Kaaoszinen vuosikatsaus 2012

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 5.1.2013

Vuosi 2012 tuskin jää historiaan mitenkään merkittävänä metalli- tai ylipäätänsä raskaan musiikin saralla. Varsinaisia klassikkolevytyksiä tuli suhteellisen harvakseltaan, mutta tapahtumia riitti niin toimituksessa kuin musiikissakin joka tapauksessa. Kaaoszine listasi katsauksen vuoden tärkeimmistä uutisista, haastatteluista ja arvosteluista. Lue lisää nähdäksesi Kaaoszinen vuosikatsaus 2012 (Huom! Klikkaamalla sinisestä tekstistä näet alkuperäisen artikkelin)

Tammikuu:

Tammikuun tärkeimpänä uutisen on pidettävä metalcore-yhtyeen Killswitch Engagen vokalistin Howard Jonesin eroamista yhtyeestä. Muita kokoonpanon vaihdoksia kärsivät muun muassa Straight Line Stitch, Chelsea Grin, Rise to Remain sekä Born Of Osiris. Yhtyeet Heal These Wounds, A Static Lullaby, A Death In The Family sekä Anterior sen sijaan päättivät lopettaa uransa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaaoszine haastatteli tammikuun aikana mm. Biohazardia, Nexus Inferista, Abortedia ja Mustaschia. Livekuvia saatiin mm. Mastodonin The Circuksen keikalta ja arvosteluihin ehti niin Lamb Of God, Devil Townsend Project, kuin Swallow The Sunikin.

Tammikuun tärkein uutinen toimituksen kannalta oli alkavat klubi-iltamat, joiden ensimmäiseen osioon buukattiin pääesiintyjäksi kotimainen metalliyhtye Nicole, joka tosin valitettavasti peruutti esiintymisensä viime hetkellä. Klubi-illat sen sijaan saatiin käynnistettyä, ja niitä jatketaan edelleen!

Helmikuu:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helmikuun ylivoimaisesti traagisin uutinen oli rumpali Tonmi Lillmanin (Ajattara, To/Die/For, Lordi jne.) kuolema. Killswitch Engage sen sijaan ilmoitti alkuperäisen vokalistin Jesse Leachin palaavan takaisin ruotuun. Rise To Remain ilmoitti löytäneensä uuden rumpalin ja basistin, siinä missä Of Mice & Men basisti päätti lähteä lätkimään yhtyeestä. Suru-uutinen oli myös Helsinkiläisen DOM-klubin tyylin vaihtuminen rockklubista discoon.

Helmikuun haastateltavina olivat mm. We Came As Romans, Wykked Wytch, Napalm Death, Caliban sekä A.R.G.. Arvosteluista löytyi niin Asphyxia, Stam1naa, Eluveitiea, kuin Tukkanuottaakin. Myös demoarvosteluista löytyvä Keep The Change, Despair arvostelu keräsi suuressa määrin lukijoita ja kommentoijia.

Maaliskuu:

Maaliskuun uutisoinnin kohdalta lienee tärkeintä mainita yhdysvaltalaisen post-hardcore yhtyeen Of Mice & Menin vokalistin Austin Carlilen joutuminen sairaalaan sydänongelmien vuoksi. Myös norjalaisen black metal yhtyeen Mayhemin edesmenneen kitaristin Euronymouksen mahdollinen kuvan pääseminen Norwegian Airlinesin kylkeen aiheutti melkoisen lukijavyöryn.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maaliskuun haastateltavina olivat mm. Walesilainen alternative rockia soittava Lostprophets, joka sittemmin on joutunut lieviin vaikeuksiin uransa kanssa. Haastateltavaksi päätyivät myös mm. Cannibal Corpse, Meshuggah, Apulanta ja Borknagar. Livekuvia otettiin Rise Againstin The Circuksen keikalta, sekä Barren Earthista Tavastialta. Arvosteluihin tiensä löysivät mm. Viikate, The Used, Overkill, Soulfly, Naglfar, sekä maaliskuun Kaaoszinen klubi-iltamassa esiintynyt F.T.W. Boogie Machine.

Huhtikuu:

Huhtikuussakaan ei säästytty tragedioilta, kun Marshall-vahvistinten isä Jim Marshall vaihtoi hiippakuntaa. Myös yhdysvaltalaisen nu-metal yhtyeen Crazy Townin vokalistin Shifty Shellshockin uutisoitiin olevan koomassa. Iloinen uutinen ei ollut myöskään kotimaisen Ajattaran ilmoitus lopettamisesta.

Silti kuukauden suurin uutinen oli Roadrunner Recordsin ilmoitus sulkea kansainväliset toimistonsa, jota mm. Arch Enemyn vokalisti Angela Gossow kommentoi melkoisen suorapuheiseen sävyyn. Miehistönvaihdoksia kokivat mm. Arsis, Bloodbath, Threat Signal, Architect, Editors, Gloria Morti ja Memphis May Fire.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaaoszine haastatteli huhtikuun aikana niin Emmurea, Europea, Paradise Lostia, kuin Before The Dawniakin. Arvosteluihin eksyivät mm. Unleashed, Prong, Kill The Curse, Verjnuarmu, Fueled By Fire, Sigh ja In Mourning. Livekuvia saatiin mm. Sarasta Rytmikorjaamolta, Sólstafirista Yo-Talolta ja Blinsidesta Nosturista. Huhtikuussa oli myös sopiva aika aloittaa vuoden festariraportoinnit Inferno-festareilta Norjasta.

Toukokuu:

Toukokuun, kuten koko vuoden, ylivoimaisesti suurimman lukijamäärän veti yhdysvaltalaisen Every Time I Dien lämppärikisa nosturin keikalle. Vilppiepäilyiden takia, koko kisan tulokset lopulta hylättiin. Toukokuu myös aloitti Kaaoszinen niin sanotut ”mitä vittua”-uutisoinnit, kun ruotsalaisen black metal yhtyeen Mardukin keikka Minskissä peruttiin hyvin erikoisin syin. Tragedialtakaan ei vältytty, kun norjalaisen black metal yhtyeen Urgehalin vokalisti Trondr Nefas siirty vihreämmille laitumille kovin ennenaikaisesti.

Australialainen thrash metal yhtye Mortal Sin päätti lopettaa pitkään kestäneen uransa, siinä missä mm. Stone Sour, Chrome Division, Heights, Funeral For A Friend ja Ghoul Patrol kärsivät miehistönvaihdoksista. Against Me!:n vokalisti Tom Gabel ei ilmeisesti ollut tyytyväinen sukupuoleensa ja päätti kokeilla seuraavaa, kun taas Opeth laulaja Mikal Åkerfeldt kärsi hiukan kolhuja autokolarissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kotimainen festarikesä käynnistettiin Steelfestin voimin ja toukokuussa haastattelun uhreiksi pääsivät mm. Sabaton, Gilby Clarke, Kreator, sekä Lapko.

Arvosteluihin päätyivät muun muassa Gotthard, Marduk, Burzum, Mnemic, Grand Magus, Pennywise, Marilyn Manson, Huntress, Running Wild, No One Is Safe sekä paljon kommentteja poikinut Sonata Arctican tuorein levytys. Kuvaajamme säntäilivät mm. Every Time I Dien perässä Nosturissa, sekä In Flamesin perässä Rytmikorjaamolla.

Kesäkuu:

Luonnollisesti kesäkuu alkoi jo toimituksen osaltakin olla enemmän festariaikaa. Etenkin päätoimittaja rynnisti ympäri festaritapahtumia mikrofoninsa kanssa haastattelemassa mm. Slayeria, Fear Factorya ja The Gaslight Anthemia. Eräälle toimittajalle ei näytä kotimaa riittävän, vaan kesäkuussa oli aika katsastaa tanskalainen festaritarjonta Copenhellin merkeissä.

