Stam1nan Elokuutio-spektaakkeli

Stam1na @ Tavastia 16.12.2016
Stam1na @ Tavastia 16.12.2016

Lemin metallisuuruus Stam1na niittää kunniaa albumi albumilta ja kahmii itselleen palkintoja. Yhtye lopetti maineikkaan Cube Libre -kiertueensa Tavastialle soittaen siellä peräkkäin kolme päivää, joista yksi sisälsi ”Elokuutio”-albumin alusta loppuun.

Stam1na @ Tavastia 16.12.2016
Stam1na @ Tavastia 16.12.2016

Valot sammuvat ja lava on pilkkopimeä, spottivalot ryhtyvät kiertämään läpi klubikuution maalaten seiniä liikkeellään. Syntikkakoukerot täyttävät salin. Valot syttyvät päälle ja Stam1na astelee lavalle aloittaen ”Elokuutio”-albumin ensimmäisen kappaleen sanoin: ”Me ikoneina kuolemme tänään.”

Loppuunmyyty Tavastia laulaa kuin kuorossa ”Ikoneklasmia”-kappaleen mukana, ja tunnelma saatetaan kliimaksiin heti alkusekunneista lähtien ilman lämmittelyakteja, huikeaa.

Stam1na @ Tavastia 16.12.2016
Stam1na @ Tavastia 16.12.2016

”Meidänkaltaisillemme”-kappaleen alkaessa siirryn moshpittiin, sillä Stam1nan pitit ovat joka kerta huomionarvoisia eivätkä petä tälläkään kertaa. Kaikista parhaimman juhlantunnun löytää sieltä, hikisten ihmisten rykelmästä. Jynttäkolmikko ”Pala Palalta”, ”Pienet Vihreät Miehet” ja ”Mätä Hohtava Omena” laittaa Tavastian hurmokseen ja menee ohitse yhdessä sydämenlyönnissä; melodiat sinkoilevat sinne tänne, ja kielesoittimia hakataan kuin perkussioita. Stam1nan elegantti ja tasainen suoritus on ihailtavaa katseltavaa. Illan raivokkain puristus ”D.S.M” laittaa ihmisiin liikettä, eikä kappaleen tanssiosio hidasta menoa, vaan ihmiset jatkavat kuin 90-luvun diskossa.

Stam1na @ Tavastia 16.12.2016
Stam1na @ Tavastia 16.12.2016

Ilta etenee ”Marttyyri”-kappaleeseen, jonka korkean ja pahaenteisen huudon Hyrde toimittaa mustaan saliin täydellisesti, se kaikuu ikuisuuteen, kun seison paikallani tuijottaen häntä hengitystä pidätellen. Koko ”Elokuutio”-albumin tunnelma simuloidaan uudelleen täydellisesti, klubi on sysimusta, ja painostavat, veitsenterävät kitaravallit sahaavat väriä valojen kanssa kuulijoille.

Stam1na @ Tavastia 16.12.2016
Stam1na @ Tavastia 16.12.2016

Ensimmäisenä levyltä julkaistu kappale ”Kuudet Raamit” saattaa kuulijaa kohti hiljentymistä railakkaiden yhteislaulujen voimin. On kuitenkin aika hiljentyä ja päättää elokuution tarina kappaleella ”Valhe”, joka lumosi yleisön. Sen todellakin huomasi – itkuhan siinä miltei pääsi, sillä kyseinen kappale nostaa kuuntelukokemuksen vielä viimeisen kynnyksen yli ja lopettaa tarinan kauniisti ja voimaannuttavasti. Yhtään välispiikkiä emme kuulleet ”Elokuution” aikana, mikä teki koko keikasta entistä arvokkaamman.

Stam1na on Suomen tulisin ja rautaisin livebändi, eikä se petä koskaan. Yhtye on ainutlaatuinen, ja meidän täytyy olla ylpeitä siitä. Yhtyeellä on niin vahva tunneside fanikuntaansa, että sellaisesta omistautumisesta voi moni yhtye vain haaveilla.

Stam1na saapuu lavalle ja kiittää ihmisiä, jotka käyvät keikoilla ja ostavat levyjä. Tätä kulttuuria on ilo ja kunnia tukea. Kiitosten jälkeen yhtye rykäisee vielä ilmoille pari vanhempaa raitaa, jotka saattavat illan täydellisesti uneen.

Kappalelista:
1. Ikoneklasmia
2. Elokuutio
3. Meidänkaltaisillemme
4. Pala Palalta
5. Pienet Vihreät Miehet
6. Mätä Hohtava Omena
7. D.S.M
8. Marttyyri
9. Kuudet Raamit
10. Valhe
11. Ristiriita
12. Arveton On Arvoton
13. Puolikas Ihminen
14. Kadonneet Kolme Sanaa
15. Viisi Laukausta Päähän

Teksti: Otto Vainionpää

Stam1na @ Tavastia 16.12.2016

Lue lisää aiheesta

Omnium Gatherum ja Stam1na yhteiskiertueelle Eurooppaan Omnium Gatherum Kotimaisen metallin huippunimet Omnium Gatherum ja Stam1na suuntaavat lokakuussa Euroopan kiertueelle yhdessä islantilaisen viikin...
Thrash metal -jyrä Havok Tavastialla: katso Sami Eräluodon kuvat keikalta Havok @ Tavastia Maaliskuun 10. päivä uusimman "Conformicide" -nimisen albuminsa julkaissut yhdysvaltalain thrash metal -yhtye Havok laittoi pysty...
Amerikkalaisen vaihtoehtorockin veteraani Royal Trux Suomeen elokuussa Yhdysvaltalainen Royal Trux saapuu vihdoin ja viimein Suomeen. Vuonna 1987 New Yorkissa perustettu yhtye on yksi amerikkalaisen vaihtoehtomusiikin...
Lost Society teki paluun keikkalavoille puolen vuoden tauon jälkeen: katso livekuvat Tavastian keika... Pitkän keikkatauon katkaissut Lost Society soitti perjantaina erittäin vahvan setin.  Tavastian illassa nähtiin tukku joukko hittejä, pitti pyöri ja o...