ”IV – One With The Storm” sai muun muassa Kaaoszinen toimittajalta Ville Syrjälältä arvostelussa täydet 10/10 pistettä. Yhtyeen uran ainoa suomenkielinen kappale ”Elämä On Tulta” toimii kyseisen levyn päätösraitana.

  1. Ensiferum – Lai Lai Hei

Ensiferumin ura voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan; aikaan kun Jari Mäenpää (Wintersun) oli vielä yhtyeessä ja aikaan sen jälkeen. Ei sillä, että Mäenpään korvannut ja nykyisin yhtyeen laulajakitaristina toimiva Petri Lindroos vertailussa mitenkään häviäisi tai että heitä edes tarvitsisi millään tavalla vertailla, mutta eroavaisuus lauluäänessä on merkittävä. Kaaoszinen äänestyksessä Ensiferumin kappalevalinta osui ajalle, jolloin Mäenpää toimi vielä yhtyeen keulilla. ”Lai Lai Hei” löytyy yhtyeen toiselta täyspitkältä ”Iron” (2004).

  1. Enochian Crescent – Väkisinkastettu

Vuosina 1995-2012 toimineen Enochian Crescentin ydinryhmän muodostivat kaksikko Janne ”Wrath” Kuru ja Karri ”Viktor” Suoraniemi, joiden henkilökohtainen sopimus oli, että jos jompikumpi lähtee yhtyeestä, vaihtaa yhtye nimensä. Ja näin myös tapahtui vuonna 2012 Wrathin jätettyä laulajapestinsä yhtyeessä, nykyisin yhtye jatkaa nimellä The Crescent. Enochian Crescentin kakkosalbumilta ”Omega Telocvovim” (2000) löytyvä ”Väkisinkastettu” herättää vielä nykypäivänäkin tunteita suuntaan jos toiseen äärimmäisen rienaavilla sanoituksilla, joita entisestään korostaa Wrathin äärimmäisen omistautunut tulkinta.

  1. Apulanta – Anna Mulle Piiskaa

Vuonna 1991 Heinolassa perustettu punk-yhtye Apulanta löi itsensä kunnolla läpi kakkosalbumillaan ”Ehjä” (1996), joka myi kultaa ensimmäisenä Apulanta-levynä. Mutta se kirsikka kakun päälle ja viimeinen isku läpimurtoon kuultiin seuraavalla levyllä, sillä vuoden 1997 kolmosalbumilta ”Kolme” lohkaistu singlekappale ”Anna Mulle Piiskaa” lienee tänäkin päivänä yhtyeen tunnetuin kappale. Kappale myi singlenä yli 30 000 kappaletta.

  1. Vorna – Yksin

Hiukan kenties yllättäen ponnahti pirkanmaalainen Vorna listalle näinkin korkealle. Toki yhtyeen melodinen ja melankolinen metalli black/ folk- elementteineen on herättänyt lupauksia jo kahden albumin ajan, mutta se iso läpimurto on vielä tekemättä. ”Yksin” on musiikkivideokappale yhtyeen toiselta albumilta ”Ei Valo Minua Seuraa”.

  1. Turisas – To Holmgard And Beyond

Mahtipontista “battle metalliaan” jo 20 vuoden ajan veivannut Turisas on noussut neljällä täyspitkällä albumillaan ja ahkeralla kiertämisellään aivan kotimaisen metallin kuumimpaan kärkeen. Yhtyeen kakkosalbumi ”The Varangian Way” (2007) viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhliaan ja kyseisen albumin avausraitana toimii yksi yhtyeen tunnetuimpia ralleja ”To Holmgard And Beyond”.

  1. Tuomari Nurmio – Lasten Mehuhetki

Hannu ”Tuomari” Nurmio on viihdyttänyt suomalaisia rockmusiikin ystäviä jo 70-luvulta asti ja diskografiaan mahtuu peräti 24 albumia sekä yli 200 kappaletta, mistä valita. Toimituksen listalle Nurmiolta valikoitui yksi hänen tunnetuimpia kappaleita uran alkuajoilta. ”Lasten Mehuhetki” on samannimisen vuonna 1981 julkaistun Tuomari Nurmion kolmannen albumin päätösraita.

  1. Suburban Tribe – Frozen Ashes

Vuonna 2011 uransa lopettaneen Suburban Triben riveissä vaikutti lukuisia nimimiehiä, kuten Janne Joutsenniemi (ex-Stone), Roobe Sirén (ex-Airdash) sekä Ville Tuomi (ex-Kyyria). Sen läpimurtoalbumina voitaneen pitää yhtyeen nimeä kantavaa vuonna 2001 julkaistua ”Suburban Tribe” levyä, jolla myös laulaja Tuomi ensimmäistä kertaa yhtyeen riveissä esiintyi. Levyn kolmas kappale ”Frozen Ashes” lienee yksi yhtyeen tunnetuimpia.

  1. Poets Of The Fall – Carnival Of Rust

Vaikkei helsinkiläisen rockyhtyeen Poets Of The Fallin musiikki muuten hirveästi omia musiikkimieltymyksiä kohtaisi, sen suurimman hitin tietänee kaikki. Vuonna 2006 julkaistulta ”Carnival Of Rust” albumilta lohkaistu nimikappale voitti musiikkivideollaan muun muassa pronssisen Muuvin sekä yleisöäänestys Muuvin.

