Punkstoo-sivuston rinnalle luotu Metaltoo-tili paljastaa Suomen metalli- ja rockskenen raadollisuuden

Kirjoittanut Joonas Arppe - 20.7.2021
Instagramissa toimiva Metaltoo-sivusto pyrkii tuomaan Suomen metallipiireissä vaietut asiattomuudet julkiseen keskusteluun.

Viikonlopun aikana sosiaalisessa mediassa kulovalkean lailla levinnyt Punkstoo-sivusto on perustanut Suomen rock- ja metalliskenen ympärille keskittyvän Metaltoo-nimisen sisartilin.

Alkuperäisellä Punkstoo-tilillä on jaettu anonyymisti kymmeniä kertomuksia kotimaisten punk-piirien kulissien takana tapahtuvasta seksuaalisesta ahdistelusta, raiskauksista ja muusta asiattomasta toiminnasta. Sivuston ylläpito kehottaa asiattomuuksiin törmänneitä musiikkialan toimijoita jakamaan kokemuksiaan avoimesti ja turvallisesti.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Sivuston toiminta on johtanut Pää Kii -yhtyeen keikkojen perumiseen ja yhtyeen keulakuva Teemu Bergmanin julkiseen anteeksipyyntöön. Bergman kiistää syyllistyneensä laittomuuksiin ja on ilmoittanut harkitsevansa rikosilmoituksen tekoa; laulajaa edustaa Niko Ranta-Ahon juristina Katiska-oikeudenkäynnissä toiminut Hannu Kaitaluoma.

Levy-yhtiö Stupido Records on lopettanut yhteistyönsä Pää Kii -yhtyeen kanssa. Stupido julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa yhtiö kertoi uskovansa oikeuslaitokseen, eikä ilmoittanut ryhtyvänsä jatkotoimenpiteisiin. Lukuisten pettyneiden ja vihaisten kommenttien jälkeen lausuntoa muokattiin myötäilemään Punkstoo-sivustolla esiin nousseita uhreja.

Suomalaisessa punk-skenessä toimivien bändien lisäksi Punkstoo-tilillä on noussut esille tapauksia, joiden kirjoittajat viittaavat alalla korkeassa asemassa toimivaan radiojuontajaan. Kaikki kyseistä radiojuontajaa koskevat tarinat on sittemmin poistettu sivustolta.

Punkstoo-sivuston rinnalle luotu Metaltoo-tili tiedostaa ongelman ulottuvan suomalaisella musiikkikentällä myös punk-skenen ulkopuolelle; tilillä on jaettu ensimmäisen tunnin aikana jo kuusi seksuaalista ahdistelua, väkivaltaa ja häirintää koskevaa tarinaa Suomen metalli- ja rockskenen syövereistä:

”On kourittu munaa ja runkattu mun edessä kesken keikan ja kukaan ei tullut auttaa tai poistaa tätä tyyppiä. Mun päälle on syljetty kesken keikan. Meidän omalla keikalla bäkkärille on tultu ja yritetty pakottaa syliin istuu. Meiltä kysellään pannaanko toisiamme kun mä oon nainen ja bändissä. Keikkahenkilökunta on ahdistellut ja viitannut mun huumaamiseen ja kaappaamiseen. Kaikki metallikeikoilla ja/tai raskaan rockin tapahtumissa.”

Toinen Helsingin metallipiireissä teini-ikäisestä asti vaikuttanut uhri kertoi kokemuksistaan anonyymisti:

”Naisena joutunut todistelemaan omaa paikkaansa tässä skenessä eli kuinka monet kerrat joutunut näyttämään mitä tietää musiikista ettei tule ’poser’-leimaa. Miehet myös seksualisoivat heviä diggaavia naisia eli limaisia kommentteja on tullut suunnasta toiseen. Valitettavasti itseäkin on ahdisteltu monet kerrat puristelemalla pyllyä ja tissejä, johon itsekin turruin. Koska epävarmana teininä haki hyväksyntää skenestä ja olla one of the guys.”

Punkstoo-tilin ylläpito ja Kaaoszine kehottavat seksuaalisen häirinnän uhreja tukeutumaan tarvittaessa kriisipäivystykseen:

Raiskauskriisikeskus Tukinainen
Kriisipäivystys 0800-97 899
(Ma-Pe 9-15; La-Su 15-21)

Naisten Linja
Tuki- ja neuvontapuhelin 0800-02 400
(Ma-Pe 16-20)

Mieli Ry:n Kriisipuhelin
09 2525 0111
(24/7)

Luetuimmat

Uusimmat