Vaara ei ole vielä ohi: THL:n riskipotentiaalin arviointitaulukko herättää kysymyksiä tapahtumien kannalta

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 15.9.2021

Kesällä päästiin jo järjestämään joitakin onnistuneita festivaaleja ja konsertteja. Keikkoja janonnut yleisö pääsi nauttimaan elävästä musiikista muun muassa Tampereen Saarihelvetissä ja Tammerfestissä ja Kuopion Kuopiorockissa. Lisäksi satunnaisia yksittäisiä konsertteja on pystytty järjestämään.

Tästä huolimatta lukuisia konsertteja on jouduttu peruuttamaan, ja tulevien tapahtumien kohtalo on vielä monella tapaa epävarmaa. Konsertteja ja tapahtumia on siirretty siirtämistään, ja tarjontaa on varmasti enemmän kuin paikkoja järjestää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eikä tulevaisuudesta ole tarjolla kovin lupaavia takuita. Huolta herättää nimittäin THL:n esittämä riskipotentiaalin arviointitaulukko, jolla pyritään antamaan alueviranomaisille perusteita tiukentuville rajoituksille.

”Taulukossa on pyritty yleisin riskien arvioinnin menetelmin arvioimaan tartuntariskin suuruutta ja vaikutuksia erilaisissa tilanteissa, joissa ihmisiä kokoontuu yhteen ja joukkoon sattuu tartuttavassa vaiheessa oleva henkilö”, kerrotaan THL:n sivuilla.

THL:n mukaan tartuntariskin astetta arvioidaan kolmella eri asteella:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
  1. epätodennäköinen (pieni riski)
  2. mahdollinen (kohtalainen riski)
  3. todennäköinen (suuri riski).

Todennäköisen riskin kategorian kuvaus tuntuu viittaavan yksiselitteisesti juuri konsertteihin ja muihin tapahtumiin. THL kuvaa todennäköisen riskin tilanteita seuraavasti:

”Merkittävän riskin tilanteissa olosuhteet ovat erityisen otollisia koronavirustartunnoille. Merkittävän riskin tilanteille tunnusomaisia tekijöitä ovat esimerkiksi runsaat lähikontaktit, anniskelu sekä voimakas äänenkäyttö. Suurissa tapahtumissa jäljitettävyys on heikko, mikä lisää leviämispotentiaalia. ”

Tapahtuma-alaa on kohdeltu pandemian aikana eriarvoisesti muiden alojen kanssa, ja moni muusikko, taiteilija ja tapahtuma-alan työntekijä on ilmaissut huolensa eriarvoisesta kohtelusta ja siitä, että tapahtuma-alalla työt on kielletty kokonaan vailla riittävää tukea ja suunnitelmaa tilanteen pelastamiseksi.

Vaikka THL:n ohjeet eivät ole sitovia vaan sovellettavissa, on kuitenkin huolestuttavaa ajatella, aiotaanko ohjeita käyttää suoraan tapahtuma-alaa vastaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat