Itsensä etsimistä ja sisäistä rauhaa – arviossa Jimi Pääkallon ”Elämä Suomessa”

Technicolour -yhtyeestä tunnetuksi tullut Jimi Pääkallo julkaisi tänä vuonna esikoisalbuminsa ”Elämä Suomessa”. Pääkallon omien sanojen mukaan ”tämä levy kertoo rakkaudesta, rauhasta ja oman polun etsimisestä”. Nämä kolme asiaa ovat albumia kannattelevat teemat, mutta mukana on myös suomalaisuuden perspektiiviä.

Muistan etäisesti Technicolour -yhtyeen ja taitaa minulla olla jokin heidän levynsä hyllyssänikin. Yhtyeestä ei ole jäänyt mieleeni oikeastaan muuta kuin pitkätukkainen Jimi Pääkallo ”Way Out” -albumin kannesta. Osittain asia selittyy sillä, ettei Technicolour ole ollut vuoden 2008 jälkeen aktiivinen. Yhtye ei myöskään saavuttanut kunnon läpimurtoa vuosien 2001-2008 uransa aikana, vaikka yhtyeen toinen pitkäsoitto, ”Only Shadows Dance”, saikin näkyvyyttä ”All My Life”- ja ”Teach Me Love” -kappaleilla.

Jimi Pääkallo on kuitenkin ottanut etäisyyttä entiseen pop rock -yhtyeeseen: ”Elämä Suomessa” -albumi ei ole pop rockia, vaan lähinnä poppia. Levyltä löytyy kuitenkin kitarariffejä ”Yksi Elämä”- ja ”Elämä Suomessa” -kappaleista, ja jopa saksofonillekin on saatu sijaa ”Aamuyön Hetkessä”. Englanninkielisistä sanoituksista on myös luovuttu, kuten jokainen voi päätellä. Albumin sanoituksista ja sävellyksistä vastaavat Pääkallo ja Samuel Kovanko. Kovanko osallistuu myös taustalauluihin Ettan ja Jutta Annalan ohessa.

Vaikka Jimi Pääkallon ”Elämä Suomessa” on ehta pop-levy, josta löytyy yltiöpäistä rakkauden julistusta ”Rakkauden Nimeen”- ja ”Menossa Damiin” -kappaleiden muodossa, ei albumi lyriikoidensa suhteen ole niin pinnallinen kuin voisi luulla. Pääkallo ja Kovanko ovat onnistuneet ujuttamaan kauniiden melodioiden ja tunnelmien joukkoon syvyyttäkin, jos niitä on valmis vastaan ottamaan. ”Suomenmaantie” tuo salakavalasti korviin luonnon ylistystä ja itsensä tutkiskelua, joista kumpikin unohtuvat helposti hektisessä elämässä. ”Puron Varteen” on myös lyyrisesti nokkela, josta löytyy referenssejä muumeihinkin. ”Elonkorjuun Kuu” on kuin katsaus nuoruuteen, jolloin asiat olivat yksinkertaisempia ja elämä oli huoletonta. Vai menikö se oikeasti silloin niin? ”Yksi Elämä” kannustaa kuuntelemaan omaa sydäntään, eikä tuhlaamaan elämää itselleen epämieluisten asioiden ääressä.

”Elämä Suomessa” -albumin konsepti on yksinkertainen: levyltä löytyy lämpimiä, kesäisiä fiilistelykappaleita, kuten ”Suomenmaantie” ja ”Elonkorjuun Kuu”. Suoranaisempaa bilemusiikkia löytyy biisien ”Kirkonkylän Tyttö” ja ”Yksi Elämä” muodossa. Yksi kappale kuitenkin poikkeaa muista, ja se on ”Aamuyön Hetki”, joka on pitkäsoiton syvällisin ja kaunein teos. Saksofonilla on ehdoton lisänsä tässä kappaleessa, joka miellyttää ainakin omaa korvaani.

Jimi Pääkallon ”Elämä Suomessa” -albumi on yhdeksän kappaleen kokonaisuus, joka etenee sujuvasti. Monien kappaleiden rento, ehkä tarkemmin ilmaistuna ”hippimäinen”, ilmapiiri tarttuu kuunnellessa ja auttaa hengähtämään arjen askareiden parissa. Jos et tosin satu sietämään hempeitä lyriikoita, niin tämä albumi ei välttämättä ole sinua varten. ”Elämä Suomessa” on kuitenkin kaiken kaikkiaan toimiva pop-albumi, joka ei ole seurannut kliseistä biletysmusiikin suuntaa, vaan levy antaa kuulijalle vähän pohdiskeltavaa hyvän mielen lisäksi.

7/10

Kappalelista:

  1. Rakkauden Nimeen
  2. Suomenmaantie
  3. Kirkonkylän Tyttö
  4. Aamuyön Hetki
  5. Puron Varteen
  6. Elonkorjuun Kuu
  7. Yksi Elämä
  8. Menossa Damiin
  9. Elämä Suomessa

Jimi Pääkallo Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentit