Kurkistus kristallipalloon: tässä tulevat vuoden 2022 odotetuimmat kotimaiset rock- ja metallialbumit

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 11.1.2022

Tervemenoa vuosi 2021 ja tervetuloa vuosi 2022. Viime vuonna lähes jokaisen yhtyeen keikkakalenteri koki miltei täydellisen tyhjentymisen, minkä seurauksena yhtyeet viettivät aikaa uutta musiikkia kirjoittaen. Koska tällä hetkellä lienee toiveita siitä, että tulevaan kesään mennessä keikat ja festivaalit alkavat pyöriä normaaliin tapaan, on monelta yhtyeeltä tulossa uutta musiikkia ennen kesää. Kotimaassa uusien julkaisujen laitama näyttää rockin ja metallin osalta jälleen erittäin maukkaalta, joten Kaaoszinen toimitus päätti listata albumit, joita toimituksessa odotellaan vesi kielellä.

Amorphis

Albumin nimi: Halo
Ilmestyy: 11.2.

Metalliyhtye Amorphis on saanut valmiiksi uransa 14. albumin. ”Halo”-nimeä kantava pitkäsoitto julkaistaan maailmanlaajuisesti 11. päivä helmikuuta Atomic Fire Recordsin kautta.

Yli kolmekymmentä vuotta nousujohteista uraa luonut Amorphis on suomalaisen metallin ehdoton kulmakivi. Yhtyeen vuonna 2015 julkaisema albumi ”Under The Red Cloud” oli startti albumitrilogialle, jota seurasi vuonna 2018 julkaistu ”Queen Of Time”. Ympyrän sulkee ja trilogian täydentää helmikuussa julkaistava ”Halo”. ”Halo” edustaa energistä, raskasta ja koskettavaa Amorphista parhaimmillaan ja nostaa yhtyeen jälleen täysin uudelle tasolle. Albumi on progressiivinen, melodinen ja melankolinen mestariteos.

Levyltä on tähän mennessä julkaistu single ”The Moon”. Voit katsoa siitä julkaistun videon täältä.

… And Oceans

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: kevät 2022

Kotimainen sinfonista black metalia soittava …And Oceans on saanut hiljattain valmiiksi järjestyksessään kuudennen albuminsa nauhoitukset. Albumi julkaistaan myöhemmin tänä vuonna Season Of Mist Recordsin kautta. Bändi tuntuu olevan tulevaan julkaisuunsa erittäin tyytyväinen hehkuttaen sitä uransa parhaaksi teokseksi.

Apulanta

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: Kesä 2022

Kotimaisen rockin kestomenestyjiin lukeutuva Apulanta käytti viime vuoden kirjoittaen musiikkia tulevalle albumilleen. Vaikka laulaja-kitaristi Toni Wirtasella on ollut hieman haasteita albumin lyriikoiden kanssa, voisi hyvin olettaa, että bändiltä tullaan kuulemaan uutta musiikkia kevään 2022 aikana. Yhtye on ollut vielä hieman vaitonainen levyn julkaisuaikataulusta, mutta koska bändi kiertää kesäisin varsin mittavasti kotimaisia festivaaleja, voisi olettaa, että uudet kappaleet tulevat komistamaan kesän settilistaa. Mielenkiintoista kuulla, mihin suuntaan rockin kameleontti itseään seuraavaksi vie.

Atlas

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: 2022

Joulukuussa 2021 ”Ukko”-albuminsa julkaissut tamperelainen ATLAS toi metalcoren segmenttiin täysin uudenlaiset ja raskaat talviset tuulet. Kaaoszinen arviossa ”Ukko”-albumi saikin täyden kympin arvion ja bändi on päässyt todella kovaan vauhtiin uudella tyylillään uransa alkuvaiheessa. Haastatteluissa bändi on sanonut päässeensä tiukkaan sävellystahtiin, joten uusi albumi uskotaan julkaistavan vuotena 2022.

Battle Beast

Albumin nimi: Circus Of Doom
Ilmestyy: 21.1.