Kesäkuun ”mitä vittua”-uutisointi kohdistuu Lamb Of Godin laulajan Randy Blythen syytteisiin kuolemantuottamuksesta, mistä syystä yhtye myös joutui perumaan esiintymisensä Tuska-festivaaleilla. Tragediaa kesäkuulle järjesti Hawkwindin perustajiin kuuluneen basisti John Hamiltonin poismeno. Radioheadin kohdalla suurempikin tragedia sen sijaan oli lähellä, mutta onneksi kaukana, kun esiintymislava romahti hetki ennen yhtyeen konserttia Kanadan Torontossa. Animals As Leaders onnistui pääsemään otsikoihin useampaan kertaan, kun yhtye oli ensin ryöstetty ja myöhemmin samainen yhtye myöhästyi lentokoneesta, jottei heitäkään sitten Tuskassa nähty.

. Queensrÿchen vokalisti Geoffs Tate sai lähteä kävelemään, Soilwork vaihtoi kitaristia, kuten myös Sonic Syndicate. Kaaoszine avasi foorumin nimeltä Itkumuuri ja valokuvaajat kävivät häiriköimässä niin Mötley Crüen keikalla Kaisaniemessä, kuin Adrenaline Mobin keikalla Nosturissa.

Festareista huolimatta, sivustolle saatiin myös muutama arvostelu, kuten Nile, Gojira, Linkin Park, Manowar, Dying Fetus, Turbonegro, Rush ja Miss May I.

Heinäkuu:

Toimituksen kesä jatkui luonnollisesti festivaalien merkeissä ja raportteja eri tapahtumista saatiin koostettua mm. Tuska Open Airista, Hammer Open Airista ja Suonenjok’ Rokista. Joku kuvaaja ehti näköjään myös Turkuun katsastamaan Ruisrockin meininkiä ja päätoimittaja luonnollisesti juoksi mikrofoninsa kanssa ympäri Suomea haastatellen mm. Suicide Silencea, Exodusta, Billy Talentia ja Chaosweaveria.

Suurta tragediaa ei heinäkuu tarjoillut uutisoitavaksi, mutta suurimmiksi uutisiksi nousivat niin Children Of Bodomin Alexi Laihon kuin Ministryn Al Jourgensenin päättyminen sairaalahoitoon. Hardcore-punk yhtye Cro-Magsin keikalla New Yorkissa heiluttiin puukon kanssa ja kotimainen metalliorkesteri Norther päätti lopettaa uransa.

Ankarasta festaroinnista huolimatta oli joku toimittaja näköjään vielä heinäkuussakin niin tolkuissaan, että sai muutaman levyarvostelun tehtyä. Tankardin, Turmion Kätilöiden ja Korpiklaanin lähestymistä on onneksi voinut ihan luvan kanssa loiventaa nestetankkauksella. Vaan onpa joku ehtinyt arvostella myös Serj Tankianin, Offspringin, Whitechapelin ja Slipknotin tuoreimmat tuotokset.

Elokuu:

Can you festival? Yes, we can. Siitä todisteena liveraportoinnit Flow Festivalilta, Jalometallista, Porisperestä ja ehtipä joku aina Tsekkeihin asti kertomaan Brutal Assaultin meiningeistä.

Yhdysvaltalainen hardcore yhtye Terror ei sen sijaan tykännyt Lamb Of God vokalistin kohtelusta ja päätti perua keikkansa Tsekeissä. Tragediaa elokuulle toi yhdysvaltalaisen punkrock yhtyeen No Use For A Namen vokalistin Tony Slyn kuolema sekä niin ikään yhdysvaltalaisen proge metalli orkesteri Baronessin vakava autokolari.

