Kuva: Emerik Siimessalmi

”Osa biiseistä on aika rankkojakin tekstejä” – haastattelussa hiljattain debyyttialbuminsa julkaissut AFTA

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 9.3.2024

Punk-bändi AFTA julkaisi debyyttialbuminsa viime joulukuussa. Kaaoszine pyysi yhtyeen haastatteluun, ja otti selvää mistä tässä mielenkiintoisessa triossa oikein onkaan kysymys. Pääset lukemaan rupattelutuokion annin kokonaisuudessaan alta, ja jos sinulta on mennyt aikaisemmin ohi tekemäni levyarvio, niin pääset lukemaan sen tästä.

Moikka ja tervetuloa Kaaoszinen haastatteluun! Mitenkäs on vuosi 2024 lähtenyt liikkeelle?

Karri: Aika hyvinhän se on lähtenyt liikkeelle. Meiltä tuli levy juuri viime vuoden päätteeksi julki ja on ollut mielenkiintoista seurata sen kuuntelumääriä. Myös keikkoja on tässä suunniteltu ja vähän ideoitu muutenkin tulevia kuvioita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Onko levystä tullut paljon palautetta ja minkälaista se on ollut?

Karri: Kyllä levyä on kommentoitu ja fiilistelty, että hyvälle kuulostaa.

Vesa: Kyllä palautetta on todellakin tullut ja se on ollut sävyltään ainoastaan positiivista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Santeri: On mukavaa, että palaute on positiivista!

Karri: Hyvää palautetta on tullut myös musiikkialan tyypeiltä, kun lähetimme heille levyn kuunneltavaksi. Äänitystä ja soundeja sekä ylipäätään sitä, mille levy kuulostaa, on kehuttu. Siinäkin mielessä on jäänyt erittäin hyvät fiilikset.

Vesa: Palaute tuntuu oikein hyvälle, varsinkin kun kyseessä on debyyttilevy.

Mitenkäs pitkään AFTA on ollut koossa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Santeri: Tähän on olemassa oikeastaan kaksi tarinaa, mutta tällä nykyisellä kokoonpanolla AFTA on ollut olemassa vuodesta 2019.

Karri: Itselläni oli joskus ajatus, että olisi hauska perustaa skeittipunk-bändi. AFTA otti ensiaskeleensa Turussa vuonna 2013, mutta homma jäi silloin hieman paikalleen. Sitten vuosien 2018–2019 tienoilla Santeri otti aiheen puheeksi, että olisipa hauska perustaa AFTA uudelleen. Siitä sitten lähdettiin liikkeelle, koska kummallakaan meistä ei ollut tuolloin omaa bändiä. Seuraavaksi lähdettiin etsimään basistia, ja pyysimme Vesaa mukaan. Siitä lähtien AFTA on ollut olemassa tällä kokoonpanolla. Meiltä on ilmestynyt yksi EP, joulusingle sekä nyt viime vuonna esikoisalbumi.

Vesa: Tähän ei ole mitään lisättävää – näinhän se meni.

Siirrytäänpä sitten juttelemaan juuri tuosta pitkäsoitosta. Minkälainen prosessi levynteko oli?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Santeri: Levyn kanssa meni verrattain pitkään. Materiaalihan meillä oli käytännössä jo valmiina äänitettynä sekä miksattuna viime vuoden keväällä.

Karri: Äänitimme materiaalin suurimmilta osin vuoden 2022 puolella, eli silloin meillä oli varsinaiset sessiot. Tuomas ”Jankkari” Viiliäinen toimi tuottajana, äänittäjänä sekä miksaajana, ja melko tiiviillä aikataululla toimittiin hänen silloisella studiollaan. Tämän jälkeen ääniteltiin hieman lisää kitaroita, mutta pääsääntöisesti bassot sekä rummut tulivat valmiiksi jo näissä ensimmäisissä sessioissa. Lauluja sekä AFTALLE tärkeässä asemassa olevia stemmoja ääniteltiin sitten muutamissa sessioissa, eli niillekin on annettu aika paljon aikaa. Viime keväänä sitten albumia miksailtiin ja samalla tutkailtiin, olisiko sinne tullut vielä yksi folkimpi biisi lisää. Totesimme kuitenkin, että sille ei ole tässä yhteydessä tarvetta. Levyn miksaus ja masterointi tehtiin loppuun sitten kesän aikana. Miksaajana toimi tosiaan Tuomas ”Jankkari” Viiliäinen ja masteroinnin teki Mikko Seppälä Holistic Audio Masteringista.

Vesa: Muistankohan nyt oikein, mutta oliko niin että jo EP:n ilmestymisen aikoihin meillä oli jo levyn biisejä jossain muodossa olemassa? EP:lle tuli neljä biisiä, mutta periaatteessa muitakin vaihtoehtoja biiseiksi oli jo olemassa. Tämä pitkäsoitolle tullut materiaali siis kypsyi vielä tässä parin vuoden aikana, mikä EP:llä ja pitkäsoitolla oli väliä.