  1. Lost Society – I Am The Antidote

Vuonna 2012 nuorista miehistä koostunut thrash metal-yhtye osallistui bändikisaan ”Global Battle of the Bands” ja kiinnitettiin kisan aikana suurelle levy-yhtiölle Nuclear Blast. Sen jälkeen yhtyeen ura on ollut silkkaa nousukiitoa kohti suurimpia estradeja. Yhtyeen kolmannelta albumilta ”Braindead” (2016) julkaistiin ennakkoon single ”I Am The Antidote”, joka nousee Kaaoszinen toimituksen listalla sijalle 41.

  1. Kiuas – Warrior Soul

Kiuas kuumensi suomalaista metallisaunaa 13 vuoden ja neljän täyspitkän albumin ajan, kunnes se tuli tiensä päähän vuonna 2013. Sitä ennen yhtye jätti kuitenkin lähtemättömän kädenjälkensä kotimaisen metallimusiikin historiaan kappaleilla, kuten tämä yhtyeen debyyttialbumilta ”The Spirit Of Ukko” (2005) löytyvä ”Warrior Soul”.

  1. Jarkko Martikainen – Valssi Tanssitaidottomille

Jo aiemmin listalla esiintyneen YUP:n laulajana tunnetuksi tullut Jarkko Martikainen on tehnyt uraa myös sooloartistina. ”Valssi Tanssitaidottomille” löytyy miehen toiselta sooloalbumilta ”Rakkaus” (2006).

  1. CMX/ Kotiteollisuus feat. 51 Koodia – Vapaus Johtaa Kansaa

80-luvun alkupuolella Saimaan rantakaupungeissa järjestettiin rock-kiertueita, joissa yhtyeet purjehtivat sisävesilaivalla kaupungista toiseen. Mukana esiintymässä oli mm. Eppu Normaali, Juice Leskinen, Popeda ja lukuisia muita tunnettuja kotimaisia rock-yhtyeitä/ artisteja. Kiertueen järjestäminen kuitenkin lopetettiin vuonna 1986, koska se oli taloudellisesti liian raskas. 2006 tämä legendaarinen tapahtuma herätettiin kertaalleen uudestaan henkiin 25-vuotisjuhlien merkeissä ja kiertueen pääesiintyjinä toimivat 51 Koodia, CMX sekä Kotiteollisuus. Yhtyeet julkaisivat kiertueen alkaessa yhteisen singlen ”Vapaus Johtaa Kansaa”, joka nousee listallamme sijalle 38.

  1. Before The Dawn – Deadsong

Tuomas Saukkonen tuli 90-luvun lopusta aina pitkälle vuoteen 2013 asti tunnetuksi noin miljoonasta eri yhtyeestään/ projektistaan, kunnes päätti lopettaa kaikki muut ja keskittyä nykyisin toiminnassa olevaan Wolfheartiin. Yksi Saukkosen aiemmista yhtyeistä oli vuonna 1999 perustettu death metal-yhtye Before The Dawn, joka ehti julkaista yhteensä seitsemän studioalbumia. ”Deadsong” löytyy näistä albumeista neljänneltä, vuonna 2007 julkaistulta ”Deadlight.

  1. Tuomas Holopainen – A Lifetime Of Adventure

Tuomas Holopainen tunnetaan paremmin tietysti Nightwishin pääasiallisena biisintekijänä ja kosketinsoittajana ja sen enempää kurkkimatta listaa vielä eteenpäin, voisin veikata Nightwishin vielä tulevan myöhemmin vastaan. Mies julkaisi kuitenkin myös soundtrackmaisen sooloalbumin ”Music Inspired By The Life And Times Of Scrooge” vuonna 2014, konseptialbumin innoittajana toimi Don Rosan sarjakuvaromaani “Roope Ankan Elämä Ja Teot”. Albumin ensimmäisenä singlenä julkaistiin kappale ”A Lifetime Of Adventure”.

  1. Stratovarius – Hunting High And Low

Listan lähentyessä jo TOP30:iä alkaa myös kovia nimiä sille tippua perä kanaa. Maailmanlaajuisesti jo huikean uran tehnyt Stratovarius on alun perin perustettu jo vuonna 1982 ja yhtye jatkaa edelleen toimintaansa, olkoonkin, ettei nykyisestä kokoonpanosta löydy ainuttakaan alkuperäisjäsentä. Neljästätoista täyspitkästä albumista löytyy lukuisia hittejä, joista valita tällekin listalle. Yksi näistä tunnetuimmista, ”Hunting High And Low”, löytyy yhtyeen kahdeksannelta albumilta ”Infinite” (2000).

  1. Sielun Veljet – Peltirumpu

Jo aiemmin listalla olleen Hassisen Koneen lopetettua toimintansa, perusti sen keulahahmo Ismo Alanko uuden yhtyeen Sielun Veljet, joka teki uraa 10 vuoden ajan vuosina 1982-1992, sekä lyhyeksi jääneen comebackin vuosina 2010-2011. ”Siekkareiden” läpimurtoalbumina toimi yhtyeen vuonna 1985 julkaistu kolmas täyspitkä albumi ”L’amourha”, jolta löytyy myös yksi yhtyeen tunnetuimpia kappaleita, ”Peltirumpu”.

  1. Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina Mun Pitää

Neljästä kehitysvammaisesta miehestä koostunut Pertti Kurikan Nimipäivät nousi suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään vuonna 2015 sen voitettua kotimaisen laulukilpailun Uuden Musiikin Kilpailun ja edustettua täten Suomea Euroviisuissa, pudoten siellä kuitenkin semifinaaleissa. Yhtye lopetti toimintansa sen keulahahmon Pertti Kurikan ilmoitettua lopettavansa rockin soiton täytettyään 60 vuotta. PKN soittikin viimeisen konserttinsa helsinkiläisellä On The Rocks-klubilla Pertti Kurikan syntymäpäivinä 26. joulukuuta 2016. Nimensä kotimaisen rockin ja punkin historiaan yhtye kuitenkin kirjoitti etenkin Euroviisukappaleellaan ”Aina Mun Pitää”.