Kaaoszinen haastattelun uhreiksi päätyivät niin Integrity, Scarm, Trapped Under Ice, Sex Pistols kuin Ensiferumkin. Arvosteluissa tuomionsa saivat mm. pitkään odotettu Wintersun, Katatonia, Grave, Testament ja Ektomorf.

Valokuvaajat ikuistivat tunnelmia Weekend-festareilta sekä Before The Dawnin keikalta Bar15:ssa.

Syyskuu:

Syyskuun kuumimpia uutisia oli ”mitä vittua?”-gategoriaan mahtuva Turmion Kätilöiden Tampere Areenan keikan peruutus. Huomioitavaa oli myös Battle Beastin laulajavaihdos sekä Green Dayn vokalisti Billie Joe Amstrongin päihdeongelmat.

Kaaoszinessä ei moisia ongelmia sen sijaan ollut, vaan kaikki juotiin, mitä pystyttiin. Siinä ohessa toimitus haastatteli mm. Danko Jonesia, The 69 Eyesia sekä itse Lemmy Kilmisteriä Motörheadista.

Muutamat tapahtumatkin tuli nähtyä ja niistä todisteina löytyy liveraportit mm. Sister Sinin keikalta On The Rocksista, Thrash-festareilta Vernissasta sekä livekuvat Soulflysta Tavastialta, Blakesta Virgin Oilista ja Anathemasta The Circuksesta.

Hämmentäviä uutisia olivat myös Charles Mansonin kirje Marilyn Mansonille sekä yhdysvaltalaisen post-hardcore yhtyeen I See Starsin jäsenten pidätys huumeiden hallussapidosta. No Use For A Name päätti laittaa lopullisesti pillit pussiin vokalisti Tony Slyn kuoleman jälkeen. Kaaoszine sen sijaan aloitti uuden uutiskategorian, jossa haastettiin eri musiikkialan vaikuttajia kertomaan omat tärkeimmät levynsä/ kappaleensa. Ensimmäisenä haasteeseen tarttui Kuisma Aalto Mokoma-yhtyeestä.

Perinteisiä arvosteluja tuli tehtyä mm. Enslavedista, Steve Harrisin soololevystä, Timo Rautiaisen uudesta yhtyeestä ja Autopsyn dvd:stä.

Lokakuu:

Lokakuun ylivoimaisesti suurin uutinen oli Nightwishin laulajanvaihdos. Siinä ohessa Pantera uumoili mahdollista comebackia keikkalavoille ja puolalaisen black/death metal yhtye Behemothin vokalisti Adam ”Nergal” Darsk sai syytteet raamatun repimisestä lavalla. Underoath ja Dr.Acula päättivät lopettaa uransa, ja Green Day perui koko loppuvuoden kiertueensa laulaja Billie Joe Amstrongin edelleen jatkuvien ongelmien vuoksi.

Kaaoszine kävi katsastamassa keikkakunnon mm. Entombedilta, Nashville Pussylta, W.A.S.P.ilta sekä Steel Pantherilta. Valokuvaajat todistivat myös muun muassa Nasumin esiintymisen Nosturissa, Rival Sonsin The Circuksessa sekä Sparzanzan Rytmikorjaamolla.

Lokakuun aikana Kaaoszine haastatteli mm. Huntressia, Dragonforcea sekä Dying Fetusia. Arvosteluihin tiensä löysivät uudet albumit mm. Kissiltä, My Dying Bridelta, Muselta, The 69 Eyesilta, Cradle Of Filthiltä ja Stone Sourilta. Kaaoszine myös listasi eri coverversiointeja yhtyeiltä aloittaen ”post-hardcore/ metalcore/ deathcore” osastolta ja siirtyi siitä metallisimpiin maisemiin.

Marraskuu:

Marraskuu alkoi traagisissa merkeissä yhdsvaltalaisen deathcore yhtyeen Suicide Silencen vokalistin Mitch Luckerin menehdyttyä moottoripyöräonnottemuudessa. Tragedia sai myös jälkikäteen hiukan koomisia piirteitä, kun ranskalaisen black metal yhtyeen Glorior Bellin väitettiin kiittäneen moottoripyöriä Mitch Luckerin kuolemasta.

”Mitä vittua”-gategoriaan mahtuivat myös Machine Headin keikan peruutus Disneyn toimesta, sekä Goatmoonin keikan peruutus Helsingin kaupungin toimesta. Omat ongelmansa olivat myös mm. Avenged Sevenfoldissa ja Dream Theaterissa vaikuttaneella rumpali Mike Portnoylla, joka ei tykännyt keikallaan väärin kasatusta rumpusetistä, myöskään Six Feet Underin ja Cattle Decapitationin yhteiskiertue ei sujunut loppuun asti ihan suunnitellusti. EU päätti ottaa kantaa Behemothin vokalistin tapaukseen ja huhut Slipknotin sekä Justin Bieberin mahdollisesta yhteistyöstä alkoivat vahvistua.

Kaaoszinen toimitus pyörähti haastattelemassa mm. The Usedia, God Seed, Cradle Of Filth, Dewin Townsendia seka As I Lay Dyingia. Liveraporttia marraskuun ajalta löytyy sivustolta mm. Sabatonin keikalta The Circuksesta, Katatoniasta Pakkahuoneelta, Impaled Nazarenesta Kaaoszinen omasta klubi-iltamasta Club Prkleestä ja ehtipä joku toimittaja aina Kreikkaan asti tsekkaamaan Manilla Roadin livekunnon Up The Hammers-festivaaleilla.

Perinteisiin levyarvosteluihin tiensä löysivät mm. Kamelot, Machinae Supremacy, Uncreation’s Dawn, Dethklok sekä Kaaoszinen ensimmäinen kirja-arvostelu Ace Frehleyn elämänkerrasta ”Ei kaduttavaa”. Toimitus myös keräsi jälleen muutaman listan, tällä kertaa aiheina olivat musiikkivideot, jotka jaettiin kategorioihin ”shokeeraavimmat” sekä ”klassisimmat”. Valokuvaajat ikuistivat Acceptin keikkaa Pakkahuoneella, Seetherin keikkaa The Circuksessa sekä Caribia Metal Halloween tapahtumaa Turussa.

Joulukuu:

Joulukuu on luonnollisesti musiikin saralla suhteellisen hiljaista aikaa ja myös Kaaoszinen toimitus alkoi pikkuhiljaa ladata akkuja ensi vuoden koitoksia varten. Toki toimitus kokosi perinteisen ”vuoden levyt”-listauksen ja päätoimittaja kirjoitti pikku vinkkejä demobändeille.

Tragedialtakaan ei Joulukuussa vältytty mm. Ministrystä tutun Michael Scaccian menehdyttyä. Lostprophets Ian Watkins vokalisti saa selitellä oikeudessa lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia ja Lamb Of God vokalisti Randy Blythen oikeusfarssi jatkuu edelleen. Attack Attack! vokalisti jätti yhtyeen ja Turmion Kätilöiden huono onni jatkui vokalisti MC Raaka Peen mystisellä sairaudella.

Valokuvaajat vierailivat HIMin keikalla Turun Klubilla, Kreatorin keikalla Nosturissa ja Martyrdödin keikalla Kuudennella Linjalla. Haastatteluun pääsi Converge ja arvosteluihin mm. A Life Once Lost, Mors Principium Est sekä Wömit Angel levyt, Saxonin dvd ja Tony Iommin & T.J.Lammersin kirjoittama ”Iron Man – Muistelmat”.

Vuosi 2012 oli Kaaoszinelle jälleen menestys, lukijamäärä kasvoi taas hiukan edellisestä vuodesta. Ei muuta kuin tervetuloa vuosi 2013 ja uudet koitokset. Raskasta vuotta kaikille lukijoille, toivottavasti viihdytte sivuillamme tänäkin vuonna!

Luetuimmat

Uusimmat