Kurkkaus kristallipalloon: tässä tulevat kotimaan 30 odotetuinta julkaisua rockin ja metallin saralla vuonna 2021

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 6.1.2021

Terve menoa 2020 ja tervetuloa 2021. Vuonna 2020 lähes kaikkien yhtyeiden keikkakalenterit kokivat lähes täydellisen tyhjentymisen ja sen seurauksena lukuisat yhtyeet viettivät aikaa kirjoittaen uutta musiikkia tulevia albumeita varten. Koska ainakin nyt tätä kirjoittaessa näyttäisi siltä, että kesään 2021 mennessä keikat ja festivaalit alkavat taas pyöriä normaaliin tapaan, on monilta yhtyeiltä tulossa myös ennen kesää uutta musiikkia. Kotimaassamme uusien julkaisujen laitama näyttää rockin ja metallin saralla erittäin maukkaalta, joten päätimme listata teille näin 30 albumia, joita Kaaoszinen toimituksessa odotellaan vesi kielellä:

Arion

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Kevät / Kesä

Kotimainen metalliyhtye Arion nauhoitti hiljattain 5by5studiossa yhdessä tuottaja Matias Kupiaisen (Stratovarius) kanssa tulevan albuminsa julkaistavaksi vuoden 2021 aikana AFM Recordsin kautta. Yhtyeen tulevalta albumilta julkaistiin ensimmäisenä singlenä biisi nimeltä ”Bloodline” yhteistyössä Battle Beastin laulajan Noora Louhimon kanssa ja sen voit kuunnella täältä.

Auri

Auri

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Kevät / Kesä

Nightwish-maestro Tuomas Holopaisella tulee riittämään vuonna 2021 kiireitä sillä Nightwishin todennäköisesti starttaavan maailmankiertueen lisäksi luvassa on uudet albumit niin Aurilta kuin myös Darkwoods Of Bethothedilta. Auriin kuuluu Holopaisen lisäksi myös laulaja Johanna Kurkela sekä Nightwishista tunnettu multi-instrumentalisti Troy Donockley, joten kolmikolta on lupa odottaa jälleen kerran upeita ja tuoreen kuuloisia kappaleita. Bändi sai toisen albuminsa nauhoitukset valmiiksi lokakuussa, joten todennäköisesti julkaisu tulee tapahtumaan kevään 2021 aikana, ja ensimmäisen singlen julkaisu on varmasti jo ihan ovella.

Battle Beast

Battle Beast @ Rock in the City Joensuu 2020. Kuva: Pasi Huttunen

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Kesä / Syksy

Kotimainen heavy metal -yhtye Battle Beast on viettänyt syksyn kirjoittaen musiikkia seuraavaa albumiaan varten. Yhtye ei ainakaan vielä ole jakanut sosiaaliseen mediaan tietoja studioon astumisesta, joten todennäköisesti levyn julkaisu menee vuoden 2021 loppuun tai jopa vuoden 2022 alkuun. Yhtyeen laulajalla Noora Louhimolla sen sijaan riittää projekteja ilman tulevaa albumiakin, sillä kultakurkulta on luvassa sooloalbumi ”Eternal Wheel of Time and Space” helmikuussa sekä yhteinen albumi Smackboundista tunnetun Netta Laurennen kanssa.

Beast In Black

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Kesä / Syksy

Yksi ehdottomasti odotetuimmista albumeista kotimaisen metallin saralla on Beast In Blackin kolmas albumi, jonka kimpussa yhtye on tiiviisti tämän vuoden aikana työskennellyt. Levyn julkaisun suhteen ei ole vielä mitään tietoa eikä levyn studiosessioistakaan ole ainakaan vielä sosiaalisessa mediassa mitään jaettu, mutta oletettavaa on, että Anton Kabasen kipparoimalta yhtyeeltä on luvassa uusi albumi vielä ennen ensi kesän keikkoja. KaaosTV haastatteli albumin tilanteesta Antonia elokuussa ja voit katsoa videohaastattelun täältä.

