Sukellus ahdinkoon ja synkkyyteen: Red Moon Architectin Saku ja Ville paljastivat Kaaoszinelle omat suosikkialbuminsa doom metallin saralta

Kouvolaa kutsutaan Suomen suurimmaksi valaistuksi hautausmaaksi. Ei ole siis mikään ihme, että se on synnyttänyt Red Moon Architectin kaltaisen funeral doom metal -yhtyeen, jonka kolmas albumi ”Return of the Black Butterflies” julkaistaan tämän viikon perjantaina 19. päivä toukokuuta. Pyysimme yhtyeen perustajaa Saku Moilasta sekä yhtyeeseen liittynyttä uutta laulajaa Ville Rutasta listaamaan meille tulevan albumin julkaisun kunniaksi viisi doom metal -albumia, jotka ovat tehneet herroihin lähtemättömän vaikutuksen. Laulaja Ville Rutasen valinnat sekä perustelut valintoihin liittyen löydät tästä:

1. Earth – The Bees Made Honey In The Lions Skull

”Yhtye joka on löytänyt jokaisella levyllä itsensä uudelleen, samalla antaen aina jotain uutta ja merkityksellistä. Siinä missä yhtyeen ”Earth 2″ on levynä sietämättömän raskas drone doomin virstapylväs, nyt valitsemani levy on groovaavan mehevä monikerroksinen orgaaninen mestariteos.”

2. Black Sabbath – Black Sabbath

”Tarvitseeko tätä edes perustella? Vuodelta 70′ Pariisista taltioitu liveveto VHS -kasetilta nautittuna räjäytti sukat jalasta eikä paluuta entiseen ollut. Jos metallimusiikki olisi oikeasti materiaali, olisi Black Sabbath ensimmäinen raskas alkuaine.”

3. Swallow the Sun – Ghosts Of Loss

”Doom neitsyys lähti tämän levyn myötä. Levyn hittibiisin ”Desceding Winterssin” musiikkivideo tiivistää mielestäni koko modernin doom -metallin ytimen audiovisuaaliseksi kokemukseksi.”

4. Callisto – True Nature Unfolds

”Vahvojen äänimaisemallisten kontrastien levy vei mennessään heti ensikuuntelemalla. Levyllä rouhea fuzz -basso väkivaltaisen kitaravallin kanssa vuorottelee ohuen bluesahtavien kitaramelodioitten kanssa. Callisto bändinä johdatti ISIS:n ja Neurosisin kaltaisten bändien luo.”

5. Sunn O))) – Black One

”Levyn mittainen kitarasoundcheck. Kiirastuleen joutuminen kuulostaa myös luultavasti jotakuinkin tältä. Musta ykkönen vaatii ehdottomasti kuunteluformaatikseen analogisen vinyylin. Äänimaisema on järkälemäisen massiivinen. Yksi niistä harvoista levyistä joka aiheuttaa fyysistä kärsimystä kuulijalleen.”

Saku Moilasen valinnat sekä perustelut löydät tästä:

1. Shape Of Despair – Illusion’s Play

”Se levy joka tosissaan vei mukanaan. Levyltä löytyvä ”Curse Life” biisi on vieläkin kaikkien aikojen kärjessä.”

2. Comatose Vigil – Not a Gleam of Hope

”Syksyjen lenkkeilymusaa. Aamusumuun taapertamaan ja tämä levy tunniksi napeista soimaan, niin johan toimii. Raskas ja painostava levy.”

3. Colosseum – Chapter 2: Numquam

”Tätä levyä on tullut kuunneltua vähemmän kuin se ansaitsisi. Itselleni yksi suomidoomin kulmakiviä.”

4. Nortt – Galgenfrist

”Black metal vivahteista funeral doomia. Ihan joka päivä ei tätäkään voi kuunnella tai syntyy sellainen musta aukko, että vie varmasti mukanaan viimeisenkin elämänhalun.”

5. Katatonia – The Great Cold Distance

”Viimeiseksi aiemmista poikkeava levy, joka varmasti jakaa mielipiteitä tälle listalle sopivuutensa puolesta. Itse en tarkoista genrerajoista perusta ja haastankin kaikki kuuntelemaan vaikkapa My Twin -raidan ja sanomaan, ettei ole aivan huikea biisi!”

Saku Moilasen ja Ville Rutasen yhtyeen Red Moon Architectin perjantaina ilmestyvältä ”Return Of The Black Butterflies” -albumilta kuunneltavaksi kappale nimeltä ”Tormented” upean lyriikkavideon kera:

Kommentit