Cradle of Filthin ”Cryptoriana – The Seductiveness of Decay” ei viehätä

“Cryptoriana – The Seductiveness of Decay” on englantilaisen kauhurockbändi Cradle of Filthin kahdestoista studioalbumi.  Samalla kyseessä on ensimmäinen kerta sitten 2000-luvun alkuvuosien, kun tämä orkesteri nauhoittaa kaksi peräkkäistä albumia samalla kokoonpanolla. Valitettavasti tässä tulikin jo lueteltua albumin merkillepantavimmat seikat, sillä musiikillisesti ”Cryptoriana” ei yllä lähellekään edeltäjänsä, vuoden 2015 ”Hammer of The Witchesin”, tasoa.

”Exquisite Torments Await” on siitä harvinainen Cradle of Filth-intro, että koskettimien ja muiden efektien ohella siinä kuullaan koko rytmiryhmää, mukaanlukien bändin molempia laulajia. Dani Filthin kähinöiden myötä kuulijan korville purkautuu albumin melodisinta antia edustava ”Heartbreak and Séance”, josta julkaistiin kesällä näyttävä musiikkivideo. Kappale on turvallinen aloitus levylle, sillä siinä kuullaan kaikkia yhtyeen tavaramerkkejä: Danin kirkumista, jylhiä kitaramelodioita, dramaattista naislaulua ja Martin Škaroupkan hurjaa rumputulta myöten.

Hämäävästi nimetty ”Achingly Beautiful” kiristää ruuveja aavistuksen verran pehmeän aloituksen jälkeen. Tuttujen Cradle of Filth-ainesten keskinäinen tasapaino on tässä kallellaan paahtavan riffi- ja rumpusahauksen suuntaan, joiden kontrastiksi myös kosketinsoittaja Lindsay Schoolcraft pääsee esittämään laulajantaitojaan.

Tasavarman alun jälkeen albumin vauhti hyytyy nopeasti draaman kaaren keskikohtaan sijoittuvien ”Wester Vespertinen” ja ”The Seductiveness of Decayn” aikana. Näistä ensiksimainittu ei lukuisista kuunteluista huolimatta löydä omaa identiteettiään levykokonaisuuden massasta, ja nimikkoraita jää mieleen lähinnä Iron Maidenia muistuttavasta kitaroinnistaan.

Suosta noustaan hetkellisesti ”Vengeful Spiritin” myötä, jota vahvistavat vierailija Liv Kristinen heleä laulu ja kappaleen tarttuva melodia. Aggressiivinen, mahtipontinen ja julistava ”You Will Know the Lion by His Claw” on albumin todellinen kliimaksi, siinä missä kokonaisuuden päättävä ”Death and the Maiden” on uhkaavia tunnelmia tavoittelusta huolimatta lähinnä kahdeksan minuuttia väynyttä mitäänsanomattomuutta.

Pari vuotta sitten ilmestynyt ”Hammer of the Witches” yllätti omalla erinomaisuudellaan, ja sen vastaanotosta inspiroituneena bändi on ilmeisen itsevarmasti lähtenyt työstämään sille jatkoa. Rima kuitenkin nousi edellislevyllä sen verran korkealle, että uutukainen sukeltaa siitä nyt selvästi ali. Levyn kappaleet sisältävät kyllä hyviä ideoita, mutta useimpien kohdalla ne eivät mitenkään kanna 6-8 minuutin kestonsa ajan. Ehkäpä myöhempi tutustuminen albumin sanoituksiin selventää sen identiteettiä, mutta tässä vaiheessa levy vaikuttaa lähinnä tekosyyltä bändille vaihtaa taas sotamaalejaan ja lähteä kiertueelle.

6/10

 Kappalelista:

  1. Exquisite Torments Await
  2. Heartbreak and Séance
  3. Achingly Beautiful
  4. Wester Vespertine
  5. The Seductiveness of Decay
  6. Vengeful Spirit
  7. You Will Know the Lion by His Claw
  8. Death and the Maiden

Kirjoittanut: Ossi Kumpula

Lue lisää aiheesta

Arch Enemya, Beast In Blackia, Wintersunia: Kaaoszinen toimitus listasi omat suosikkinsa vuodelta 20... Vuosi 2017 jää historiaan varsin värikkäänä jälleen uusien albumeiden suhteen, ja vuoden aikana ilmestyi jälleen lukuisia äärettömän kovia albumei...
Cradle Of Filthin ”Cruelty And The Beast” täyttää 20 vuotta ensi vuonna: Juhlajulkaisu s... Englantilainen äärimetallin legenda Cradle Of Filth on uudelleenjulkaisemassa vuonna 1998 ilmestynyttä "Cruelty And The Beast" -albumiaan ensi vuo...
Jeesus ilmestyi Cradle Of Filthin nimmarointisessioon: aiheutti hilpeyttä ja hämmennystä bändin fane... Englantilainen äärimetalin legenda Cradle Of Filth järjesti nimmarointisession MCM Comic Conin yhteydessä viime viikolla ja sai tilaisuteen hämmen...
Cradle Of Filthin Dani Filth: ”Albumeiden kuvitus kulkee käsi kädessä musiikin ja lyriikoiden ... Millainen kesä sinulla ja bändilläsi on ollut? Dani: Olen soittanut vain kahdella keikalla toisen bändini kanssa, vaikka olivathan ne isoja kei...