Santeri: Kyllä, itse myös muistelen, että osa materiaalista on jo sieltä alkuajoilta lähtöisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Karri: Ainakin ”Miksi aina minun kohdalla?” ja ”Afta tulee sun suuhun” on ainakin vanhempaa materiaalia. Pitkäsoitolle valikoitui nyt nämä biisit, joissa yksityiskohdat ovat kunnossa. Mutta rosterissa meillä on materiaalia enemmänkin.

Vesa: On hyvä, että pajatso ei ns. tyhjentynyt, vaan meillä oli materiaalia enemmänkin, josta valita ja nämä biisit puhuttelivat tässä vaiheessa. Näitä haluttiin sitten sovittaa ja tehdä valmiimmaksi ensimmäiselle levylle. Reserviin jäi vielä kappaleita, jotka eivät vielä ole niin valmiita, mutta joiden työstämistä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Debyyttilevyn kansi suorastaan vilisee yksityiskohtia, jotka ovat löydettävissä myös biiseistä. Kuvitukset on tehnyt Karri Lehtonen ja kannen suunnittelusta vastaavat Karri ja Santeri Kaleva yhdessä.

Minkälainen työnjako teillä on biisien teon suhteen?

Santeri: Pääsääntöisesti Karri ja Vesa tekevät sävellykset.

Karri: Santeri toki osallistuu sävellystyöhön myös. Kun tehdään biisejä, niin meillä on aika paljon sellaisia sessioita, joissa ollaan kaikki paikalla. Ne voivat mennä esimerkiksi niin, että Vesa saapuu paikalle mukanaan riffi, jota sitten lähdetään työstämään eteenpäin. Paljon ollaan myös Vesan kanssa tehty biisejä kahdestaan Vesalta tulleen riffin tai tekstiaihion pohjalta. Ja sitten esimerkiksi ”Miksi aina minun kohdalla?” sai alkunsa siitä, että olin baarissa ja oluttankki piti vaihtaa juuri kun olin tiskillä. Tällöin mieleeni tuli, että miksi aina minun kohdalla? Siitä sitten rupesin miettimään muitakin asioita, joista voi sanoa, että miksi juuri aina minun kohdallani käy näin. Pyysin sitten Santerilta sekä Vesalta ideoita samaan teemaan liittyen, ja kun niitä oli tarpeeksi, lähdin miettimään sanoituksen riimittelyä. Lopputulos sitten koottiin yhdessä kasaan.

Bondageklubin” teksti on puolestaan kirjoitettu yhdessä treenien jälkeen. Eli aika paljon ideoita ja biisejä syntyy yhdessä pallottelemalla. Jotkut biisit sitten kuten vaikka ”Se sana”, ”Kuinka te kehtaatte?!” tai ”Basket Case” on tullut minulta itseltäni jo melko valmiina treeneihin.

Vesa: Juuri niin kuin Karri sanoikin, että jotkut biisit ovat sitten tulleet häneltä jo aika valmiina. Mutta muuten se on aika hauskaa, että monet biisit ovat syntyneet sillä tavalla orgaanisesti fiiliksen mukaan, eli joku on tuonut riffin tai sanoituksen pohjan, jota on sitten lähdetty työstämään eteenpäin yhteistyössä. Prosessi on siitä sitten edennyt luonnollisesti.

Debyytillä oli aiheita hieman laidasta laitaan, eli ilmeisesti inspiraatio tulee ihan joka päiväisestä elämästä?

Karri: Kyllä, ja osa biiseistä on aika rankkojakin tekstejä. Löytyy niin poliittista kritiikkiä sekä myös todella syvällisiä aiheita, kuten esimerkiksi ystävän itsemurha tai koulukiusaaminen. On siis ollut tarvetta ottaa kantaa johonkin päivän polttavaan asiaan tai johonkin, joka pitää tuoda esille ja josta pitää puhua. Toki sitten löytyy kevyempiäkin aiheita, ja mielestäni AFTA on kiva ympäristö biisien suhteen. Voimme mennä aiheissa niin moneen suuntaan, joka on vapauttavaa. Kerran olimme Vesan kanssa Euroviisu-bileissä, jossa jengillä oli eri maiden lippuja sekä he tanssivat ja juoksivat ympäriinsä. Jotenkin lähdimme miettimään Ronn Mossia, että onpas hän mielenkiintoinen ukko, ja loppujen lopuksi oltiin sitten illan aikana kirjoitettu biisin ”Ronn Moss edelleen” sanat. AFTASSA on siis molempia puolia, eli jos on aihetta niin sitten mennään vakavalle puolelle ja toisaalta sitten on näitä järjettömämpiäkin aiheita.

Vesa: Mitään aiheita ei siis ole ideologisesti rajattu pois. Toki jokainen meistä miettii omalla tahollaan, että kannattaako kaikkea sanoa tai lähteä kirjoittamaan biisiksi saakka.

Karri: Toki sitten, jos lähdetään kirjoittamaan esimerkiksi poliittista tekstiä, niin kyllä me neuvottelemme siitä, että voimmeko me kaikki seistä sen tekstin takana. Analysoidaan tekstiä aika paljonkin, ja jos joku meistä on sitä mieltä, että joku juttu ei ole ihan ok, niin kyllä siitä yhdessä keskustellaan.