Suomen menestyneimpiin metalliyhtyeisiin lukeutuva Battle Beast julkaisee seuraavan, ”Circus Of Doom” -nimisen albuminsa tammikuun 21. päivä Nuclear Blast Recordsin kautta. Battle Beast nähdään Suomessa helmikuussa kahdella massiivisella levynjulkaisukeikalla ennen sen helmikuun puolivälissä alkavaa maailmankiertuetta. Suomen keikat järjestetään perjantaina 4. helmikuuta Helsingin Jäähallin Black Boxissa ja lauantaina 5. helmikuuta Tampereella Tullikamarin Pakkahuoneella. Yhtyeen tulevalta albumilta on julkaistu kolme singleä: ”Master Of Illusion”, ”Eye Of The Storm” ja ”Where Angels Fear To Fly”. Chaoszinen tekemän videohaastattelun mukaan yhtyeeltä on luvassa single vielä albumin julkaisupäivänä. Tähän mennessä julkaistut singlet ovat erittäin lupaavia, joten odotammekin innokkaasti, mitä loppulevy pitää sisällään, ja millaiseen liitoon bändi uudella albumillaan pääsee.

Blind Channel

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: loppukevät/kesä 2022

Kotimainen violent pop -yhtye Blind Channel lähti viime vuonna urallaan suorastaan rakettimaiseen nousuun, ja yhtye pokkasikin jopa neljä ehdokkuutta tämän vuoden Emma Gaalaan julkaisematta albumia. Yhtye solmi viime vuonna sopimuksen Century Media Recordsin kautta. Yhteistyön ensimmäinen näyte tullaan saamaan loppukevään/alkukesän aikana uuden albumin muodossa. Jättihitti ”Dark Siden” jälkeen julkaistut singlet ”Balboa” ja ”We Are No Saints” ovat erittäin hyviä ja tarttuvia kappaleita, joten odotamme mielenkiinnolla, mitä vuosi 2022 ja uusi albumi tuo tullessaan.

Detset

Albumin nimi: Vermeil
Ilmestyy: 28.1.

Vuonna 2019 alkunsa saanut, kokeneista muusikoista koostuva tamperelainen vaihtoehtoista metallia soittava Detset julkaisee debyyttialbuminsa nimeltä ”Vermeil” Out Of Line Musicin kautta tammikuun 28. päivä. Skein-yhtyeestä tunnetun laulajan Sami Silvennoisen kipparoimassa bändissä vaikuttaa jäseniä muun muassa Mors Subitasta, Medeiasta ja Carnalationista. Levyltä on tähän mennessä julkaistu kappaleet ”The Mechanic”, ”So Offended” ja ”Graves”.

Diablo

Albumin nimi: When All The Rivers Are Silent
Ilmestyy: 25.2.

Diablon seitsemäs studioalbumi ”When All the Rivers Are Silent” julkaistaan 25. helmikuuta Sakara Recordsin toimesta. Tulevalla albumillaan Diablo suuntaa juurilleen meren äärelle kitaristiparivaljakko Rainer Nygårdin ja Marko Utriaisen kotimaisemiin Kalajoelle. Levyllä yhtye ruoskii itseään säästelemättä – todennäköisesti myös kovempaa kuin koskaan aiemmin. Tarinoissa kynttilä palaa molemmista päistä, mutta taidot eivät riitä käsijarrun vetämiseen. Albumilta on julkaistu tähän mennessä kaksi kappaletta, ”Grace Under Pressure” ja ”The Extinctionist”. Jo julkaistujen biisien pohjalta nousee levy ehdottomasti vuoden odotetuimpien kotimaisten metallilevyjen kärkipaikoille. Ja eiköhän albumilta saada vielä lisää esimakua ennen sen julkaisua, sillä edelliset singlet julkaistiin levyn pitkästä tekoprosessista ja koronasta johtuen jo vuosina 2019 ja 2020.

Huora

Kuva: Pekka Nurmi

Albumin nimi: (Älä) Luovuta
Ilmestyy: 4.2.

