Accept – Restless and Live

Heavy metal -veteraani Accept on jyrännyt melkoisella voimalla taas lähes vuosikymmenen ja kieltämättä kyseessä on ollut yksi onnistuneimpia comebackejä ikinä. Avainkaksikko Wolf Hoffmannin ja Peter Baltesin kynästä on lähtenyt kolme erittäin elinvoimaista ja terävää albumia, joilla kuuluu perinteinen Accept, mutta myös kyky uudistua ja löytää musiikkiin uusia näkökulmia. Kiertueita ja keikkoja on soitettu niska limassa klubeilta festareiden päälavoille. 13.1.2017 julkaistaan ”Restless and Live” -niminen livealbumi, joka on taltioitu vuoden 2015 Bang Your Head!!! -festivaaleilla. Arvostelukappale on albumin DVD-versio ja sillä on pituutta noin tunti ja 45 minuuttia, eli kyseessä on ihan täysimittainen keikka.

Accept on yksi lempiyhtyeistäni perinteisen hevin saralla. Ensimmäistä kertaa nähdessäni heidät livenä Sauna Open Air -festivaaleilla vuonna 2011 tuntui todella hienolta ylipäätään edes olla näin legendaarisen yhtyeen yleisössä. Teini-ikäisenä hevijonnena elämäni toisilla metallifestareilla tuollainen keikka suorastaan räjäytti tajunnan. Toinen Accept-keikkani oli Helsingin The Circuksessa joskus vuoden 2014 lopulla. Silloin Accept tuntui syystä tai toisesta olevan melko väsynyt. Settilista oli hyvä ja periaatteessa soittokin kulki, joskin melkoisen intohimottomasti ja esiintyminen tuntui muoviselta. En tiedä oliko vika yhtyeessä vai olinko itse todella kohmeessa, mutta tuosta keikasta ei jäänyt hirveästi kerrottavaa. Yleisellä tasolla se oli toki hyvä keikka, mutta nyt puhutaan kuitenkin Acceptista, ja Acceptin tiedetään pystyvän paljon keskivertoa parempaan.

Siksi olenkin iloinen, että tällä livealbumilla Accept tuntuu olevan voimissaan. Lavalla ei tapahdu perinteisiä Accept-maneereja kummempaa, mutta soitossa ja laulussa on energiaa ja tekemisen meininkiä. Hikikarpalot valuvat otsalla pelkästään katsellessa ja kuunnellessa. Accept on juuri se elinvoimainen, energinen, jämäkkä ja voimalla jylläävä kone, joka se on uusimmilla studioalbumeillaankin.

Albumin tekninen toteutus tekee myös oman osansa. Andy Sneap on miksannut albumin tuttuun tapan erittäin hyvin. Soundit ovat kirkkaat ja selkeät eikä jämäkkyyttäkään puutu. Riffit tuntuvat takaraivossa asti. Pitää kehua myös kuvaus- ja leikkaustyötä. Albumilla on käytetty runsaasti erilaisia kuvakulmia ja niillä kaikilla on oma tärkeä tehtävänsä livefiiliksen tuomisessa ruudun toiselle puolelle. Kuvakulmat vaihtelevat sopivasti, eivät liian usein tai harvoin. Mikään ei pilaa live-DVD:tä niin helposti kuin liian nopeasti vaihtuvat kuvakulmat. Tämän keikan taltioinnissa on käytetty luovuuttakin pelkkien perinteisten ratkaisujen sijaan. Kameratyöskentely on kekseliästä ja palasista on koottu eheä kokonaisuus, joka kulkee käsi kädessä musiikin ja lavan tapahtumien kanssa korostaen kappaleiden ja live-esiintymisen parhaita puolia. Lopputuloksesta näkee, ettei sitä ole vain roiskaistu kasaan vaan sen tekemiseen on käytetty aikaa ja vaivaa.

”Restless and Live” on kaikin puolin onnistunut livealbumi; bändi on hyvässä vireessä ja albumin tekninen toteutus kiitettävällä tasolla. Settilistakin on riittävän pitkä ja sisältää Acceptin parhaimmistoa uusista kappaleista sekä vanhoista hiteistä ja harvinaisuuksista sopivassa suhteessa. Ennen kaikkea levylle on saatu sisäistettyä ison festarin tunnelma ja kiteytettyä legendaarisen veteraaniyhtyeen olemus.

Accept esiintyy Suomessa seuraavan kerran 24.2.2017 Helsingin Jäähallissa Sabatonin ja Twilight Forcen kanssa.

8½/10

KaaosZine levytKappalelista:
1. Stampede
2. Stalingrad
3. London Leatherboys
4. Restless and Wild
5. Dying Breed
6. Final Journey
7. Shadow Soldiers
8. Losers and Winners
9. 200 Years
10. Midnight Mover
11. No Shelter
12. Princess of the Dawn
13. Dark Side of My Heart
14. Pandemic
15. Fast as a Shark
16. Metal Heart
17. Teutonic Terror
18. Balls to the Wall

Acceptin kotisivut
Accept Facebookissa

Kommentit