Santeri:Ronn Moss edelleen” biisiin liittyy vielä sellainen juttu, että kun olimme studiossa sitä äänittämässä, niin Evelina oli juuri julkaissut uuden singlen. Se oli noin puolitoista minuuttia pitkä, ja mietin itse sitä, että eihän niin lyhyttä biisiä voi julkaista – sehän on kuuntelijoiden aliarvostamista. Sitten itse äänitimme biisin, joka on 52 sekuntia pitkä! ”Ronn Moss edelleen” piti ehkä siitäkin syystä saada levylle mukaan.

Karri: Biisissä mainitaan myös Will Smith, joka oli juuri silloin otsikoissa Oscar-gaalan tapahtumien vuoksi. Kappale ei kuitenkaan millään tavalla glorifioi hänen touhujaan, mutta ehkä siitä sitten pitää tehdä ”Will Smith edelleen” seuraavalle levylle!

Ja ehkä tyylillisesti nojataan AFTAN kanssa NOFX:n tai Bad Religionin suuntaan. Tai no, jälkimmäisen suunnassa ei ehkä niinkään mitään huumoria ole, mutta NOFX tai sitten The Offspringin suunnassa onkin.

Santeri: Tähän vielä lisään, että kun kysyit, tuleeko biisien aiheet tosielämästä, niin esimerkiksi ”Bondageklubin” idea tulee. Se ei siis ole mikään vitsi. Kyseistä suuntaa edustava klubi löytyy treeniksemme alakerrasta.

Vesa: Ja ”Afta tulee sun suuhun” kertoo siitä, että miksi ihmisellä muodostuu afta suuhun terveysportti.fi:n mukaan.

Karri: Siinä on hyvä esimerkki AFTAN biisinkirjoituksesta. Treeneissä siis tuli mieleen, että mikä vitsi olisi tehdä biisi miksi afta ilmaantuu suuhun ja sitten luetellaan terveyssyitä, mistä se voisi johtua. Yhtäkkiä Santeri on jo kaivanut puhelimen esiin tutkien Terveysportin sivuilta aihetta ja syitä mistä se johtuu. Itse kirjoitin niitä samalla ylös ja puolta tuntia myöhemmin teksti olikin jo valmis.

Vesa: Se onkin ehkä ainut biisi, jonka tekstiin on tehty noin paljon faktaan perustuvaa taustatyötä.

Kuva: Emerik Siimessalmi

Mitä lähitulevaisuuden suunnitelmat pitävät sisällään?

Karri: Keikkojen suhteen on kovasti laskettu verkkoja vesille. 4. huhtikuuta olemme Otto Majan näyttelyn avajaisissa soittamassa ja Pikku-Torressa Turussa 26. huhtikuuta. Muutenkin keväälle ja kesälle kartoitellaan koko ajan lisää keikkoja. Meitä voi myös pyytää keikoille, ja olemme hyvin avoimia sen suhteen!

Sekä vaikka levy tulikin juuri ulos, niin olemme jo kartoitelleet, että mikä voisi olla seuraava askel. Tämän varmaankin uskaltaa jo mainita, mutta tulossa on yhteistyötä Rautakoura -yhtyeen kanssa eli mennään hieman folk punkin puolelle. Sekä kuten aikaisemmin tulikin jo mainittua, niin rosterissa on paljon keskeneräisiä biisejä, joita on nyt lähdetty työstämään eteenpäin.

Vesa: Rautakoura -yhteistyössä ei ole niinkään kyse suunnanmuutoksesta, vaan enemmänkin hatunnosto irkkupunkin kuten esimerkiksi Flogging Mollyn suuntaan.

Karri: Sekä hieman The Pogues -fiilistelyä on tulossa myös, koska Shane MacGovan menehtyi tuossa jokin aika sitten.

Jos teidän täytyisi kuvailla bändiä kolmella eri sanalla, niin mitkä ne olisivat?

Vesa: Veikeä.

Karri: Veikeä on hyvä. Olisin itse sanonut iloinen, mutta ehkä en nyt sano sitä.

Santeri: Olisin sanonut hauska! Se oli ensimmäinen, joka tuli mieleen.

Karri: Olemmeko me siis veikeä, iloinen ja hauska?

Santeri: Pidetään nämä.

Mitä terveisiä haluaisitte vielä lopuksi lähettää Kaaoszinen lukijoille?

Santeri: Kuunnelkaa AFTAN levyä ja lukekaa Kaaoszinea!

Vesa: Muistakaa harjata hampaat!

Karri: Terveisiä äidille!

Kuva: Emerik Siimessalmi

Kokoonpano:
Karri Lehtonen – laulu ja kitara
Santeri Kaleva – rummut ja laulu
Vesa Ruohonen – laulu ja basso

Bändiin pääset tutustumaan lisää täällä: Facebook, Instagram, YouTube. Esikoislevyn pariin pääset suoraan alta.

Luetuimmat

Uusimmat