Erikoisista lähtöasetelmista syntynyt “Angus McSix and the Sword of Power” on pirteä ja viihdyttävä voimametallikiekko

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 19.4.2023

Tässäpä levyjulkaisu, josta ei voi puhua ilman, että tietyt ulkomusiikilliset seikat nostetaan ensin esille.

Voimametalliyhtye Gloryhammerissa kolmen levytyksen ajan Angus McFife -nimisenä hahmona operoinut vokalisti Thomas Winkler joutui jättämään bändin varsin epämääräisissä merkeissä muutama vuosi takaperin. Monelle laulajan menetys kolahti kovaa, sillä kestohymystään ja hyväntuulisuudestaan tunnetun vokalistin ulosanti oli muodostunut yhdeksi yhtyeen tunnistettavimmista piirteistä. Gloryhammer ei kuitenkaan ole jäänyt suremaan menneitä, vaan jatkaa mielikuvituksellisen metallisaagansa rakententelua uuden laulajan voimin. 

Vaan jos luulitte, että ex-solisti tyytyy tulemaan lakaistuksi maton alle, olette erehtyneet. Nyt Winkler upottaa lusikkansa tähän samaan tarinajatkumoon luomalla uuden ja entistä ehomman sankarin nimeltään Angus McSix. Kyllä vain, “Angus McSix and the Sword of Power” on kuin epävirallinen (?) spin-off Gloryhammerin luomalle tarinakehykselle, joka lähtee viemään kolmella levyllä aloitettua kertomusta omaan suuntaansa. Jos Gloryhammerin sanoitukset ja konseptit ovat olleet älyvapaita sekä lennokkaita, niin eipä yhtyeen kulisseissa tapahtunut draama jää toiseksi. Olkoon tämä hyvä opetus siitä, että joskus totuus on tarua ihmeellisempää!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lähtökohdat huomioiden suhtautuminen Angus McSixin debyyttialbumiin vaatii hieman pohdiskelua ja omien ajatusten asettamista oikealle taajuudelle. Näin kirjavasta alkuasetelmasta syntyneeseen projektiin kun ei voi suhtautua täysin varauksetta ja vielä vähemmän ”sehän on vain pelkkää musiikkia” -asenteella. Mutta nopeasti ainakin omat ajatukseni alkoivat kääntyä positiiviseen ja jopa kiinnostuneeseen suuntaan. Jos jollakulla on oikeus lähteä sohimaan Gloryhammer-universumin tarinaa, niin itseoikeutetusti tämän synnyssä olennaisesti mukana olleella Winklerillä. Asennoitumista helpottaa myös se fakta, että siinä ohessa pääsee jälleen kerran kuuntelemaan laulajan taidokasta ja korvaa miellyttävää ilmaisua.

Positiivista suhtautumista ei ainakaan vähennä se seikka, että “Angus McSix and the Sword of Power” on mainio julkaisu. Tarinallisesti se jatkaa siitä, mihin Gloryhammer kolmoskiekolla jäi: loppunsa kohdannut prinssi Angus palaa kuolleista entistä ehompana sankarina nimeltään Angus McSix kantaen tällä kertaa mukanaan Sixcalibur-nimistä mahtimiekkaa. Parhaimpien voimametallilevyjen hengen mukaisesti tarina vilisee ylilyöntejä ja huvittavia yksityiskohtia, joiden aikana kohdataan uusien liittolaisten ja pahisten lisäksi muun muassa laser-säteitä ampuvia dinosauruksia ja tuomiopäivän tulikärpäsiä. Homma lyödään miellyttävällä tavalla läskiksi, mutta tämä tehdään tyylillä. Paketti pysyy tältä osin hyvin kasassa. 

Myöskin musiikillisesti meininki kuulostaa tutulta. “Angus McSix and the Sword of Power” pitää sisällään hyväntahtoista ja virkistävää voimametallia, josta löytyy runsaasti melodisuutta, koskettimia sekä suuria kertosäkeitä. Muutamia hutilaukauksia biisikattauksessa on, mutta suurimmalta osin meininki toimii. Erityisesti albumin ensimmäinen puolisko vie mennessään, sillä sinkkuvetoina ilmestyneet kappaleet saavat kylkeensä tiukan nipun tähtiloistetta: pirteästi tanssittava “Laser-Shooting Dinosaur”, komeasti soiva “Amazons of Caledonia” sekä kertosäkeellä nuijiva “Ride to Hell” ovat loistavia kappaleita, jotka vakuuttavat konseptin toimivuudesta. Kiekon loppupuolella laatuun tulee muutamia säröjä, mutta onnistumiset kuten “In a Past Reality” ja “The Key to Eternity” varmistavat, ettei albumista jää kädenlämpöistä fiilistä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

“Angus McSix and the Sword of Power” on vahva ja viihdyttävä power metal -kiekko, jonka äärellä viihtyy. Vaan siltikin huomaan, että ulkomusiikilliset seikat jäävät kaihertamaan ainakin jollain tasolla. Winkler on yksi nykyisen voimametalliskenen komeimmin soivista äänistä, joten on hieman harmillista, että hän kanavoi tarmonsa musiikkiin, joka on näin selkeästi yhteydessä Gloryhammeriin. Voisi ajatella, että aiemmat tapahtumat olisivat tarjonneet oivallisen paikan lähteä tekemään musiikkia omilla ehdoilla ja puhtaalta pöydältä, nyt artisti tietyllä tavalla sitoo itsensä tiukemmin siihen menneisyyteen, josta hänet repäistiin pois.

Toisaalta jo tapahtuneet asiat huomioiden mikä tahansa on mahdollista. Ehkä tämä kaikki onkin vain Winklerin ja Gloryhammerin luoma valtava sumutus ja osa suurempaa suunnitelmaa, jonka tarkoitus hämmentää kuulijoita ja saada lisää näkyvyyttä. Vaan kukapa näistä tietää, eikä moiselle ajatukselle kannata muutenkaan antaa liikaa painoarvoa. Onneksi metallimaailmassa on tilaa niin Gloryhammerin kuin Angus McSixin kaltaisille tapauksille, sillä hyvää ja riemastuttavaa voimametallia ei ole koskaan liikaa.

Kappalelista:

  1. Master of the Universe
  2. Sixcalibur
  3. Laser-Shooting Dinosaur
  4. Amazons of Caledonia
  5. Ride to Hell
  6. Starlord of the Sixtus Stellar System
  7. The Vision in the Fires (Intro)
  8. Eternal Warrior
  9. The Key to Eternity
  10. In a Past Reality
  11. Fireflies of Doom

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat