Eeppistä musiikkia, esiintymisen riemua ja hämmennystä herättäneet reinot – Ensiferum juhlisti uutta levyään striimikeikalla 10.7.

Kirjoittanut Konsta Hietaniemi - 11.7.2020
Keikkapaikkana toimi Helsingin Sonic Pump Studio

Kotimainen folk metal-suuruus Ensiferum julkaisi 10. heinäkuuta kahdeksannen, ”Thalassic”-nimeä kantavan levynsä. Tämän kunniaksi olikin mitä sopivinta soittaa myös levynjulkkarikeikka, joka olosuhteiden pakosta toteutettiin livelähetyksenä. Ensiferumin live-energiaa todistaneena odotin mielenkiinnolla, kuinka orkesterin esiintyminen taipuu vallitsevaan tilanteeseen – vuorovaikutus yleisön kanssa kun on olennainen osa bändin keikkojen tunnelmaa.

Yleisön puute sekä viikinkitamineiden vaihtuminen arkivaatteisiin ei ehkä paperilla lupaile parasta mahdollista Ensiferum-kokemusta, mutta keikka ei jättänyt kylmäksi. Fokus lähinnä siirtyi enemmän musiikkiin, ja sehän vaan toimii aina. Täyttä energiaansa ei bändi toki ilman yleisöä saavuta, mutta meininkiä lavalla oli silti mukavasti, ja tekemisestä huokuivat aitous, rentous ja varmuus. Virtaa esiintymisessä riittää edelleen, lähinnä välispiikkien ollessa hillittyjä ilman yleisön huudatusta. Bändi totesikin moneen kertaan, miten oudolta pelkälle kameramiehelle esiintyminen tuntuu.

Keikka oli ennen kaikkea näytön paikka uudelle kosketinsoittajalle/laulajalle Pekka Montinille. Olen nyt täysin vakuuttunut, että Ensiferumin historiassa on käännetty uusi sivu, enkä tarkoita pelkästään mahdollisuuksia uuden musiikin kirjoittamisessa. Montinin laulu nimittäin kuulostaa livetilanteessa kerrassaan mahtavalta. Omasta mielestäni Ensiferumin puhtaat lauluosuudet eivät ole saavuttaneet täyttä potentiaaliaan Jari Mäenpään lähdettyä, vaikken toki missään nimessä moiti Markus Toivosen ja Sami Hinkan laulutyöskentelyä. Montinin myötä pystyn kuitenkin näkemääm varsinkin Mäenpään aikaisen materiaalin nousevan livenä aivan uudelle tasolle.

Settilista koostui sekä Ensiferum-klassikoista että uuden levyn materiaalista; ”Thalassic” kuultiinkin lähes kokonaisuudessaan. Setti oli jaettu kolmeen osaan, ja välissä bändi vastaili chattiin ilmestyneisiin kysymyksiin. Tämä oli ihan toimiva tapa kommunikoida fanien kanssa, vaikka olisi keikan voinut yhteen putkeenkin katsoa. Kysymyksiä sateli muun muassa tulevista kiertueista, Montinin fiiliksistä ennen ensimmäistä Ensiferum-keikkaa sekä Petri Lindroosin reinoista.

Homma polkaistiin käyntiin uudella ”Andromeda”-sinkulla, jonka perään kuultiin vanhempi ”Deathbringer From The Sky”. Setti sisälsikin muutamia varsin mukavia yllätyksiä bändin pitempiaikaisille faneille, kuten ensimmäisen levyn kappaleet ”Treacherous Gods” ja ”Windrider”. Itse en ollut vielä uutukaista kuunnellut, mutta ”Cold Northland” jäi kerralla mieleen mykistävän upeana kappaleena, samoin kuin ”One With the Sea”, joka nosti valokeilaan Pekka Montinin ja tämän upean äänen. Myös ”Two of Spades” discoväliosineen nosti hymyn kunnolla huulille.

Äänipuoli oli omaan korvaani enimmäkseen kunnossa. Saattaa osittain johtua myös omasta kitarismistani, mutta varsinkin Lindroosin soitto olisi saanut kuulua hiukan paremmin. Hyvä kuuntelukokemus kyseessä oli joka tapauksessa.

Kaiken kaikkiaan Ensiferum tarjosi viihdyttävän puolitoistatuntisen niin vanhaa kuin uutta. Pekka Montinin ja yhtä lailla muunkin bändin esiintymistä oli kaikin puolin ilo katsella. Vaikka täydelliseen Ensiferum-tunnelmaan ei livestriimin kautta ole luonnollisestikaan mahdollista päästä, oli keikka ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Settilista:

 1. Andromeda
 2. Deathbringer From The Sky
 3. In My Sword I Trust
 4. Rum, Women, Victory
 5. Treacherous Gods
 6. Ajattomasta Unesta (Intro)
 7. For Those About To Fight For Metal
 8. Heathen Horde
 9. One With The Sea
 10. Two Of Spades
 11. Cold Northland (Väinämöinen Part III)
 12. Into Battle
 13. For Sirens
 14. Run From The Crushing Tide
 15. The Defence Of The Sampo
 16. Windrider
 17. From Afar

Tällä hetkellä ainoa suunnitelmissa oleva live-esiintyminen bändiltä nähdään Tampereen Saarihelvetissä 7.–8. elokuuta. Uuden ”Thalassic”-levyn voit kuunnella alta: