Stupido Records lopettaa yhteistyön vakavien syytösten keskelle joutuneen Pää Kii -yhtyeen kanssa: ”Ei keikkoja, ei levyjä”

Somessa on herättänyt keskustelua Instagramin Punkstoo-tili, jolla on julkaistu jo yli 80 kertomusta punk- ja rock-skenessä tapahtuvasta seksuaalisesta ahdistelusta ja raiskauksista. Tarinoissa esiintyi usein yksi ja sama henkilö, jota kutsuttiin T-kirjaimella. Hänen lisäkseen kohua herätti korkeassa asemassa suurella radiokanavalla oleva radiotoimittaja, jota on syytetty seksuaalisesta ahdistelusta, groomauksesta ja vallan väärinkäyttämisestä.

Suosittu punk-yhtye Pää Kii julkaisi sosiaalisessa mediassa tiedotteen, jossa bändin keulakuva Teemu Bergman pyytää anteeksi ”huonoa ja välinpitämätöntä käytöstään”, mutta kiistää häneen kohdistuneet  vakavat syytökset. Lisäksi hän uhkaa syytösten esittäjiä lakimiehellään ja kunnianloukkaussyytteillä.

Yhtyeen levy-yhtiö Stupido Records julkaisi aluksi tiedotteen, jonka ensimmäisessä versiossa yhtiö kertoi uskovansa oikeuslaitokseen, eikä ilmoittanut ryhtyvänsä jatkotoimenpiteisiin. Lukuisten pettyneiden ja vihaisten kommenttien jälkeen lausuntoa kuitenkin muokattiin.

Nyt Stupido Records ilmoittaa, että Pää Kii on menettänyt levytyssopimuksensa ja sovitut esiintymiset on peruttu. Yhtiö myös täsmentää, että muillakaan Punkstoo-tapaukseen liittyvillä bändeillä ei enää ole Stupidon kanssa sopimusta.

”Stupido Records & Booking ei firmana hyväksy minkäänlaista rasismia, fasismia, seksuaalista väkivaltaa, homo- tai transfobiaa, misogyniaa ja muita vastaavia ihmisarvoa alentavia ilmiöitä”, tiedotteessa kerrotaan.

”Yhtään oikeusjuttua ei ole tapausten johdosta tietääksemme nostettu, eivätkä kaikki ylitä rikoksen tunnusmerkkejä, mutta jos sellaisia nostetaan, toivomme, että ne käsitellään normaalin oikeuskäytännön mukaan.

Nyt pitäisi olla kasvun, ei koston aika.
Pää kii -yhtyeen sovitut esiintymiset on peruttu, eikä yhtyeellä ole voimassaolevaa levytyssopimusta Stupidon kanssa, kuten ei muillakaan tässä yhteydessä esiin nostetuilla artisteilla.”
Uudemmassa somepäivityksessä kerrotaan lisäksi:
”Punkstoo-kohu tuli yllättäen, emmekä osanneet reagoida asiaan heti sen laajuuden vaatimalla vakavuudella.
Pyydän anteeksi alkuperäisessä tiedotteessa olleita joitakin huonoja sanavalintoja ja sitä etten täysin ymmärtänyt nimettömyyden merkitystä tässä surullisessa tapauksessa.
Annan täyden tukeni uhreille ja kunnioitan kaikkia, jotka ovat tuoneet rohkeasti ahdistelu- ja väkivaltatapauksia esiin.”

Kun kommenteissa kysytään, miten yhtiö käytännössä lopettaa toiminnan misogynisten, homofobisten ja rasististen bändien kanssa, vastaa yhtiö: ”ei keikkoja, ei levyjä”.