Before The Dawn

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Kevät / Kesä

Tuomas Saukkonen on vuoden 2021 kiireisin muusikko kotimaassa mitä tulee uusiin julkaisuihin, sillä sosiaalisen median mukaan tulossa olisivat albumit niin Wolfheartilta, Before The Dawnilta kuin myös Dawn Of Solacelta. Jotta Saukkosen elämä ei kävisi liian tylsäksi, kolmen jo tunnetun projektin lisäksi hän työstää myös neljättä toistaiseksi tuntematonta uutta projektia, jonka levy on ilmestymässä ilmeisesti myös tämän vuoden kuluessa.

Bloodred Hourglass

Bloodred Hourglass

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Kevät / Kesä

Mikkeliläinen metallijyrä Bloodred Hourglass kertoili KaaosTV:lle elokuussa soitetun SaariHelvetin keikan yhteydessä suuntaavansa studion uumeniin syyskuussa nauhoittamaan tulevaa albumiaan. Toistaiseksi yhtyeen viimeisin päivitys levystä on studiosta lokakuulta albumin kitaroiden nauhoituksista mutta oletettavasti levy on jo tähän mennessä saatu pakettiin ja sen julkaisu tulee tapahtumaan kevään 2021 kuluessa.

Bodom After Midnight

Bodom After Midnight 2020. Vasemmalta: Mitja Toivonen (basso), Waltteri Väyrynen (rummut), Alexi Laiho (kitara & laulu), Daniel Freyberg (kitara).

EP: TBA
Julkaisupäivä: Kevät

Alexi Laihon Bodom After Midnightin oli määrä kiertää keikkalavoja parin vuoden ajan Children Of Bodomin tuotannon kanssa ennen siirtymistään studioon, mutta koronapandemia sai bändin aloittamaan uuden materiaalin kirjoittamisen jo hyvissä ajoin. Valitettavasti juuri tätä kirjoittaessa tullut tieto Laihon menehtymisestä jätti debyyttialbumin nauhoittamisen tekemättä, mutta luvassa on faneille kuitenkin vielä postuumisti kolmen kappaleen mittainen EP sekä musiikkivideo yhdestä EP:n kappaleesta.

Darkwoods My Betrothed

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Kesä

Alun perin Kiteellä vuonna 1993 perustettu ja vuonna 1998 viimeisimmän täyspitkän albuminsa nimeltä ”Witch-Hunts” julkaissut black metal -yhtye  on tekemässä paluun parrasvaloihin yli 20 vuoden tauon jälkeen julkaisemalla albumin tämän vuoden aikana. Bändiin vakituiseksi jäseneksi on kiinnitetty yhtyeessä varhaisina vuosina sessiojäsenenä soittanut Nightwishin Tuomas Holopainen ja albumin nauhoitukset ovat alkamassa helmikuussa yhdessä tuottaja Tero Kinnusen kanssa. Levyn rummuista tulee vastaamaan nykyisin Nightwishissa vaikuttava rumpali Kai Hahto. Levyn julkaisusta ei ole vielä tässä kohdin saatavilla tietoa, mutta arvioisimme sen tulevan ulos ennen kesän mahdollisia festarikeikkoja.

Diablo

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: 27.8.

Diablon järjestyksessään seitsemäs albumi tullaan julkaisemaan 27. päivä elokuuta, ja vaikka levystä ei ole vielä julkisuuteen isommin hiiskuttu tietoa, on tietoa siitä lupa odottaa todennäköisesti heti vuoden 2021 alussa. Levyn ensimmäisenä singlenä julkaistiin toukokuussa kappale nimeltä ”The Extinctionist” ja voit kuunnella sen täältä.

Esa Holopainen sooloalbumi

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Kevät / Kesä

Kotimaisen metallin jättiläisen Amorphiksen kitaristi Esa Holopainen vietti huhtikuussa aikaa Sonic Pumpin studiossa nauhoittamassa musiikkia uransa ensimmäistä sooloalbumia varten. Holopaisen uran ensimmäisen sooloalbumin tuotti Nino Laurenne ja sillä rumpuja soittaa HIM– ja Flat Earth -yhtyeistä tunnettu rumpali Gas Lipstick. Levyn julkaisusta ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta koska levy on hyvin suurella todennäköisyydellä saatu valmiiksi tämän vuoden kuluessa, tulee julkaisu tapahtumaan viimeistään kesän 2021 aikana.