  1. Norther – Frozen Angel

Vuonna 1996 alun perin Requiem nimellä perustettu Norther julkaisi yhteensä kuusi studioalbumia, jotka jokainen nousi Suomen viralliselle albumilistalle asti, mutta se todellinen maailmanlaajuinen läpimurto jäi yhtyeeltä tekemättä ja yhtye laittoi pillit pussiin ajan puutteen vuoksi vuonna 2012. Yhtye jäi alkuvuosinaan ehkä liikaa Children Of Bodomin varjoon samankaltaisuutensa vuoksi, mutta jalostui viimeisillä albumeillaan irti tästä ”pikkuveljen” roolista. Yhtyeen menestyneimmäksi albumiksi jäi vuonna 2008 julkaistu viides täyspitkä ”N”, jonka kappaleesta ”Frozen Angel” tehtiin myös musiikkivideo.

  1. Lasten Hautausmaa – Tuulipuut

Melankolista suomenkielistä rockia esittävä Lasten Hautausmaa on yksi nuorimmista yhteistä listalla, mutta neljän vuoden olemassaolonsa aikana se on noussut raketin lailla kotimaisen rockmusiikin eliittiin. Yhtyeen omaa nimeä kantaneen debyyttialbumin ”Lasten Hautausmaa” (2015) avausraitana toimi yksi kauttaaltaan loistavan albumin kohokohtia, ”Tuulipuut”.

  1. Juice Leskinen – Musta Aurinko Nousee

Vuonna 2006 menetti kotimainen rockmusiikki yhden suurimmista, kun suomirockin isähahmoksikin kutsuttu Juice Leskinen nukkui pois 56 vuoden iässä. Juankoskelta kotoisin ollut Leskinen ehti uransa aikana julkaista yhteensä 28 studioalbumia eri kokoonpanojen kanssa ja kappaleita miehen kynästä syntyi useita satoja. Suomen äänitearkistoon on luetteloitu 347 Juicen esittämää, 365 säveltämää ja 554 sanoittamaa kappaletta. Yksi Juicen uran tunnetuimpia kappaleita ”Musta Aurinko Nousee” löytyy vuonna 1985 julkaistulta Juice Leskinen Grand Slam-yhtyeen viidenneltä albumilta ”Pyromaani Palaa Rikospaikalle”.

  1. Eppu Normaali – Vuonna ’85

Toinen suomirockin merkittävimmistä nimistä tulee listalla heti perään, eikä yhtyeen yli 40 vuotta kestänyt ura ole vielä edes päätöspisteessään. Erikoista ja merkittävää yhtyeen pitkässä urassa on se, että kokoonpanossa ei ole sitten vuoden 1976 jälkeen vaihtunut kuin basisti kahteen otteeseen. Veljekset Martti ja Mikko Syrjä, heidän serkkunsa Aku Syrjä sekä kitaristi Juha Torvinen ovat olleet mukana alusta alkaen. 2000-luvulla yhtye on julkaissut uusia albumeita hyvin harvakseltaan ja tunnetuimmat kappaleet löytyvätkin pääosin 80-luvun puolelta, kuten tämä nimensä mukaisesti vuonna 1985 ”Kahdeksas Ihme” albumille äänitetty ”Vuonna ’85”.

  1. Don Huonot – Hyvää Yötä Ja Huomenta

Myös kolmas varsin merkittävä nimi suomirockin historiassa tulee listalle peräjälkeen. Vuosina 1989-2003 aktiivisesti toiminut Don Huonot on tällä vuosikymmennellä tehnyt muutamia paluukeikkoja, mutta yhtyeen uran tärkein ja menestynein albumi on vuonna 1997 julkaistu ”Hyvää Yötä Ja Huomenta”, jonka nimikappaleen toimituksemme äänesti listalla sijalle 28.

  1. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus – Lumessakahlaajat

Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin suurta suosiota nauttinut ja lähes kyllästymiseen asti Suomen keikkalavoja kiertäneen Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen taru piti olla lopussa, kun yhtye ilmoitti vuonna 2006 lopettaneen toimintansa. Vaan koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, sillä näin vain Timppa yhtyeineen teki tänä vuonna paluun ja uusi albumi ”Lauluja Suomesta” on vastikään levykauppojen hyllyille ilmestynyt. Nähtäväksi jää, kuinka suureen suosioon yhtye uudella tulemisellaan yltää, mutta toistaiseksi yhtyeen suosituin levy lienee sen kolmas pitkäsoitto ”Rajaportti”, joka mm. kahmi vuoden 2002 Emma-gaalassa neljä Emmaa. Albumilta löytyy myös yksi yhtyeen tunnetuimpia kappaleita, ”Lumessakahlaajat”.

  1. Rytmihäiriö – Koska Saatana Sanoo Niin

90-luvun alkupuolella surmacoreyhtye Rytmihäiriö teki siinäkin mielessä historiaa, että sen toinen EP ”Ihmisiä Kuolee” (1990) oli kautta aikojen ensimmäinen Spinefarm Recordsin julkaisema tuotos. Samoin yhtyeen ensimmäinen täyspitkä ”Surman Siipien Havinaa” (1991) oli kyseisen levy-yhtiön ensimmäinen täyspitkä albumijulkaisu. Mutta siinä missä Spinefarm Records jatkoi toimintaansa, Rytmihäiriö hajosi piakkoin ensimmäisen albumin jälkeen tehden paluun uusien julkaisuiden kanssa vasta 2000-luvun puolella. Rytmihäiriön vuonna 2010 julkaistu viides studioalbumi ”Surmantuoja” esittelee entistä metallisemman ja väkivaltaisemman yhtyeen ja tästä hyvänä esimerkkinä toimii levyltä löytyvä raita ”Koska Saatana Sanoo Niin”.