Punk rock -yhtye Huoralta julkaistaan uusi albumi 4. helmikuuta. Julkaisun jatkoksi on luvassa myös kiivaasti kaivattua live-meininkiä, sillä helmikuussa starttaa varsin kattava levynjulkaisukiertue. Yhtyeen kolmas levy ”(Älä) Luovuta” osoittelee päättäjiä syyttävällä sormella, pui nyrkkiä maailmanlopun mainingeissa, tasapainoilee tuhon ja hulluuden välillä ja syväsukeltaa ihmismielen pimeimpiin syövereihin. Albumin kantavana teemana on kuitenkin optimistinen sanoma – älä luovuta! Räyhäkkäissä riffeissä, riemastuttavissa kielikuvissa ja tarttuvissa yhteislaulukertseissä ei ole säästelty, ja tuleva levy onkin taattua Huoraa parhaimmillaan. Albumilta ennakkoon julkaistut singlet ”Loppu”, ”Pyörällä baariin (taksilla himaan)” ja ”(Älä) luovuta” ovat saaneet hyvän vastaanoton niin radioaalloilla kuin myös suoratoistopalveluiden listoilla. Kappaleita on kuunneltu ja musiikkivideoita katseltu yhteensä liki miljoona kertaa.

Insomnium

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: syksy/talvi 2022

Kotimainen melodista death metalia soittava Insomnium julkaisi viime vuoden syyskuussa uuden, ”Argent Moon” -nimisen EP:n. Yhtyeen oli määrä julkaista uusi albumi jo tänä vuonna, mutta yhtyeen peruttua marraskuun lopulla Euroopan-kiertueensa henkilökohtaisten syiden vuoksi jäänee nähtäväksi, saadaanko bändiltä uusi albumi tänä vuonna, vai siirtyykö katse jo vuoteen 2023.

Kalmah

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: 2022

Kotimaisen suometallipartio Kalmahin edellisen, ”Palo”-nimisen albumin julkaisusta tulee huhtikuussa kuluneeksi neljä vuotta, ja bändi onkin hitaasti mutta varmasti valmistellut tulevaa albumiaan tarkoituksenaan saada se julki jo mahdollisesti tämän vuoden aikana. Tulevan albumin tämän hetkisestä tilanteesta ei ole tarkempaa tietoa, mutta yhtyeen kitaristi Antti Kokko vahvisti Kaaoszinelle albumin olevan työn alla.

Kuolemanlaakso

Albumin nimi: Kuusumu
Ilmestyy: 4.3.

Suomenkielisen death doomin ykkösnyrkki Kuolemanlaakso julkaisee ensimmäisen levynsä kahdeksaan vuoteen. ”Kuusumu”-albumin tuotti V. Santura, joka on vastannut myös bändin aiempien julkaisujen tuotannosta. Santura tunnetaan studiotyönsä ohella Triptykonin ja Dark Fortressin kitaristina. ”Kuusumun” tekstit pohjautuvat löyhästi vuonna 535 alkaneeseen äkilliseen ilmaston viilenemiseen, joka johti kymmenvuotiseen talveen, satojen ihmishenkien menetykseen, karjan ja muiden eläinten massakuolemiin sekä nälänhätään. Ilmastonmuutoksen aiheuttivat todennäköisesti massiiviset tulivuorenpurkaukset, joiden sumuharso pimensi Auringon puoleksitoista vuodeksi ja toi mukanaan sietämättömän kylmyyden. Pimeyden ja kylmyyden aikana vuonna 541 Bysantin valtakunnasta alkanut paiseruttopandemia pyyhkäisi lisäksi Euroopan yli ja tappoi kymmeniä miljoonia ihmisiä. ”Kuusumulla” Kuolemanlaakso venyttää taiteellisia rajojaan entisestään. Albumi sisältää tutun raskasta hidastelua mutta myös eeppisempää, nopeampaa ja entistä hiotumpaa materiaalia. Ensimmäinen single ”Katkeruuden malja”, jolla vierailee Lotta Ruutiainen, edustaa levyn kevyintä ja tarttuvinta antia. Voit käydä kuuntelemassa kappaleen täältä.

