Glam rock -klassikoita ja heavy metalia: nämä albumit täyttävät tänä vuonna 50 vuotta

Kirjoittanut Tia Salmela - 10.1.2022

Elämme aikoja, jolloin suurten rock-yhtyeiden debyytit kohtaavat puolivuosisadan rajapyykkejä. Uskomattomien debyyttialbumien lisäksi vuosi 1972 piti sisällään glam rockia, country rockia ja tietenkin heavy metalia. Listasimme jo aikaisemmin 10 , 20, 30 ja 40 vuotta täyttäviä albumeita, ja nyt seuraavana on vuorossa 50-vuotispäiviään juhlivat albumit:

1. Deep Purple – ”Machine Head”:

Jos viime vuonna juhlittiin Led Zeppelinin ”Led Zeppelin IV:tä” ja ”Stairway to Heavenia”, niin vuosi 2022 on ”Smoke on the Waterin” juhlavuosi. Kun ”Machine Headin” aloituskappale ”Highway Star” lähtee käyntiin, se on menoa!

2. Alice Cooper – ”School´s Out”:

Menestyksekkään ”Killerin” jälkeen julkaistiin Alice Cooperin viides albumi, jonka kapinoivaa nimikkokappaletta on soitettava aina koulujen loman alkaessa. Kyseinen kappale on myös yksi Alice Cooperin kaikkien aikojen menestyneimmistä biiseistä.

3. Back Sabbath – ”Vol. 4”:

Alun perin ”Snowblindiksi” nimetty albumi on lopullisen nimensä mukaisesti Black Sabbathin neljäs albumi. Albumilta löytyvä ”Snowblind”-kappale on niin selkeä viittaus kokaiiniin, että levy-yhtiö päätti vaihtaa albumin nimen yksinkertaiseksi ”Vol. 4:ksi”.

4. The Rolling Stones – ”Exile On Main St.”:

Kun ”Rocks Off” lähtee käyntiin, tietää että nyt on kunnon rockia tiedossa! ”Exile On Main St.” -albumin kasausprosessi oli pitkä ja tuskainen. Kun se valmistui, jopa Rollarit itse sanoivat vihaavansa tätä albumia.

5. Uriah Heep – ”Demons And Wizards”:

Monelle tulee mieleen Uriah Heepistä usein ensimmäisenä mieleen joko ”Lady In Black” tai juurikin tältä albumilta löytyvä hitti ”Easy Livin´”. Toinen tältä albumilta peräisin oleva Uriah Heep -hitti on ”The Wizard”.

6. Blue Öyster Cult – ”Blue Öyster Cult”:

Blue Öyester Cult koitti aikanaan todistaa maailmalle, että kyllä ihan akateemisesti valveutuneet muusikonalutkin voivat vetää heavy metalia, ja julkaisivat debyyttialbuminsa ”Blue Öyster Cult”. Blue Öyster Cultia on myös tituleerattu Jenkkien Black Sabbathiksi.

7. Neil Young – ”Harvest”:

”Harvest” nähdään Country rockin jalokivenä. Se sisältää Neil Youngin hitin Heart of Gold, joka edelleen pyörii tasaisin väliajoin radioissa.

8. Scorpions – ”Lonesome Crow”

Scorpions tunnetaan kasarin katkuisesta hard rockistaan, mutta yhtyeen debyytti ”Lonesome Crow” sisältää hieman erilaisempaa materiaalia. Tällä albumilla soittaa myös myöhemmin skorppareiden riveihin Uli Jon Rothia korvaamaan tullut Michael Schenker, joka tähän aikaan vaikutti UFO-yhtyeen riveissä.

9. ZZ Top – ”Rio Grande Mud”:

Blues rockin ystävillä oli juhlan aihetta, kun ZZ Top julkaisi toisen albuminsa ”Rio Grande Mudin”. Yhtyeen debyytti oli enemmän bluesiin kallistuva, mutta jo tällä ”Rio Grande Mudilla” on havaittavissa selkeästi enemmän ZZ Top -tyylisiä kikkoja.