  1. Lordi – Hard Rock Hallelujah

Voihan toimittajakollegat, minkä teitte. Jos jossain kohdin listaa tekisi mieli vaihtaa yhtyeen kappaletta, niin ehdottomasti tässä. Olen muistaakseni joskus todennut, että Lordi on muuten ihan loistava yhtye, mutta se on tehnyt kaksi huonoa kappaletta, joista toinen on ”Would You Love A Monsterman?” ja toinen tämä. ”Hard Rock Hallelujah” on tietysti se kappale, jolla Lordi toi Suomeen toistaiseksi ainoan Euroviisuvoiton vuonna 2006. Kappale löytyy myös samaisena vuonna julkaistulta yhtyeen kolmannelta albumilta ”The Arockalypse”, joka oli luonnollisestikin Euroviisuhuuman ansiosta kyseisen vuoden myydyin levy Suomessa yli 90 000 levyn myynnillään.

  1. Finntroll – Jaktens Tid

Peikkometalliaan jo 20 vuoden ajan veivannut Finntroll oli lähellä lopettaa uransa vuonna 2003, sen toisen perustajajäsenen Teemu ”Somnium” Raimorannan menehdyttyä pudottuaan Helsingissä sijaitsevalta Pitkäsillalta alas jäälle. Nykyään Elmu-säätiö jakaa vuosittain Teemu Raimoranta-rahastosta Somnium-stipendin yhdelle tai useammalle ansioituneelle suomalaiselle heavy- tai rock-muusikolle, -yhtyeelle tai –toimijalle. Somniumin viimeiseksi täyspitkäksi albumiksi Finntrollin riveissä jäi vuonna 2001 julkaistu yhtyeen kakkosalbumi ”Jaktens Tid”, jolla yhtye keräsi jo hieman mainetta ulkomaita myöten. Albumin nimikappale ”Jaktens Tid” äänestettiin listallamme sijalle 24.

  1. Wintersun – Sons Of Winter And Stars

Jari Mäenpään luotsaama Wintersun on ollut tällä vuosikymmenellä metallikansan huulilla lähinnä ikuisuusprojektiensa ”Time I” & ”Time II” albumeiden sekä tänä keväänä järjestetyn erikoisen rahoituskampanjansa myötä. Mielipiteitä suuntaan jos toiseen jakaneen rahoituskampanjan tarkoituksena oli siis lyhykäisesti saada kerättyä yhtyeelle rahaa omaa studiota varten, jotta ”Time II” albumi ylipäätänsä joskus ulos tulee, jos on tullakseen. ”Time I” julkaistiin alkuperäisestä suunnitelmasta noin kuusi vuotta myöhässä syksyllä 2012, keräten loistavia arvosteluita etenkin kotimaisilta medioilta. Muun muassa oma päätoimittajamme Arto Mäenpää antoi albumille täydet 10/10 pistettä. Albumin pisin kappale on yli 13 minuuttia kellottava ja neljään osaan jaettu ”Sons Of Winter And Stars”.

  1. Tarot – Wings Of Darkness

Yksi kotimaisen heavy metallin kulmakiviä on vuonna 1982 alun perin Purgatory nimellä perustettu Tarot, joka julkaisi debyyttialbuminsa ”The Spell Of Iron” vuonna 1986. Albumi on myös äänitetty kokonaan uudelleen vuonna 2011, sen 25-vuotisjuhlan kunniaksi. Mutta nostalgian vuoksi, hiljentykäämme hetken alkuperäisversion parissa albumilta löytyvästä kappaleesta ”Wings Of Darkness”.

  1. Pelle Miljoona Oy – Juokse Villi Lapsi

Sisko tahtoisin jäädä, mutta Tukholma ja Hanoi Rocks kutsuu, totesivat Pelle Miljoona OY:n kitaristi Andy McCoy sekä basisti Sami Takamäki – joka sittemin tuli tunnetuksi nimellä Sam Yaffa – heti Pelle Miljoona OY:n debyyttialbumin ”Moottoritie On Kuuma” (1980) nauhoitusten jälkeen. Albumin nimikappale lienee se yhtyeen tunnetuin kappale, mutta toimituksen äänestyksessä albumilta nousi esille B-puolen aloittava ”Juokse Villi Lapsi”. Pelle Miljoona OY eli lyhyehkön nelivuotisen uran vuosina 1979-1983 eri kokoonpanoilla, vaikka itse keulahahmo Pelle Miljoona on toki sittemmin jatkanut pitkää uraansa lukuisilla eri yhtyeillä.

  1. Mustan Kuun Lapset – Morfiinisiivet

Vuosina 1993-2007 toiminut Mustan Kuun Lapset aktivoitu uudelleen muutama vuosi sitten ja teki väkevän paluun levymarkkinoille tänä vuonna julkaistulla viidennellä albumillaan ”Saatto”. Ennen hajoamistaan vuonna 2007 yhtye julkaisi kuitenkin kenties sen tunnetuimman kappaleensa, joka ylsi Suomen virallisella singelistalla peräti sijalle neljä. Koskettavan kaunis ”Morfiinisiivet” toimii myös yhtyeen neljännen albumin ”Viimeinen Laulu Kuolemasta” (2007) päätösraitana.