Lost Society

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: Kesä 2022

Nuclear Blastin kanssa levytyssopimuksen viime vuoden elokuussa solminut jyväskyläläinen metalliretkue Lost Society siirtyi lokakuussa studion uumeniin nauhoittamaan järjestyksessään viidettä albumiaan yhdessä tuottaja Joonas Parkkosen (ent. Santa Cruz) kanssa.

Lähiöbotox

Albumin nimi: Itä-Metal
Ilmestyy: Kevät 2022

Vuonna 2018 Itä-Helsingin Roihupellossa perustettu Lähiöbotox nousi syyskuussa vuonna 2020 kotimaisen metalliyleisön tietoisuuteen debyyttialbumillaan ”Rikkinäinen Suomi”. Suomen Body Countiksikin tituleerattu idän räppimetalliprojekti tarjoili ensimmäisellä levyllään groove metalin, hardcoren, thrashin ja vanhan liiton räbäytyksen seosta erittäin energisessä ja sanoituksellisesti painokkaassa muodossa napaten lopulta myös Kaaoszinen lukijaäänestyksessä vuoden tulokkaan laakeriseppeleen. Yhtyeen tulevalta albumilta ei ole vielä saatu esimakua, mutta albumi on alustavasti kaavailtu julkaistavaksi kevään 2022 aikana.

Marko Hietala

Marko Hietala – Sauna Open Air 2019

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: 2022

Nightwishista sekä Tarotista tunnetuksi tullut laulaja-basisti Marko Hietala ilmoitti tammikuussa 2021 jättävänsä Nightwishin ja viettävänsä hiljaiseloa vuoden 2021. Hietala teki joulukuussa yhden keikan mittaisen paluun keikkalavoille esiintyen Raskasta Joulua -kiertueella. Muusikon sairastumisen vuoksi kiertueen loput keikat jäivät hänen osaltaan soittamatta. Hietalalle on buukattu tulevalle kesälle jo lukuisia esiintymisiä eri festareille, joten voisi olettaa, että uusi sooloalbumi on luvassa ennen kesän festarivetoja…

Michael Monroe

Michael_Monroe_Rock_in_the_City

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: Kevät / Kesä 2022

Kotimaisen rockin legenda Michael Monroe sai joulukuussa valmiiksi tulevan, järjestyksessään kymmennen sooloalbuminsa nauhoitukset. Albumin julkaisua kaavaillaan todennäköisesti kevääseen 2022, minkä jälkeen levyn tiimoilta on luvassa on mittava kiertue.

Nicole

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: 2022

Yhtyeen kitaristi Olli Ketola vahvisti SaariHelvetissä Kaaoszinelle antamassaan haastattelussa, että albumin valmistelu on käynnissä. Olisiko tänä vuonna vihdoin uuden albumin aika? Koska Toolinkin albumi näki yhtenä päivänä päivänvalon, on pakko uskoa, että myös Nicolelta tulee joku päivä uusi albumi. Hiljaa hyvä tulee…

One Morning Left

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: 2022

Toukokuussa 2021 ”Hyperactive”-albuminsa julkaissut One Morning Left yhdistelee omaleimaisesti metalcorea, kasarimusiikkia ja hittikertsejä. Taustatietojen mukaan, yhtye on parhaillaan säveltämässä uutta albumia. Yhtyeellä onkin edessään todella tiukka keikkavuosi kahden Euroopan kiertueen myötä, mutta vauhtia riittää näemmä myös julkaisupuolella. Uusi albumi uskotaan jatkavan yhtyeen omalaatuista linjaa syntetisaattoreiden, hauskanpidon ja tiukkojen metalliriffien välimaastossa.