Ember Falls

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Kevät / Kesä

Tamperelainen pop metalia soittava Ember Falls julkaisee uransa toisen vielä toistaiseksi nimeämättömän albumin ensi vuoden alkupuolella Ranka Kustannuksen kautta. Levyltä on nyt julkaistu jo neljä singleä, joista viimeisimmän nimeltä ”The World is Burning” voit käydä kuuntelemassa täältä.

Fear Of Domination

Fear Of Domination SaariHelvetti 2020

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: TBA

Kotimainen industrial metal -yhtye Fear Of Domination siirtyi marraskuussa studion uumeniin nauhoittamaan järjestyksessään kuudetta albumiaan. Levyn julkaisusta ei ole vielä hiiskuttu sen suuremmin julkisuuteen, mutta voisi tässä vaiheessa olettaa, että se tulee ilmestymään kesän kuluessa. Bändin jäsenillä riittää muitakin kiireitä sillä laulaja Sara Strömmerin sekä rumpali Miikki Kuntun toinen yhtye Shereign tulee myös julkaisemaan debyyttinsä tämän vuoden aikana.

Infinite Visions

Albumi: Union Magnetica
Julkaisupäivä: Kesä

Kitarasankari Timo Tolkki on Stratovariuksesta lähtönsä jälkeen julkaissut albumeita lukuisten eri projektien kautta ja seuraava albumi tullaan ainakin tätä kirjoittaessa julkaisemaan Infinite Visions -nimen alla. Vaikka Tolkin elämä onkin ollut vuoristorataa viimeiset vuodet, sopii projektilta silti odottaa paljon, sillä kasassa on varsin pätevä porukka levyn tekemiseen. Levyn rahoituskampanja on yhä käynnissä ja löydät sen täältä. Levyn aikataulusta ei valitettavasti ole tietoa, mutta uskoisimme sen tulevan ulos joskus kesän aikana.

Insomnium

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Syksy

Melodisen death metalin suurimpiin yhtyeisiin lukeutuva Insomnium astui marraskuussa studion uumeniin nauhoittamaan seuraavaa EP:tä. EP:n julkaisusta ei ole toistaiseksi saatavilla enempää tietoa, mutta koska yhtyeen viimeisin ”Heart Like a Grave” -albumi ilmestyi lokakuussa 2019, tulee EP todennäköisesti ilmestymään 2021 lopussa tai vuoden 2022 alussa.

Korpiklaani

Albumi: Jylhä
Julkaisupäivä: 5.2.

Jo aiemmilla julkaisuillaan suomalaisiin kansantaruihin tarttunut ja folk metalin ehdottomaan eliittiin lukeutuva Korpiklaani julkaisee uransa 11. albumin nimeltä ”Jylhä” 5. päivä helmikuuta Nuclear Blastin kautta. Levyltä on irroitettu kuuneltavaksi jo muutama single, joista viimeisimmän nimeltä ”Sanaton Maa” voit kuunnella täältä.

Kotiteollisuus

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Kevät

Moottoriturpa Jouni Hynysen kipparoima Kotiteollisuus astui studion uumeniin syksyllä nauhoittamaan tulevaa albumiaan, joka ilmestyy todennäköisesti kevään 2021 aikana. Levylle on luvassa 11 kappaletta, kuten Jouni KaaosTV:lle kertoi elokuussa Rock In The Cityn keikan yhteydessä.

Louhimo/Laurenne

Kuva: Robert Frankó/Lauri Hämäläinen

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Kesä / Syksy

Kaksi kotimaista kultakurkkua, Smackboundin Netta Laurenne ja Battle Beastin Noora Louhimo, ovat päättäneet yhdistää voimansa uudessa yhteisprojektissa. Projekti on nimeltään Laurenne/Louhimo, ja kaksikon yhteislevyä voi odottaa vuodelle 2021. Levyn on tuottanut kitaristi Nino Laurenne, joka myös osallistui sävellystyöhön. Bändistä ei vielä tätä kirjoittaessa ole tarjolla sen enempää tietoa, mutta voisi kuvitella albumin ilmestyvän kesään mennessä tai viimeistään syksyllä.