  1. Mana Mana – Maria Magdalena

Vaikka Mana Manan varsinainen aktiiviura kesti vain viitisen vuotta (1986-1991) ja yhden täyspitkän verran, sen tarina jo itsessään on iso pala suomirockin historiaa. Yhtyeen pääasiallinen laulunkirjoittaja sekä laulaja/ kitaristi Jouni Mömmö sairasti skitsofreniaa ja kuoli lopulta lääkkeiden yliannostukseen vuonna 1991. Mana Mana julkaisi toki vielä toisen albumin ”Murheen Laakso” vuonna 2000, mutta albumi on koostettu pääosin Jouni Mömmön ennen kuolemaansa tekemistä sävellyksistä ja muistiinpanoista. Yhtye teki levyn tiimoilta myös muutamia keikkoja, mutta varsinaisesti se ei silti jatkanut uraansa Mömmön poismenon jälkeen. Yhtyeen debyyttialbumin ”Totuus Palaa” (1990) päätösraitana toimiva ”Maria Magdalena” lienee yhtyeen tunnetuin kappale ja sen sanoitukset etenkin Mömmön kohtalon tietäen hyvinkin traagiset.

  1. Hanoi Rocks – Million Miles Away

Tragediaa ei puutu myöskään Suomen kansainvälisesti ehkäpä sen tunnetuimman yhtyeen, Hanoi Rocksin, urasta tai tästä kappaleesta. Hanoi Rocksin menestyksekkäästi alkanut ura käytännössä päättyi tai ainakin sai lähtölaukauksena lopulle, kun yhtyeen rumpali Nicholas ”Razzle” Dingley menehtyi vuoden 1984 joulukuussa auto-onnettomuudessa, jossa isoa roolia veti onnettomuusautoa humalassa ajanut Mötley Crüen laulaja Vince Neil. Kesäkuussa 1985 yhtye hajosi, tehden vielä uuden tulemisen 2000-luvulla. Balladi ”Million Miles Away” julkaistiin alun perin Hanoi Rocksin menestyneimmällä studioalbumilla ”Two Steps From The Move” (1984), mutta oma henkilökohtainen muistoni kappaleesta tulee 2001 vuoden Ruisrockista, jolloin yhtye alkoi pikkuhiljaa tehdä paluuta esiintyessään ko. tapahtumassa Hanoi Rocks Revisited nimellä. Vokalisti Michael Monroen laulaessa tätä kappaletta Ruisrockin lavalla vain muutamia viikkoja sen jälkeen, kun hänen vaimonsa Jude Wilder oli menehtynyt aivoverenvuotoon, oli tunnelmaltaan niin sanoinkuvaamattoman koskettava, että muistan sen hetken ikuisesti.

  1. CMX – Ruoste

Alun perin vuonna 1985 hardcore punk-yhtyeenä perustettu CMX vaihtoi jo kakkosalbumilleen ”Veljeskunta” (1991) radikaalisti tyyliään tummasävyiseksi rockiksi. CMX:n läpimurtolevynä voidaan pitää sen kolmatta albumia ”Aurinko” (1992), mutta se yhtyeen suurin hittikappale tuli vasta seuraavalle albumille ”Aura” (1994). Balladimainen ”Ruoste” soi nykypäivänäkin niin säännöllisesti radiossa, ettei sen kuulemiselta ole voinut välttyä kukaan.

  1. Barathrum – Last Day In Heaven

Janne ”Demonos” Sovan luotsaama Barathrum on yksi ensimmäisiä kotimaisia black metal-yhtyeitä, aloittaen toimintansa jo 90-luvun alussa. Alun perin yhtyeen oli käsitykseni mukaan tarkoituksena julkaista 8 albumia, joiden nimien alkukirjaimet muodostavat lauseen ”Heil Sova”, mutta onneksemme yhtyeen ura sai kuin saikin jatkoa tänä vuonna julkaistulla yhdeksännellä täyspitkällä ”Fanatiko”, sillä albumi todistaa Sovan kumppaneineen olevan todella väkevässä vedossa. Yksi Barathrumin pitkän ja merkittävän historian käännekohdista sijoittuu noin kaksi vuosikymmentä taaksepäin, yhtyeen vaihdettua kolmen suhteellisen pienelle Nazgul Eyrie Productionsille julkaistun albumin jälkeen kotimaisen Spinefarm Recordsin suojiin. Barathrumin ensimmäinen Spinefarmin alaisuudessa julkaistu albumi ”Legions Of Perkele” (1998) sekä siltä löytyvä kappale ”Last Day In Heaven” ovat merkittäviä palasia sekä yhtyeen, että koko kotimaisen black metallin historiaa.

  1. Teräsbetoni – Taivas Lyö Tulta

Suomen omaksi Manowariksikin tituleerattu Teräsbetoni alkoi julistaa metallitotuuttaan 2000-luvun alkupuolella, nousten heti ensimmäisillä julkaisuillaan kansan suosioon. Lopulta vuonna 2005 julkaistun debyyttisinglen ”Taivas Lyö Tulta” jälkeen yhtye julkaisi varsin ripeään tahtiin kuuden vuoden aikana neljä täyspitkää albumia ja soitti tietysti lukemattomia keikkoja sekä edusti myös Suomea Euroviisuissa kappaleellaan ”Missä Miehet Ratsastaa” vuonna 2008, kunnes yhtye ilmoitti jäävänsä tauolle vuonna 2011. Tuo tauko on muutamia pistokeikkoja lukuun ottamatta jatkunut tähän päivään asti. Syvimmät metallijäljet kotimaiseen metallihistoriaan tämä nahkahousuissa ja ilman paitoja keikoilla esiintynyt kvartetti jätti kuitenkin toimituksemme mukaan yllämainitulla debyyttisinglellään ”Taivas Lyö Tulta”, joka löytyy myös yhtyeen debyyttialbumilta ”Metallitotuus” (2005).