Rotten Sound

Rotten Sound

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: Syksy 2022

Vuonna 1993 Vaasassa perustettu grindcore-pioneeri Rotten Sound vietti viime syksynä aikaa kahdessa eri studiossa työstäen valmiiksi tulevaa albumiaan, jonka julkaisu tulee todennäköisesti tapahtumaan vasta syksyllä 2022. Yhtyeen tulevaan albumiin on purettu kaikki koronapandemiaan liittyvä turhautuminen, joten luvassa on jälleen erittäin raskas ja paahtava kokonaisuus.

Ruoska

Ruoska

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: 2022

Kotimainen industrial metal -bändi Ruoska julkaisi viime vuoden maaliskuussa uuden, ”Runno”-nimisen kappaleen yli 13 vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen tulevan albumin julkaisua on saatu hyvin todennäköisesti odotella koronapandemiasta johtuen aina tähän päivään asti. Yhtye tuskin panttaa enää toista vuotta uutta albumiaan, joten todennäköistä on, että levy ilmestyy viimeistään ennen kesän keikkoja.

Rytmihäiriö

Rytmihäiriö. Kuva: Valtteri Lahikainen

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: 2022

Surmacoren lähettiläs Rytmihäiriö julkaisi viimeisimmän, ”Gambinapsykoosi”-nimisen albuminsa vuonna 2018, joten edellisen albumin julkaisusta on ehtinyt vierähtää jo kohta neljä vuotta. Gambinan nimeen vannovan yhtyeen edellisten albumeiden väliksi muodostui viisi vuotta, joten oltaisiinko nyt nopeampia ja uutta albumia saataisiin jo tämän vuoden aikana?

Santa Cruz

Santa Cruz – Rockfest 2019.

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: kesä 2022

Rockyhtye Santa Cruzista tunnettu rokkari Archie Cruz on viimeisten vuosien aikana kunnostautunut lähinnä musiikin ulkopuolisissa lööpeissä, mutta tänä vuonna kitaristi-laulaja on aktivoitumassa myös uuden albumin merkeissä. Muusikko julkaisi eilen Facebookissa päivityksen, jonka mukaan hän on saanut hiljattain valmiiksi seuraavan albumin. Cruz vastaa kaikista albumin kappaleista mutta on myös soittanut kaikki sillä kuultavat instrumentit.

Sara

(c) Tiina Routamaa

Albumin nimi: Pimeys
Ilmestyy: 21.1.

Maamme ehdottomiin vaihtoehtorockin ja -metallin helmiin kuuluva Sara julkaisee yhdeksännen studioalbuminsa ”Pimeys” 21. päivä tammikuuta. Tyyliään takaisin hieman raskaampaan ulosantiin vienyt yhtye on julkaissut levyltä tähän mennessä kappaleet ”Irtoavat leuat”, ”Mun ihminen”, ”Sileä tie” ja ”Se osa joka rikkoo”, jotka enteilevät erittäin tiukkaa albumikokonaisuutta.

Shape of Despair

Kuva: Henri Koivula

Albumin nimi: Return to the Void
Ilmestyy: 25.2.

Kotimainen funeral doomin ikoni Shape Of Despair on julkaisemassa seuraavan, ”Return to the Void” -nimisen albuminsa helmikuun 25. päivä Season Of Mist Recordsin kautta. Yhtye ui tulevalla albumillaan jälleen totutun syvissä vesissä. Albumilta on tähän mennessä julkaistu kuunneltavaksi reilut kahdeksan minuuttia kellottava ”Reflection In Slow Time” sekä lähes yhdeksänminuuttinen ”Dissolution”.

Shereign

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: 2022

Fear of Dominationin ja Black Light Disclipinen riveistä koottu Shereign julkaisee debyyttialbuminsa helmikuussa. Pitkän linjan ammattilaisista koostuva yhtye on pitkään hiottu timantti, jonka takana on vuosien työ. Karismaattisella ja nälkäisellä bändillä on kirjoituspöydän laatikoissa kappaleita jo parinkin albumin verran, ja faneille tarjoiltiin marraskuussa ensimmäisenä debyyttialbumin maistiaisena kappale ”Dark Waters”. Kappaleen melankolinen tunnelma ja eteeriset melodiat yhdistettyinä merkityksellisiin sanoituksiin antavat kuvan siitä, mitä yhtyeeltä voi sen debyytillä odottaa.