10. Jethro Tull – ”Thick as a Brick”:

Jethro Tull näyttää tällä albumillaan keskisormea konseptialbumeille ja nauraa vielä päälle. ”Thick as a Brick” nimittäin sisältää vain kaksi kappaletta: ”Thick as a Brick, Part I” ja ”Thick as a Brick, Part II”. Tällä yhtyeellä on selkeästi huumori hallussa!

11. Yes – ”Close To The Edge”:

”Close To The Edge” on eittämättä yksi progressiivisen rockin kulmakivistä. Albumilla on kolme kappaletta, joista ensimmäinen ”Close To The Edge” kestää 18 minuuttia 42 sekuntia, toinen ”And You And I” vain 10 minuuttia 8 sekuntia ja aivan viimeiseksi säästetty ”Siberian Khatzu” vain vaivaiset 9 minuuttia. Tämän albumin kannessa muuten esiintyy Roger Deanin suunnittelema kaikille tuttu Yes-logo ensimmäistä kertaa.

12. Eagles – ”Eagles”:

”Eagles” on harmonialaulun sävyttävää country rockia esittävän yhtyeen debyyttialbumi, joka on myös yksi sen parhaiten menestyneitä albumeita. Tältä albumilta löytyy mm. ”Take It Easy”, ”Witchy Woman” sekä ”Peaceful Easy Feeling”.

13. Hawkwind – ”Doremi Fasol Latido”:

”Doremi Fasol Latido” on avaruusrokkia soittavan brittiläisen yhtyeen kolmas albumi. Se on myös ensimmäinen Hawkwindin albumi, jolla Lemmy Kilmister oli mukana.

14. Thin Lizzy – ”Shades of a Blue Orphanage”:

Thin Lizzyn toinen albumi ”Shades of a Blue Orphanage” ei vielä tarjonnut läpimurtoa ”laihalle Liisalle”. Läpimurto tapahtui vasta neljä vuotta myöhemmin julkaistulla ”Jailbreakilla”, joka hurmasi kaikki ”Boys Are Back in Town” -kappaleella.

15. David Bowie – ”The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars”:

Melkoisella nimihirviöllä varustettu albumi toimi aikanaan David Bowien läpimurtoalbumina. Tämä myöskin pelkällä Ziggy Stardust -nimellä tunnettu kokonaisuus sisältää todella legendaarisen ”Starmanin”.

16. Nazareth – ”Exercises”:

Nazarethin toinen albumi ”Exercises” ei ihan saavuttanut ”Razamanazin” tai ”Hair of the Dogin” kaltaista menestystä. Verrattuna edelliseen ”Nazareth”-debyyttiin, ”Exercises” piti sisällään enemmän progressiivisia ulottuvuuksia.

17. T. Rex – ”The Slider”:

T. Rex on aikoinaan vaikuttanut niin Guns ´N´Rosesiin kuin myös Dave Lindholmin uran alkupuolen tuotantoon. ”The Sliderin” ikonisen kansikuvan T. Rexin nokkamies Marc Bolanista on ottanut Ringo Starr.

18. The Doors – ”Full Circle”:

”Full Circle” on toinen The Doorsin albumi, joka on julkaistu Jim Morrisonin kuoleman jälkeen. Se myös sisältää The Doorsin viimeisen hitin ”The Mosquito”.

19. Slade – ”Slayed?”:

”Slayed?” sisältää Sladelle varsin tyypillisesti hassusti kirjoitettuja biisien nimiä yhdistettyinä kieli poskella soitettuun glam rockiin. Erityisesti tältä albumilta löytyvä ”Mama Weer All Grazee Now” tai Janis Joplin -cover ”Move Over” kuvaavat loistavasti tätä albumia.

20. Mott the Hoople – ”All the Young Dudes”:

Hajoamispisteessä olleen Mott the Hooplen viides albumi toi kauan kaivatun suosion yhtyeelle. ”All the Young Dudesin” tuotti David Bowie, joka myös kirjoitti albumin nimikkobiisin Mott the Hooplelle.

Luetuimmat

Uusimmat