  1. HIM – Join Me (In Death)

Love metallin lanseerannut ja heartagrammin keksinyt HIM lienee kansainvälisesti suosituin suomalainen yhtye tällä vuosituhannella. Ainakin sen viides studioalbumi ”Dark Light” (2005) oli ensimmäinen suomalainen albumi, joka saavutti yhdysvalloissa kultalevyrajan ja yhteensä yhtyeen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta. Suosiosta huolimatta Ville Valon luotsaama yhtye on päättänyt pistää pillit pussiin tänä vuonna, tehden sitä ennen vielä kattavan jäähyväiskiertueen. HIMin läpimurtoalbumina ja yhtenä sen suosituimmista albumeista kautta aikain voidaan pitää sen kakkosalbumia ”Razorblade Romance” (1999), jolta löytyy lukuisia yhtyeen hittejä kuten ”Right Here In My Arms”, ”Gone With The Sin” sekä toimituksemme äänestyksen voittanut ”Join Me (In Death)”.

  1. Sentenced – Killing Me, Killing You

Myös Sentenced sai urallaan osakseen suurta suosiota, kunnes lopetti toimintansa vuonna 2005. Aikoinaan death metallilla aloittanut ja sittemmin melankolisempaan metalliin siirtynyt yhtye vetosi mustan huumorin sävyttämillä ja masentavilla sanoituksillaan varsinkin Suomen kansaan ja yhtyeen kahdeksan täyspitkän albumin uralta olisi tällekin listalle mahtunut varmasti lukuisia kappaleita. Vaikka Sentenced niitti menestystä jo 90-luvun puolella ja esimerkiksi sen kakkosalbumia ”North From Here” pidetään yhtyeen death metal-ajoilta suuressa arvossa, suurimman suosionsa ainakin levymyynnin perusteella se koki kolmella viimeisellä albumillaan tämän vuosituhannen puolella. ”Crimson” (2000), The Cold White Light” (2002) sekä ”The Funeral Album” (2005) nousivat kaikki Suomen virallisen listan ykkössijalle. Äänestyksessämme sijalle 13. päätynyt ”Killing Me, Killing You” oli yhtyeen ensimmäinen singlejulkaisu ja löytyy myös albumilta ”Crimson”.

  1. Nightwish – Nemo

Hiukan yllättäen kärkikymmenikön ulkopuolelle jäänyt ja perättäisille sijoille päätynyt kolmikko HIM, Sentenced sekä Nightwish, oli itselleni se syy, miksi päädyin äänestystä organisoidessa karsia listalla kappalemäärän per esittäjä yhteen. Pelkona oli siis tietysti se, että listasta olisi muuten tullut kovin yksitoikkoinen tämän kolmikon valloittaessa siitä leijonan osan. Vuonna 1996 perustettu kotimaisen sinfonisen metallin ehdoton kärkinimi Nightwish jatkaa uraansa edelleen ja takana on kahdeksan täyspitkää albumia, lukuisia myyntilistojen kärkisijoja kautta maailman sekä muun muassa esiintyminen loppuunmyydyllä Lontoon Wembleyn Arenalla pääesiintyjänä.  Yksi Nightwishin tunnetuimista kappaleista, ”Nemo”, löytyy yhtyeen viidenneltä albumilta ”Once” (2004).

  1. Maj Karma – Ukkonen

Maj Karman Kauniit Kuvat ehti julkaista viisi studioalbumia, ennen kuin se päätti lyhentää nimensä Maj Karmaksi. Herra Ylpön luotsaama yhtye on ensialbumeistaan lähtien ollut suomalaisen raskaan rockin kummajainen hämmentävillä sanoituksillaan ja häiriintyneellä vaihtoehtometallillaan, mutta suurempaan suosioon se nousi vasta yksinkertaistettuaan sekä nimeään, että hiukan myös ulosantiaan 2000-luvun puolella. Yhtyeen myydyin albumi tähän mennessä on vuonna 2006 julkaistu seitsemäs albumi ”Ukkonen”, jonka nimikappale jäi listallamme niukasti kärkikymmenikön ulkopuolelle.

  1. Viikate – Viina, Terva & Hauta

Ensimmäisenä top10:een noussut Viikate kiteyttää jo kappaleen nimessään erinomaisesti suomalaista ajatusmaailmaa. Samoista kovin suomalaiselta tuntuvissa melankolian pelloista Viikate on niittänyt rautalankametalliaan jo vuodesta 1996 asti kahdentoista studioalbumin verran. Vuonna 2007 kahdessa eri osassa julkaistuista ”Marraskuun Lauluja I” sekä ”Marraskuun Lauluja II” albumeista ensimmäinen osa oli Viikatteelle ensimmäinen Suomen virallisen listan kärkisijalle yltänyt albumi. Samaa menestystä listaykkösenä jatkoi myös kaksi vuotta myöhemmin julkaistu ”Kuu Kaakon Yllä” (2009), jolta myös listallemme valikoitunut kappale ”Viina, Terva & Hauta” löytyy.