Merta

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: TBA

Kotimainen vaihtoehtometallia soittava Merta julkaisi viime vuoden maaliskuussa ”Kokonainen”-nimisen albuminsa ja jo lokakuussa yhtye tiedotti siirtyneensä studion uumeniin nauhoittamaan järjestyksessään toista albumiaan. Yhtyeen toistaiseksi nimeämättömältä albumilta on julkaistu kaksi kappaletta ”Saarna” ja ”Insomnia” ja voit kuunnella jälkimmäisen täältä. Levyn tullaan julkaisemaan todennäköisesti kevään 2021 aikana.

Moon Shot

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Kevät

Viime tammikuussa musiikkikentälle pudotettiin varsinainen järkäle, kun vuosikymmenten ajan satoja keikkoja ympäri maailmaa omilla tahoillaan soittaneet Ville Malja (Lapko), Jussi Ylikoski ja Mikko Hakila (Disco Ensemble) sekä Henkka Seppälä (Children of Bodom) ilmoittivat perustaneensa uuden yhtyeen nimeltä Moon Shot. Yhtye ilmoitti jo toukokuussa saaneensa tulevan albuminsa nauhoitukset valmiiksi, mutta koronan vuoksi levyn julkaisu lykkääntyi aina tähän vuoteen asti. Koska bändi on kuumeisesti odottanut levyn julkaisua, tulee se todennäköisesti tapahtumaan heti tämän kevään aikana. Voit kuunnella bändin ensimmäisen singlen nimeltä ”Big Bang” tulevalta vielä toistaiseksi nimeämättömältä debyyttialbumilta täältä.

Nicole

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: TBA

Seinäjoen metalliylpeys Nicole on julkaisemassa vielä toistaiseksi nimeämättömän uuden albuminsa todennäköisesti tämän vuoden kuluessa. Yhtye on kirjoittanut levyään kaikessa rauhassa viimeisten vuosien aikana ja lokakuussa siltä saatiin ensimmäinen näyte ”Illuusio”-kappaleen muodossa. Voit kuunnella kappaleen täältä.

One Morning Left

Albumi: Hyperactive
Julkaisupäivä: 21.5.

Omien sanojen mukaan uudestisyntynyt One Morning Left on julkaisemassa järjestyksessään neljännen albuminsa nimeltä ”Hyperactive” toukokuun 21. päivä Arising Empire Recordsin kautta. Levyn ensimmäinen single ”Neon Highway” ilmestyi joulukuussa ja voit katsoa siitä kuvatun videon tästä.

Omnium Gatherum

Omnium Gatherum SaariHelvetti 2020

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: Syksy

Kotimainen metalliyhtye Omnium Gatherum on ilmoittanut vuoden lopussa Facebookiin kirjoittamassaan päivityksessä, että yhtyeeltä on luvassa uusi albumi tämän vuoden aikana. Levystä ei ole vielä toistaiseksi tarjolla enempää tietoa, mutta todennäköisesti se tulee ilmestymään joko kesällä tai syksyllä tämän vuoden aikana. Levy on järjestyksessään bändin yhdeksäs ja jatkoa vuonna 2018 ilmestyneelle ”The Burning Cold” -albumille.

Ruoska

Ruoska SaariHelvetti 2020 / OutoKuva

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: TBA

Kaaoszinen omassa sisämetallifestivaalissa Vaasa Kaaosfestissa huhtikuussa lauteille nouseva Ruoska on julkaisemassa yli 12 vuoden odotuksen jälkeen tänä vuonna uuden albumin, sillä yhtyeen edellinen levytys ”Rabies” ilmestyi vuonna 2008. Levyn julkaisusta bändi on vielä toistaiseksi ollut varsin vaitonainen, mutta eiköhän sieltä esimakua saada jo tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana ja koko albumi sitten kesään mennessä ennen festarikeikkojen alkua.  KaaosTV:n videohaastattelun virtuaalisesta Nummirockista voit käydä katsomassa täällä.