Shiraz Lane

Shiraz Lane

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: Kevät 2022

Marraskuussa Helsingin On The Rocksissa ”an evening with” -tuplakeikalla hurmosta aiheuttanut Shiraz Lane julkaisee kolmannen studioalbuminsa huhtikuussa. Yhdessä tuottaja Juho Salaterän kanssa Lammaskallion Audio -studioilla tehdystä kokonaisuudesta julkaistiin marraskuussa ”Fake Perfection”. Tulevalla albumilla Shiraz Lane palaa tietyllä tavalla takaisin vuoden 2016 ”Be The Slave Or Be The Change” -EP:n tunnelmiin – sekä biisinkirjoituksen osalta mutta myös vahvoin sanoituksin, joiden keskiössä on muutoksen tärkeys niin yksilö- kuin yhteiskuntatasolla yhä kummallisemmaksi muuttuvassa maailmassa.

Stratovarius

Stratovarius Sauna Classic 2017

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: Kesä 2022

Kotimainen power metal -legenda Stratovarius on julkaisemassa seuraavan albuminsa vuoden 2022 aikana. Yhtye on työstänyt albumiaan rauhassa jo muutaman vuoden ajan. Viime vuoden elokuussa Kotipelto kertoi levyn kirjoittamisen olevan loppusuoralla lyriikoiden osalta ja bändin siirtyvän pian studioon. Laulaja hehkutti tulevaa materiaalia ”erittäin kovaksi” ja tuntui olevan siitä hyvin innoissaan.

The Rasmus

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: Kevät 2022

Suomen kautta aikain menestyneimpiin rockyhtyeisiin lukeutuva The Rasmus julkaisee tänä keväänä uuden, järjestyksessään kymmenennen studioalbuminsa. Albumilta julkaistiin viime vuoden toukokuussa ensimmäisenä singlenä kappale ”Bones” ja toisena singlenä puolestaan yhdessä Apocalyptican kanssa tehty kappale ”Venomous Moon”. Yhtyeen laulaja Lauri Ylönen ja rumpali Aki Hakala vierailivat myös Chaoszinen videohaastattelussa avaten hieman saloja tulevaan albumiin liittyen. Yhtye ei ole vielä suostunut paljastamaan tarkkaa julkaisupäivää.

Viikate

Kuva: Terhi Ylimäinen

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: Syksy 2022

Mollisointujen mestari Viikate julkaisi viimeisimmän, ”Rillumarei!”-nimisen albuminsa lokakuussa vuonna 2020 Universal Musicin kautta. Valitettavasti yhtye ei päässyt albuminsa tiimoilta keikkailemaan läheskään haluamallaan tavalla, joten yhtye keskittyi uuden musiikin kirjoittamiseen. Uutta musiikkia saataneen albumillisen verran syksyllä 2022.

Ville Laihiala

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: 2022

Sentencedin, Poisonblackin ja S-Toolin entisenä laulajana tunnettu Ville Laihiala on suuntaamassa vuoden 2022 alkajaisiksi soolouralle ja julkaisemassa uransa ensimmäisen suomeksi lauletun sooloalbumin. Levyltä on lupa odottaa jälleen Laihialalle tyypillistä raskautta mutta myös hyvin alastomalta kuulostavaa tulkintaa.

Wolfheart

Albumin nimi: TBA
Ilmestyy: Kevät / Kesä 2022

Laulaja-kitaristi Tuomas Saukkosen luotsaama susimetallipartio Wolfheart on viimeisillä albumeillaan vienyt ulosantiaan yhä raskaampaan suuntaan. Sama meno tulee jatkumaan todennäköisesti myös tulevalla albumilla. Yhtyeen edellinen ”Skull Soldiers” -EP oli erittäin lupaava maistiainen tulevasta edustaen juuri sitä, mitä Wolfheartilta voi odottaa: kauniita melodioita, joita on yhdistelty kalloja murskaavaan tykitykseen.