  1. Kotiteollisuus – Minä Olen

Pitkän ja kunnioitettavan uran aina 90-luvun alkupuolelta asti on tehnyt myös lappeenrantalainen Kotiteollisuus, olkoonkin että nykyään tuntuu, että yhtyeestä ”fanittaminen” tuntuu olevan monille jopa häpeäksi asti. Se täytyy henkilökohtaisena mielipiteenä todeta, että en itsekään kuulu yhtyeen uusimpia levyjä kuunteleviin henkilöihin, mutta kyllähän yhtyeen historiasta löytyy kauttaaltaan myös toinen toistaan väkevämpiä ralleja. Yhtyeen läpimurtolevyinä pidetään vuonna 2002 julkaistua viidettä albumia ”Kuolleen Kukan Nimi” sekä seuraavana vuonna ilmestynyttä ”Helvetistä Itään” albumia. Jälkimmäisenä mainitulta, platinarajan myynnissä ylittäneeltä, ”Helvetistä Itään” albumilta julkaistiin kolme eri singleä, joista ”Minä Olen” nousi äänestyksessämme sijalle 9.

  1. Children Of Bodom – Are You Dead Yet?

Yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä metalliyhtyeitä, Children Of Bodom, on kerännyt fanikuntaa ympäri maailman taakseen jo vuoden 1997 debyyttialbumista ”Something Wild” lähtien. Yhtyeen keulahahmoa, kitaristilaulaja Alexi Laihoa, pidetään yhtenä maailman parhaista kitaristeista ja myös kosketinsoittaja Janne Wirman on ollut erilaisissa soittajaäänestyksissä korkealla. Yhtenä ”Bodomin lapsien” suurena läpimurtona voidaan pitää vuonna 2005 julkaistua viidettä studioalbumia ”Are You Dead Yet?”, joka on toistaiseksi yhtyeen kaupallisesti menestynein albumi yli 200 000 kappaleen myynnillään. Albumilla toisessa kitarassa debytoi myös ensimmäistä kertaa yhtyeen riveissä Roope Latvala (ex-Stone), joka erotettiin yhtyeestä vuonna 2015. Albumin nimikappale ”Are You Dead Yet?” äänestettiin listallamme sijalle 8.

  1. Stone – Get Stoned

Yllämainittu kitaristi Roope Latvala päätyy listalla peräkkäisille sijoille, ollen siis yksi legendaarisen Stonen perustajajäsenistä. 80-90-luvun taitteessa neljän studioalbumin verran uraa tehnyt Stone on yksi suomalaisen metallimusiikin uranuurtajista, joka hajosi pian viimeiseksi jääneen albumin ”Emotional Playground” (1991) jälkeen. Sen jälkeenkin yhtye on vielä nähty muutamia kertoja esiintymislavoilla, muun muassa Tuska-festivaaleilla vuonna 2014. Stonen merkittävimpinä albumeina pidetään yleisesti kahta ensimmäistä albumia ”Stone” (1988) sekä ”No Anaesthesia” (1989), ja kyllähän näiltä klassikoilta olisi tälle listalle kelvannut yksi jos toinenkin kappale. Suurimman äänimäärän yhtyeen kappaleista äänestyksessämme sai kuitenkin debyyttialbumin avausraita ”Get Stoned”. Tästähän se tavallaan kaikki alkoi.

  1. Moonsorrow – Suden Tunti

Jos edellä kuultu Stone edustaa listan kärkipäässä suomalaisen metallin historiaa parhaimmillaan, niin nykypäivää sen sijaan listalla edustaa Moonsorrow kappaleellaan ”Suden Tunti”.  Toki tällä eeppisen pakana metallin kotimaisella keihäänkärjellä on jo yli 20-vuotinen ura takana, mutta kappaleista yhtyeeltä valikoitui listalle tuoreinta mahdollista materiaalia.  Yhtyeen seitsemäs studioalbumi ”Jumalten Aika” julkaistiin viime vuonna ja albumi sai muun muassa Kaaoszinen Anna-Leena Harisen arvostelussa kelpo 9/10 arvosanan ja löytyipä albumi myös monelta toimittajaltamme ”vuoden albumit 2016”-listalta. Eikä ihme, kyllähän ”Jumalten Aika” on yksi tämän vuosituhannen mestariteoksia ja siltä lohkaistu musiikkivideokappale ”Suden Tunti” yksi albumin hienoimpia hetkiä.

  1. Diablo – The Preacher

Pidän ehkä henkilökohtaisesti Diablon nousemista näin korkealle pienimuotoisena yllätyksenä. Toki Rainer Nygårdin luotsaama yhtye on varmasti kaikki äänensä ansainnut ja yhtyeen menestys ollut etenkin kotimaassa suhteellisen rajua. Mutta kun katsoo minkälaisia nimiä jäi taakse ja jopa listan ulkopuolelle, niin enpä olisi etukäteen yhtyeelle näin korkeaa sijoitusta osannut ennustaa. Vuodesta 1995 thrash/ death metalliaan polkeneen Diablon läpimurtolevynä voitaneen pitää sen vuonna 2004 julkaistua kolmatta albumia ”Eternium”, jolla yhtye muutti musiikkiaan astetta melodisemmaksi ja sai sitä kautta taakseen entistä enemmän fanikuntaa. Tästä kertoo myös se, että albumi ylsi Suomen virallisilla listoilla yhtyeen uralla ensimmäistä kertaa top3:seen. Aivan kärkikolmikkoon ei Diablo sentään tällä toimituksen listalla yllä, mutta ”Eternium” albumilta lohkaistu kappale ”The Preacher” päätyy silti kunnioitettavalle viidennelle sijalle.