Sapattivuosi

Raskasta Joulua. Marko Hietala. Mikkeli

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: TBA

Black Sabbathin musiikkia suomeksi esittävä tribuuttiyhtye Sapattivuosi siirtyi studion uumeniin joulukuussa nauhoittamaan neljättä albumiaan. Yhtyeen edellinen albumi on vuonna 2009 julkaistu ”Ihmisen merkki”, joka sisältää Ronnie James Dion aikaista Black Sabbathia. Uudella levyllä tulee laulamaan myös bändin edellisellä albumilla laulanut ja hiljattain Suomen Masked Singerin voittanut Marko Hietala (Nightwish, Tarot). Levyn julkaisusta ei tätä kirjoittaessa ole vielä mitään tietoa.

Stam1na

Albumi: Novus Ordo Mundi
Julkaisupäivä: 26.2.

Kotimaisen metallimusiikin kärkikastiin lukeutuva Stam1na on saanut yhdeksännen studioalbuminsa nauhoitukset valmiiksi. Bändin uusi albumi kantaa nimeä ”Novus Ordo Mundi” ja sen julkaisuajankohdaksi on ilmoitettu 26. helmikuuta. Yhtyeen tulevalta albumilta ei vielä ole ilmestynyt ensimmäistä singleä, mutta se varmaankin ilmestynee tammikuun kuluessa.

Stratovarius

Stratovarius. Kuva: Juuso-Valtteri Kivimäki

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: TBA

Kotimainen power metal -legenda Stratovarius on julkaisemassa todennäköisesti vuonna 2015 ilmestyneelle ”Eternal”-albumilleen jatkoa tänä vuonna. Yhtyeen vietettyä viime vuoden pitkälti taukoa keikkailun osalta, on sillä ollut hyvin aikaa hioa levy valmiiksi ja julkaista se tämän vuoden aikana. Levyn julkaisusta ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta voisi kuvitella sen ilmestyvän ennen kesän 2021 keikkoja.

Tyrantti

Albumi: Orjaplaneetta
Julkaisupäivä: 26.2.

Vauhdilla kotimaiselle metallitaivaalle lentänyt, retrohenkistä metallimusiikkia esittävä trio Tyrantti on julkaisemassa seuraavan ”Orjaplaneetta” -nimisen albuminsa helmikuun 26. päivä Playground Musicin kautta. Albumilta julkaistiin vuoden 2020 lopussa kappale nimeltä ”Veritiikeri” ja voit kuunnella sen täältä.

Turisas

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: TBA

Kotimainen folk metal -yhtye Turisas julkaisi viimeisimmän ”Turisas2013” -nimisen albuminsa vuonna 2013, joten levyn julkaisusta tulee tänä vuonna kuluneeksi jo kahdeksan vuotta. Yhtye on viimeisen parin vuoden ajan työstänyt albumiaan ainakin jollain tasolla, joten olisiko vuosi 2021 nyt sitten se, jolloin levy tulee ulos?

Turmion Kätilöt

Turmion Kätilöt – Dark River Festival – 2020

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: TBA

Yhtye, jolla on aina monta rautaa tulessa yhtä aikaa. Vaikka vuosi 2020 oli varmasti Turmion Kätilöille iso pettymys peruuntuneiden keikkojen osalta, bändi vietti siitä ainakin osan studion uumenissa uutta albumiaan hioen. Se, julkaistaanko ”Global Warning” -albumin seuraaja tämän vuoden aikana vai vasta vuonna 2022, on tässä kohdin vielä epäselvää.

The Rasmus

Albumi: TBA
Julkaisupäivä: TBA

Kotimaisen rockin jättiläinen The Rasmus vieraili KaaosTV:n videohaastattelussa elokuussa 2019 kertomassa tuoreimpia kuulumisiaan ja bändi paljasti samalla aloittaneensa kirjoittamaan uutta musiikkia tulevaa albumiaan varten. Koronaviruksen pakottaman keikkatauon aikana yhtyeellä on ollut hyvä tovi aikaa viimeistellä levyään, joten odottaa sopii, että bändiltä tullaan kuulemaan uutta musiikkia jossain vaiheessa tätä vuotta.

HUOM! Haluamme korostaa, että kyseessä on teoreettinen artikkeli. Kaikkien albumeiden julkaisusta ei vielä tässä vaiheessa ole täyttä varmuutta, ilmestyvätkö ne vuoden 2021 vai vuoden 2022 aikana.