  1. Turmion Kätilöt – Tirehtööri

Kotimaisen disco metallin ehdoton kärkinimi, Turmion Kätilöt, on tanssittanut yleisöään jo vuodesta 2003 asti. Takana on seitsemän studioalbumia, joista viimeisin ”Dance Panique” julkaistiin tänä vuonna sekä lukemattomia keikkoja kotimaan lavoilla. Yhtyeen paikoin humorististen lyriikoiden sävyttämät metallidiscohitit uppoavat parhaimmillaan, kuin se kuuluisa veitsi voihin. Kuten esimerkiksi ”Tirehtööri”, joka löytyy yhtyeen toiselta albumilta ”Pirun Nyrkki” (2005).

  1. Stam1na – Kadonneet Kolme Sanaa

Ensimmäisen palkintopallisijan listallamme valtaa vihattu ja rakastettu Lemin metalliylpeys Stam1na. Piti ”Sm3t4n4sta” tai ei, sen menestystä ei kukaan kuitenkaan voi kiistää. Sen seitsemästä studioalbumista viisi viimeistä on vieraillut Suomen virallisen listan ykkössijalla ja jo uran alkuvaiheista muun muassa yhtyeen kakkosalbumi ”Uudet Kymmenen Käskyä” palkittiin Emma-gaalassa vuoden 2006 metallialbumina. Lukuisista uran myöhempien aikojen menestyslevyistä ja –kappaleista huolimatta, äänesti toimituksemme yhtyeeltä listalle sen esikoissinglen ”Kadonneet Kolme Sanaa”, joka löytyy myös yhtyeen omaa nimeä kantavalta debyyttialbumilta ”Stam1na” (2005).

  1. Mokoma – Kuu Saa Valtansa Auringolta

Hopee ei oo häpee, niin kuin sanotaan. Ja sitä se ei todellakaan ole, ainakaan näin kovatasoisella listalla. Aivan kuten pronssille yltänyttä Stam1naa, myös Mokomaa voisi kuvailla sanoin vihattu ja rakastettu. Joskus tuntuu, että harva myöntää yhtyettä kuuntelevansa, mutta kummasti se tämänkaltaisten listojen kärkipäästä löytyy. Menestystä yhtye on toki niittänyt myös virallisemmilla listoilla, kuten Suomen virallisella albumilistalla , jonka ykkössijalla se on vieraillut säännöllisesti aina läpimurtolevystään ”Kuoleman Laulukunnaat” (2005) asti. Toki Mokoma oli jo aiemmilla levyillään saavuttanut varsin runsaan kuulijakunnan, mutta sen viidettä albumia ”Kuoleman Laulukunnaat”, voidaan pitää sen lopullisena läpimurtona. Albumilta julkaistiin myös kaksi musiikkivideota kappaleista ”Pahaa Verta” sekä ”Kuu Saa Valtansa Auringolta”. Näistä jälkimmäinen nousi äänestyksessämme sijalle kaksi.

1.Amorphis – Black Winter Day

Hyvät naiset ja herrat, pojat sekä tytöt, sekä näin tasa-arvoisessa maailmassa, myös sukupuolettomat, useita sukupuolia omaavat sekä sukupuolestaan tietämättömät. Saammeko esitellä teille Kaaoszinen toimituksen äänestyksen voittajan kaikkien aikojen kotimaiseksi rock-/ metallikappaleeksi, Amorphis kappaleellaan ”Black Winter Day”. Jos äänestys oli muuten verrattain tiukka, niin Amorphiksen ykkössija oli suorastaan ylivoimainen. Se on ehkä hiukan yllättävää, että menestyksekästä uraansa yhä jatkavan yhtyeen tuoreemmista kappaleista yksikään ei yltänyt edes hätyyttelemään ”mustan talvipäivän” voittomarssia, mutta toisaalta näinhän se kovin usein tuppaa menemään, että sieltä alkuajoilta löytyy moniltakin yhtyeiltä se kovin biisi. ”Black Winter Day” löytyy yhtyeen kakkosalbumilta ”Tales From The Thousand Lakes” (1994), jolla yhtye teki läpimurtonsa ulkomaita myöten. Albumi on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia metallialbumeita ja sitä kautta yksi iso pala kotimaisen metallimusiikin historiaa. ”Black Winter Day” on taas albumin tunnetuin kappale, jolta aikoinaan myös musiikkivideo julkaistiin. Ja kyllähän tässä kappaleessa on sitä jotain niin suomalaista. Etenkin kun katsoo ikkunasta ulos näin iltamyöhällä, niin kovin on mustaa ja mustaksi vetää helposti mieli. Mutta toisaalta, tämänkaltaiset loistavat kappaleet auttavat jaksamaan tämänkin masentavan talven yli. Kiitos tästä Amorphis ja onnea voittajille! Ja vielä kerran, onnea myös Suomi 100 vuotta!

Voit kuunnella kappaleet YouTubesta Kaaoszinen luoman soittolistan kautta tästä:

2 comments on “Sadat soinnut Suomesta – Toimituksemme äänesti 100 kovinta suomalaista rock-/ metallikappaletta”

  1. VK

    Xysma? Oikeesti? Kelat ja Uusivirrat päässeet listalle, mutta ei Suomi-metallin uranuurtavaa bändiä jonka musa löytyy Brian De Palman elokuvastakin… hävetkää ’toimittajat’!

  2. Yorma

    Hiukan helkkarin nerokasta laittaa kaikki sata YouTube-upotusta yhdelle ja samalle sivulle. Aika dille lista muutenkin.

Comments are closed.

Luetuimmat

Uusimmat